Ovog proljeća letite balonom, uživajte u panoramama od kojih zastaje dah i otkrijte skrivene dragulje Hrvatske

Letenje balonom na vrući zrak. (Foto: arhiva, Balon klub Zagreb)

Proljeće je savršeno vrijeme za uzbudljivo letenje balonom na vrući zrak, pružajući nezaboravno iskustvo svim članovima obitelji. Zamislite kako u cik zore, kad sunce tek započinje zagrijavati zemlju i obasjavati krajolik s uzbuđenjem čekate novu avanturu, ujedno prolazeći ritual pripreme pod budnim okom iskusnih pilota. Uz njihove smjernice, doživjet ćete nezaboravan panoramski pogled na Hrvatsko zagorje, Istru ili Međimurje, a mi smo vam pripremili nekoliko informacija koje biste trebali znati prije samog leta.

Kako izgleda let balonom? 

Nakon što se balon ispuni vrućim zrakom, kapetan iskusne posade Balon kluba Zagreb daje znak da je vrijeme za ukrcavanje u košaru i tada započinje polagano odvajanje od zemlje. Svakom sekundom balon se sve više diže, a panoramski pogled na okolne puteve, brežuljke, livade i rijeke postaje očaravajući i pruža vam osjećaj kao da se nalazite u nekom drugom vremenu i prostoru.

Nevjerojatna Malta: Zanimljiva destinacija za obiteljska putovanja koja donosi spoj povijesti, igre i čuda

Let balonom traje otprilike jedan sat, međutim cijelo iskustvo traje 3 do 4 sata. Balonom se leti rano ujutro u 5 sati ili predvečer oko 18 sati, međutim kretanje ovisi o vremenskim uvjetima. Nakon što ispunite obrazac za rezervaciju i odaberete željeni termin leta balonom, slijedi dolazak na dogovoreno uzletište. U ponudi su letovi iznad Hrvatskog zagorja s polaskom s Krapinsko-zagorskog aerodroma, u Istri s polaskom u blizini Motovuna te u Međimurju s polaskom iz Marine Prelog.

Dok pilot i njegov tim pripremaju balon za let, voditelj odrađuje sigurnosni briefing i daje posjetiteljima upute kako se ponašati tijekom leta. Sam let, kao što smo već spomenuli, traje oko jedan sat, a cijelo vrijeme prati vas stručna ekipa sa zemlje koja nakon slijetanja pomaže pri iskrcavanju putnika iz košare. Slijetanje je sigurno i pazi se da balon što „mekše“ sleti, ali to ipak u konačnici ovisi o brzini vjetra pa ako je vjetar jači, moguće je doživjeti kratko slijetanje.  

Nakon slijetanja slijedi balonaško krštenje koje uključuje čašicu šampanjca, zakusku i certifikat. Svaki novi letač postaje član kluba, dobiva potvrdu o ulasku u svijet aeronauta i fotografije s leta. 

Koje su opcije letenja? 

U ponudi Balon kluba Zagreb postoje tri opcije letenja balonom – klasični, privatni i specijalni let. Klasični let uključuje malu grupu putnika, do šest osoba, i pilota što je idealna opcija za obiteljski izlet. Za jednu osobu cijena je 250,00 eura, za dvoje ili više ljudi cijena po osobi iznosi 240,00 eura, dok za djecu do 12 godina cijena iznosi 180,00 eura. Privatan let predviđen je za romantičan let balonom za dvije osobe, dok oni s posebnim željama mogu izabrati specijalan let i uz pomoć osoblja ostvariti posebne zamisli. 

Baloni lete samo za lijepog vremena, što znači da se neće letjeti za vrijeme kiše, snijega, magle ili jakog vjetra, a i temperatura zraka ne smije prelaziti 30 °C. Ako vrijeme na dogovoreni datum nije adekvatno za let, on se odgađa za prvi sljedeći slobodni termin koji će odgovarati i putnicima i ekipi. 

Što sve morate znati prije nego se odlučite na let balonom?

Kako bi vaše iskustvo letenja balonom na vrući zrak bilo što ugodnije, važno je prije same rezervacije termina znati nekoliko bitnih stvari. Temperatura u visinama je slična temperaturi na zemlji, ali baloni moraju letjeti ili ranom zorom ili pred sunčev zalazak kada je obično hladnije pa je dobro imati sa sobom duge rukave i nogavice. Također, obavezno je nositi zatvorenu i obuću s ravnom potpeticom radi stabilnosti i sigurnosti tijekom leta i slijetanja. Sa sobom ponesite i sunčane naočale te kapu ili šešir. 

Baloniranje je aktivnost na otvorenom, stoga svaki putnik mora biti dobrog zdravstvenog stanja kako bi mu se omogućio lak ulazak i izlazak iz košare i kako bi mogao stajati u košari za vrijeme leta. Također, imajte na umu djeca moraju biti viša od 120 centimetara kako bi mogla letjeti balonom. 

Klub posjeduje balone različitih veličina i dok manji baloni imaju nosivost za 2 do 4 osobe, veliki mogu primiti više od 6 osoba. Letovi balonom nerijetko se organiziraju s 2 ili 3 balona istovremeno pa se time broj putnika po grupi penje na više od petnaest osoba. 

Ako ne možete sami doći na aerodrom, dostupna je i opcija organiziranog prijevoza do aerodroma i natrag. 

Sigurnost na prvom mjestu 

Od 1994. godine Balon klub Zagreb pruža bajkovito iskustvo letenja balonom i nezaboravnu pustolovinu svim generacijama. Već dugi niz godina vodeći su balon operater u Hrvatskoj, a njegovi piloti su reprezentativci Hrvatske i u samom su svjetskom vrhu sportskih pilota. Svaki je let uredno najavljen i odobren prema propisima o letenju, a sigurnost putnika njihov je prioritet. Baloni su registrirane i osigurane letjelice pri Ministarstvu prometa i veza koje lete gotovo svakodnevno, ako im vrijeme to dopušta. 

Ako se pitate kamo za vikend ili želite doživjeti nešto novo i proživjeti pravu obiteljsku avanturu u Lijepoj Našoj koja obiluje skrivenim draguljima, najbolji način da ih otkrijete upravo je ovaj, iz košare balona.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci