Putovanje kroz vrijeme i maštu: Otkrivamo vam detaljan program Sajma kreativnosti kojim se obilježava 125. rođendan Mate Lovraka!

Sajam kreativnosti i Lovrakovi dani. (Foto izvor: TZ Južna Bilogora)

„Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!” Ova, svima poznata, pjesma o zajedništvu asocijacija je na bezvremenski dječji roman Mate Lovraka Vlak u snijegu, a evo kada će vas ponovo odvesti na nezaboravno putovanje u djetinjstvo.

Sajam kreativnosti
Sajam kreativnosti i Lovrakovi dani. (Izvor fotografije: TZ Južna Bilogora)

Složne male ruke „otključavaju” slavljeničku kulisu

U Kulturnom centru Mato Lovrak u Velikom Grđevcu 18. i 19. svibnja 2024. održat će se Sajam kreativnosti. Događanje će roditelje vratiti u djetinjstvo, a djeci ponuditi nepresušne izvore zabave za razvijanje mašte.

Sajam će u subotu, 18. svibnja, u 11 sati otvoriti povorka djece Osnovne škole Mato Lovrak i Dječjeg vrtića Slatki Potok koja će, obučena u dječje bilogorske narodne nošnje i u pratnji puhačkog orkestra Bjelovar, od zgrade osnovne škole do Centra prikazivati scenu svatova iz filma Vlak u snijegu. U 11.30 Općina Veliki Grđevac predaje ključeve djeci i otvara Lovrakove dane kulture i Sajam kreativnosti.

U Centru se nalazi replika lokomotive s vagonima iz filma koja je trenutačno pod zaštitom. No, zato je izvrsna kulisa za vesele dječje igre i radionice koje će se održavati ispred nje. Točno u podne na tom će mjestu dramska skupina osnovne škole izvesti glazbeno-scenski prikaz scena iz filma.

Ako ste skloni pustolovinama, onda će vam se sigurno svidjeti Noćni safari i edukativni program Zoološkog vrta grada Zagreba!

Tri uzbudljive zone - kreativnosti, zabave i znanja.
Sajam kreativnosti u Kulturnom centru Mato Lovrak. (Izvor fotografije: TZ Južna Bilogora)

Sajam kreativnosti s tri uzbudljive zone!

U Zoni kreativnosti očekuju vas brojni štandovi s kreativnim radovima, a u toj će se zoni održavati i brojne radionice, od modeliranja balona, oslikavanja lica i žongliranja do hula-hopa i vožnje monocikla.

Ove godine u goste dolazi Festival igračaka iz Ivanić-Grada koji će u Zoni zabave ispred Mlina ponuditi zabavne aktivnosti poput utrke drvnim konjićima, gumi-gumija i alke na tatinim leđima. Također će postaviti i izložbu znamenitih hrvatskih građevina BRICK BY BRICK te indijansko selo.

Zona znanja bit će u sjenici u kojoj će sudionici moći sudjelovati u pub-kvizu o Mati Lovraku, dok će se odrasli educirati o tome kako da od svojih starih traperica naprave torbu. Kako bi dobili novi uporabni predmet, sa sobom trebaju ponijeti samo jedne traperice i reciklirati ih!

Djeca će moći izraziti i svoje slikarske sposobnosti u atelijeru na otvorenome, a odrasli u likovnoj koloniji u kojoj će slikati scene iz filmova Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice. Popodnevne aktivnosti s visina će pratiti zanimljivi hodači na štulama.

Kako bi upoznali mjesto rođenja Mate Lovraka, po Velikom Grđevcu cijeli će dan voziti besplatan turistički vlakić. Stručni vodiči provest će posjetitelje po Lovrakovu centru i povesti ih u razgledavanje Mlina i Staze prijatelja prirode.

Sajam će završiti originalnim vatrenim showom „Vatrena Matylda” u nedjelju u 18 sati.

Središnji vikend u svibnju rezervirajte za igru i zabavu uz čudesan svijet kreativnosti i mašte u Velikom Grđevcu! Cjelokupan program i sve informacije možete pronaći na službenoj internetskoj stranici ili Facebooku i Instagramu TZP-a Južna Bilogora.

Sajam kreativnosti - proslava 125. rođendana Mate Lovraka.
Proslava 125. rođendana Mate Lovraka. (Izvor fotografije: TZ Južna Bilogora)

Za one koji žele znati više

Mato Lovrak bio je dječji pisac koji je u svojim djelima opisivao djecu, njihove igre i odrastanje u ruralnim sredinama. Rođen je 8. ožujka 1899. u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara. Iako je u osnovnoj školi imao jedinicu iz hrvatskog jezika, upisao je gimnaziju i nakon nje Učiteljsku školu u Zagrebu. Radio je kao učitelj u malim mjestima, a književnošću se bavio 50 godina. Osim Vlaka u snijegu, njegova su najpoznatija djela Družba Peter Kvržice, Desetorica hrabrih, Divlji dječak, Zeleni otok, Neprijatelj br. 1 i brojna druga.

Kultni film Vlak u snijegu snimao se tri godine, a premjerno je prikazan u Bjelovaru 1976. godine. Iste godine prikazan je na Šibenskom dječjem festivalu i na Filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio nagradu publike „Jelen” kao prvi film za djecu koji je osvojio tu nagradu. Prikazivao se u tridesetak država. Vlak koji danas prometuje na pruzi Bjelovar – Kloštar Podravski zove se „Mato Lovrak”.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci