RokPoluotok: U nedjelju na Preluku počinje plivanje oko Istarskog poluotoka – pridružite se druženju u prirodi uz zanimljive igre!

RokPoluotok. (Foto: Domagoj Jakopović Ribafish)

Iako će Preluk pored Rijeke ove nedjelje u 18 sati biti prva stanica na pothvatu plivanja oko Istre, koje je kroz dva ljeta rasporedio profesor geografije i food bloger Domagoj Jakopović Ribafish, pretpremijeru je ovaj projekt imao u Plomin Luci.

RokPoluotok. Čišćenje plaža.
Čišćenje mora, obale i priobalja. (Foto: Domagoj Jakopović Ribafish)

RokPoluotok – dvanaest plaža sve do ovogodišnjeg konačnog cilja

Nastavak projekta RokOtok istoimene udruge i Ribafisha pod nazivom RokPoluotok – plivanje oko Istarskog poluotoka počinje u nedjelju, 23. lipnja, u 18 sati na plaži na Preluku plivanjem u duljini od dvjestotinjak metara. Uz edukativne radionice, druženje s djecom i odraslima te brojne akcije čišćenja prirode i zanimljivih igara, plivat će se prosječno pet kilometara dnevno uz dočeke na 12 plaža sve do ovogodišnjeg konačnog cilja 17. srpnja, i to redom na sljedećim plažama: Preluk, Lovran, Mošćenička Draga, Brseč, Plomin Luka, Rabac, Sveta Marina, Tunarica, Ližnjan, Medulin, Premantura i Pula.

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci, gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje sakupivši pun kontejner otpada. Najmlađi čistači uputili su se i u potragu za skrivenim blagom, odnosno zaigrali su svjetski poznatu igru za ljubitelje prirode Geocaching, a na kraju su bacanjem EM biokugli učinili i nešto kvalitetno za more u svojoj uvali. 

Ariana Brnetić, organizatorica akcije i direktorica Turističke zajednice Općine Kršan, zaključila je sljedeće: „Svake godine imamo barem dvije velike akcije čišćenja Plomin Luke, ali od viška glava ne boli! Jako smo zadovoljni odazivom domaćih ljudi, kao i onih koji su prvi put došli na našu plažu Dražice. Najbitnije je da su se djeca zabavila i bila vesela, kao i da su naučila nešto korisno o zbrinjavanju otpada i načine na koje trebamo postupati s plastikom. Veselimo se plivanju i sljedećem gostovanju RokOtoka u Plomin Luci u petak, 28. lipnja!”

Dunav Fest u Vukovaru: Manifestacija koja kulturu, okuse i zabavu objedinjuje u zajedničku simfoniju uz obalu moćne rijeke!

RokPoluotok.
Ribafish i drugi plivači profesionalci kroz 18 će dionica dolaziti na najljepše plaže Primorja, Kvarnera i Istre. (Foto: Domagoj Jakopović Ribafish)

Dvanaest zanimljivih „zelenih” radionica s naglaskom na ekologiju i zaštitu prirode

Nakon što je u razdoblju od 2019. do 2022. doplivao do svih naših naseljenih otoka, Domagoj Jakopović Ribafish nakon jednogodišnje pauze pokrenuo je novu akciju – RokPoluotok u kojoj će tijekom dvije godine pokušati oplivati najveći hrvatski poluotok. Plivanje je raspoređeno u dvije sezone, odnosno u ljeta 2024. i 2025. Sljedeće ljeto plivat će od Pule do Savudrije. Kako je riječ o geografskom projektu, plivanje će, uz Istarsku, obuhvatiti i dio Primorsko-goranske županije. Važno je naglasiti da su u pitanju velike dionice, isključivo za profesionalne plivače uz pratnju broda, tako da će plivanje s djecom biti organizirano samo na plažama.

Domagoj Jakopović Ribafish, pripreme.
Domagoj Jakopović Ribafish, pripreme. (Foto: privatna arhiva, Domagoj Jakopović Ribafish)

Tijekom stotinjak kilometara u 24 dana plivanja Ribafish i drugi plivači profesionalci kroz 18 će dionica dolaziti na najljepše plaže Primorja, Kvarnera i Istre te održati 12 zanimljivih radionica s naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i očuvanje našeg jedinog planeta. Organizirat će i potragu za skrivenim blagom, postavljanje i potragu za geocachevima te odraditi akciju čišćenja plaže i okoliša, a na određenim lokacijama i čišćenja mora i pošumljavanja. Svako dijete koje dođe na radionicu dobit će vesele i edukativne darove koje su, kao i samo pokretanje projekta RokPoluotok, omogućili brojni sponzori.

Donosimo popis deset zagrebačkih restorana s igralištima za djecu za vesela obiteljska blagovanja

Zabava i edukacija u prirodi.
Zabava i edukacija u prirodi. (Foto: Shutterstock)

Igra i druženje u prirodi najzdravija su alternativa brojnim ekranima!

Poruka koju žele poslati RokOtočani jest da i djeci i odraslima treba više kvalitetnog druženja i vremena provedenog u prirodi i s prirodom. Kroz predavanja, radionice i druženje na plažama pokušat će s provesti nekoliko sati u igri i zabavi na otvorenome s namjerom da se svima dokaže kako je sve bolje kada je u ravnoteži i kada se umjesto za ekranima više vremena provede na svježem zraku.

RokOtok je primio brojna priznanja, proglašen je najljepšom pričom ljeta 2019., a Domagoj Jakopović Ribafish za ovaj je projekt primio brojne nagrade, među ostalima i onu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te nagrade Local Hero i Ponos Hrvatske. S udrugom Čisteći medvjedići tijekom hladnog dijela godine odrađene su stotine akcija čišćenja okoliša, među kojima i sad već legendarni Čikolov u kojem ljudi dobre volje čiste prirodu od ogromne količine nerazgradivih opušaka. 

RokOtočani vam poručuju: „Dođite na druženje, zaplivajte, prošećite i budimo svi zajedno manje uz ekrane, a više u prirodi. Napravimo nešto lijepo za bolji svijet oko nas, vidimo se ovog ljeta od 23. lipnja do 17. srpnja na RokPoluotoku i plivanju oko Istarskog poluotoka!”

Udruga RokOtok

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci