Proljeće na Cresu u znaku aktivnog odmora i vrhunskih lokalnih namirnica. Evo što vas sve očekuje!

Proljeće na Cresu. (TZG Cres)

Netaknuta priroda i lijepo vrijeme tijekom cijele godine stvaraju brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom na otoku Cresu. Za ljubitelje boravka u prirodi i one koji žele upoznati otok na raspolaganju je oko 200 km obilježenih i markiranih pješačkih staza koje spajaju divljinu unutrašnjosti otoka sa svjetlucavom ljepotom obale, a uz aktivan odmor savršeno idu i lokalna gastronomija i puno dobre zabave.

Slatka izložba u Creskom muzeju

U srijedu, 17. travnja u Creskom se muzeju otvorila zanimljiva izložba „Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo“. Radi se o gostujućoj izložbi Gradskog muzeja Požega povodom stogodišnjice osnutka tvornice „Stock Cognac Medicinal“ koja je osnovana u Požegi 1921. godine, a danas je poznata pod imenom „Zvečevo“. Izložba je već gostovala u Sisku, Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima uz veliki interes publike. Izložba će biti otvorena do 14. lipnja.

4 Islands MTB Epic Croatia
4 Islands MTB Epic Croatia. (Foto: TZ Grada Cresa)

Jedinstvena utrka brdskog biciklizma kroz četiri kvarnerska otoka

U četvrtak, 18. travnja otok Cres domaćin je 2. etape jedinstvene utrke u svijetu brdskog biciklizma 4 Islands MTB Epic Croatia, koja se održava od 16. do 20. travnja na četiri kvarnerska otoka: Rabu, Krku, Cresu i Lošinju. Ova međunarodna utrka predstavlja kombinaciju autentičnih lokacija i vrhunsku razinu organizacije što je čini izuzetnim događajem u svijetu brdskog biciklizma, a vozači iz cijelog svijeta dolaze kako bi iskusili ovaj jedinstveni doživljaj. Na otoku Cresu vozi se najzahtjevnija dionica s vrlo atraktivnim startom s trajekta na Mergu, a do cilja na glavnom gradskom trgu u gradu Cresu vozači će proći 84 km uz visinski uspon od 1.880 m.

Top 10 ziplinea u Hrvatskoj za nezaboravno obiteljsko iskustvo ispunjeno adrenalinom!

Proljeće na Cresu - na pijatu
Cres na pijatu. (Foto: TZG Cresa)

Dani creske janjetine i sira te pomorske baštine i tradicije

Od 27. travnja do 2. lipnja projekt „Cres na pijatu“ i ove godine u fokus stavlja vrhunske lokalne namirnice otoka Cresa, a svaki je tjedan posvećen pojedinoj namirnici, tako će se od 27. travnja do 3. svibnja održati dani creske janjetine i sira, od 4. 10. svibnja dani creskog maslinovog ulja, od 11. do 17. svibnja dani creskog meda i samoniklog bilja.

Od 18. do 24. svibnja dani tradicionalnih slastica, a od 25. svibnja do 2. lipnja u Cresu se održavaju dani pomorske baštine i tradicije, poznato događanje Creski kaić, koje će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije. Uz prigodna događanja creski će restorani i konobe ponuditi jela na bazi lokalnih namirnica kako bi svim posjetiteljima dodatno približili bogatstvo okusa otoka Cresa.

Fešta od creske janjetine i sira
Fešta od creske janjetine i sira. (Foto: TZG Cresa)

Fešta od creske janjetine i sira te radionica filcanja iz creske vune

U subotu, 27. travnja održat će se Fešta od creske janjetine i sira na glavnom gradskom trgu u Cresu. Svi zainteresirani posjetitelji moći će degustirati specijalitete od janjetine, fritaju s udićem (pršutom od ovce), creski ovčji i kozji sir Sirane Loznati, dvometarski kruh s maslinama te janjeće roštilj kobasice, janjeću paštetu, salamu i pršut od ovce Mesnice Cres.

Uz navedeno svi posjetitelji dobit će priliku sudjelovati u radionici filcanja cvijeta iz creske vune u organizaciji creske udruge Ruta i u bogatoj ponudi sajma lokalnih proizvoda „Creska butega“. U glazbenom dijelu programa nastupit će Folklorno društvo Orlec, Mario Mužić na mehu i klapa Burin. Program na glavnom gradskom trgu počinje od 15 sati.

U utorak, 30. travnja u Cresu će se obilježiti Međunarodni dan jazz-a, a na glavnom gradskom trgu će od 18 sati nastupiti Filip Flego Quartet.

U subotu, 4. svibnja svi zainteresirani posjetitelji mogu se priključiti vođenoj turi creskim stoljetnim maslinicima i degustaciji creskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, u subotu 11. svibnja vođenoj turi po pčelinjoj oazi uz posjet najvećem polju kadulje na svijetu dok će subota, 18. svibnja proteći u znaku tradicionalnih slastica i glazbe.

Proljeće na Cresu. Meh Cres.
Meh Cres. (Foto: TZG Cresa)

Homo u Valun – događaj posvećen pomorskoj baštini i tradiciji!

U subotu, 25. svibnja započinje poznato cresko događanje „Creski kaić“ i to programom „Homo u Valun“ uz prigodnu gastro ponudu i glazbeni nastup u pitoresknom Valunu. Bogat program ovog događanja posvećenog creskoj pomorskoj baštini i tradiciji nastavlja se od 27. svibnja do 2. lipnja u Cresu.

Subota 25. svibnja ugostit će i zanimljivo događanja za najmlađe u Lubenicama pod nazivom „Potraga za blagom u Lubenicama“ dok je zadnja nedjelja u svibnju, 26. svibnja, tradicionalno rezervirana za „Međunarodni festival meha“ u Orlecu.

I ljeto u Cresu donosi puno odlične zabave uz brojna događanja poput koncerta popularne grupe Dalmatino, fantasy konvencije „Isle of Wonders“, Lubeničkih glazbenih večeri, klapskih i jazz večeri, ljetnog karnevala, Teatra na Pjaceti, Creske ovce, ribarskih fešti i veliko finale ljetnih događanja tradicionalni Creski semenj na kojem nastupaju TBF, Insula band te klape Teha i Burin.

Proljeće na Cresu donosi pregršt događaja za sve generacije, a više informacija možete potražite ovdje.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci