Top 10 ziplinea u Hrvatskoj za nezaboravno obiteljsko iskustvo ispunjeno adrenalinom!

Zipline u Hrvatskoj. (Foto: privatna arhiva Ivica Skočić).

Aktivni odmor ispunjen adrenalinskim aktivnostima sve je popularniji, a ako se i vi prepoznajete u želji za drugačijim i uzbudljivijim iskustvima, savršenim krajolicima iz ptičje perspektive, onda je zipline avantura koju morate probati!

Nekada je zipline služio isključivo za prijenos tereta preko kanjona, a tijekom godina razvio se u adrenalinsku aktivnost u prirodi koja je sve popularnija među svim generacijama. Zipline ture razlikuju se po svojem trajanju, zahtjevnosti, visini i tipu lokacije, a kada ga isprobate prvi put, vjerujemo da ćete poželjeti obići više njih. U nastavku donosimo 10 ziplinea u Hrvatskoj gdje možete iskusiti ovakvu vrstu avanture.

Zipline Pazinska jama 

Ako se nalazite u Istri, zipline Pazinska jama pravo je mjesto za vas. Zipline Pazinska jama sastoji se od četiriju linija. Posjetitelji svoju avanturu započinju s klisure podno Hotela Lovac. Prve dvije linije dugačke su 80 metara. Treća linija duga je 220 metara i dostiže brzinu od 40 km/h, a vodi do dvorišta Kuće za pisce (blizu Kaštela). Četvrta je linija sa svojih 280 metara najduža, ali i najbrža – na njoj dostižete brzinu od 50 km/h. U pravilu je posjetiteljima ona i najdraža jer omogućuje uživanje u pogledu na jamu i poznati Kaštel iznad nje. Ova linija završava iznad pećine Babina kuća, na vidikovcu koji je dobio ime po znamenitom francuskom piscu Jules Verneu. Pješačkom stazom po liticama Pazinske jame u manje od pet minuta ponovno dolazite do mjesta odakle se kreće.

U ovom se ziplineu može okušati cijela obitelj: maksimalna dopuštena težina jest do 120 kilograma. Mlađima od 16 godina potrebno je dopuštenje roditelja. Djeca lakša od 35 kilograma spuštaju se u tandemu s vodičem ziplinea, a cijena ulaznice iznosi 22 eura po osobi. U ljetnim mjesecima nije potrebna prethodna najava, a sve informacije o radnom vremenu možete potražiti na poveznici

Što kažete na obiteljski odmor u vinskoj oazi i kulturnoj riznici na dunavskim obalama? Evo što obavezno trebate posjetiti

Zipline Pazi Medo 

Zipline Pazi Medo smješten je u Lici, u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Bijeli Vrh u općini Vrhovine i jedan je od najvećih u Europi. Dug je gotovo dva kilometra, a s pomoću njega doslovno lebdite u ležećem položaju uživajuću u prekrasnom krajoliku Like.

Sajla je postavljena 80 metara iznad zemlje, a puše li vam vjetar u leđa, možete postići brzinu od čak 120 km/h. Zipline Pazi Medo nudi i uslugu snimanja, a možete birati između „panorama” i „selfie” kamere koju možete iznajmiti pri kupnji karte. Ako imate svoju kameru, možete je upotrebljavati ako se može montirati na kacigu. Cijena ulaznica u sezoni iznosi 39 eura, za djecu do 14 godina 19,50 eura, dok je ulaznica za odraslu osobu i dijete do 14 godina u paru 55,00 eura.

Osim u adrenalinskoj vožnji ziplineom, ovdje možete uživati u penjanju, bicikliranju i šetnji prirodom. Preporučujemo da dođete u sportskoj opremi i da prije dolaska provjerite vremensku prognozu.

Zipline Omiš 

Adrenalinski poligon zipline Omiš nalazi se u kanjonu rijeke Cetine, tri kilometra od Omiša, a sastoji se od osam čeličnih sajli preko kojih se putnici namjernici željni adrenalina u sjedećem položaju spuštaju niz kanjon.

Ukupna dužina rute iznosi 2100 metara, a najduža ruta iznosi 700 metara i nalazi se 150 metara iznad zemlje. Prelazak cijelog poligona traje dva i pol sata, a do starta i natrag organiziran je prijevoz. Ovaj zipline pruža adrenalinsku zabavu za cijelu obitelj: da bi sudjelovalo na zipline avanturi dijete mora imati najmanje sedam godina, a maksimalna težina jest 140 kilograma. Cijena po osobi iznosi 65 eura, a postoji i mogućnost organizacije privatnih tura, o čemu više možete saznati na poveznici

Zipline DU The Wire

Zipline DU The Wire najduži je obalni zipline iznad Jadranskog mora, smješten u blizini Staroga grada Dubrovnika s početnom točkom na malom brežuljku na 175 metara nadmorske visine. Dugačak je 900 metara, tijelo vam je u ležećem položaju, a lebdite iznad krošnji šume, strmih litica i prekrasnog obalnog područja s pogledom na otok Lokrum.

Na ovom ziplineu možete postići brzinu do 100 km/h, što ga čini najatraktivnijom adrenalinskom aktivnošću u Dubrovniku. Maksimalna tjelesna težina sudionika je 110 kilograma, a minimalna dob 18 godina. Za mlađe sudionike potrebna je privola roditelja ili staratelja. Cijela aktivnost traje do tri sata, a cijena iznosi 50 eura po osobi. 

Zipline Šibenik

Zipline Šibenik pruža pogled na kanjon rijeke Čikole i spust kroz njega te će sigurno ostaviti bez riječi svakoga tko se u njemu okuša. Ovim područjem protječe rijeka Čikola dugačka 46 kilometara, a posebno je atraktivno zbog 130 metara dubokog kanjona s 298 vrsta biljaka, nekoliko špilja i srednjovjekovnih utvrda, zbog čega ima status zaštićenog područja. Stoga, nema boljeg mjesta za prepustiti se zipline avanturi na visini od 120 metara: u dužini od 1,4 kilometara možete postići brzinu do 70 km/h.

Ova adrenalinska aktivnost začinit će svaki odmor, a pogodna je za obitelji. Možete odabrati spuštanje ziplineom u paru ili samostalno pod nadzorom iskusnih turističkih vodiča te možete birati među trima linijama duljine 250, 500 i 650 metara. Cijena spuštanja ziplineom iznosi 50 eura po osobi, dok je obiteljska ulaznica 135 eura. 

Zipline Tučepi 

Zipline avantura u Tučepima smještena je u srcu Makarske rivijere i vodi vas u jedinstveno iskustvo spuštanja po čeličnim sajlama odakle ćete uživati u pogledu na prirodu i planinu Biokovo. Namijenjena je svim dobnim skupinama (djeca moraju biti starija od pet godina).

Sa šest čeličnih sajli, koje su ukupno duge 700 metara, pruža se predivan pogled na tučepski kanjon usred netaknute prirode. Djeca koja imaju manje od 20 kilograma spuštaju se u tandemu, u pratnji vodiča, a ukupna dozvoljena težina iznosi 125 kilograma. Cijena po osobi iznosi 40 eura, a za djecu do 12 godina iznosi 20 eura. Cijeli izlet ukupno traje oko dva sata.

Zipline Split 

Zipline Split uključuje trosatno adrenalinsko iskustvo na šest žica ukupne dužine od 2500 metara te viseći most koji se u duljini od 90 metara pruža kroz krošnje borove šume. Svi sudionici moraju težiti između 30 i 110 kilograma te imati najmanje deset godina.

Cijena po osobi iznosi 59 eura, odnosno 66 eura s uključenim transferom iz centra Splita. Zipline Split nalazi se na planini Kozjak, oko 30 minuta vožnje od centra grada. Cijena uključuje i vodiče koji će vam pružiti uvid u povijesne i prirodne zanimljivosti planine Kozjak i okolice.

Adventure park Zadar

Adventure park Zadar nalazi se u gradiću Kožino nedaleko od Zadra i zanimljiva je adrenalinska oaza za jednodnevan izlet s obitelji. Ovaj park ima nekoliko različitih ziplinea, a osim uzbudljivih vožnji, posjetitelji se mogu okušati i u penjanju, paintballu te vožnji četverociklima. Djeca i odrasli ovdje mogu uživati u vožnjama na sajlama koje su postavljene na visinama od jednog do deset metara. Više informacija možete doznati ovdje.

Adrenalin park Plitvice 

Adrenalin park Plitvice nalazi se u Selištu Drežničkom, tri kilometra od glavnog ulaza u Nacionalni park Plitvice. Ovaj adrenalinski park smješten u kanjonu rijeke Korane nudi spuštanje ziplineom dužine 300 metara na kojem se postiže brzina i do 70 km/h. Ponuda se trenutačno proširuje pa će u ponudi uskoro biti penjanje i spuštanje po stijeni, zorbing i druge slične adrenalinske atrakcije. Radno vrijeme i sve informacije možete potražiti na njihovoj stranici

Glavani park 

U Glavani parku u blizini Barbana u Istri možete pronaći svu zabavu i adrenalin koje tražite. Osim što ima najbolju i najveću stazu za penjanje na užadi, ponuda staza u parku zaista je raznolika. Tu je, među ostalima, Đavolji prijelaz – ogroman viseći most preko doline koji se sastoji od četiriju ziplinea, dugačke skateboard staze, tri luda mosta te vrhunske, 35 metara dugačke vožnje monociklom na visini od 12 metara.

Svatko može proći zipline jer se do njega dolazi vrlo jednostavno, no u nastavku slijedi za most s monociklom za koji postoje ograničenja. Jedno od njih odnosi se na težinu, a osobe teže od 85 kilograma ne bi trebale ići na most s monociklom. Nadalje, ova atrakcija nije namijenjena za malu djecu jer zbog svoje visine možda neće moći pedalirati na monociklu. 

Nakon treninga na žutoj stazi, koja je prilagođena djeci i uvježbavanju, krećete na penjanje na šest metara visoku plavu stazu koja, nakon što prijeđete deset raznovrsnih igara prijelaza, završava uzbudljivim 113 metara dugim ziplineom. Nakon toga spremni ste za deset metara visoku stazu koja također završava s istom dužinom ziplinea s mnogo zahtjevnijim, ali uzbudljivijim izazovima poput skateboarda, visećeg trapeza, paukove mreže itd. Najveći izazov predstavlja crna razina Đavoljeg prijelaza na kojoj prelazite tri igre, a potom klizite na 80 metara dugačkom ziplineu koji vas dovodi do visećeg mosta.

Adrenalinski šlag na torti

Kako bi vam dan završio nezaboravnim uspomenama, obavezno iskušajte 3G ljuljačku i spustite se slobodnim padom s visine od 11 metara. Doživjet ćete najluđe izraze lica i vrištanje dok padate gotovo do tla, taman prije negoli se vinete natrag prema nebu. Ljuljačka je zaista „šlag na torti”! Ako vam nakon toga nije dosta adrenalina, onda svakako morate isprobati prvi i jedini horizontalni ljudski katapult u Hrvatskoj s kojim letite na 75 metara za sekundu i pol! Sretno! 

Cjelodnevna ulaznica košta 63 eura, a zasebne cijene za atrakcije u parku i radno vrijeme potražite na poveznici. Zadnji ulaz za atrakcije je u 15 sati, a otvoreni su cijelu godinu.

Dan ispunjen adrenalinom i panoramskim vožnjama ziplineom zaokružit će vaš obiteljski izlet i nedvojbeno biti vrhunac vašeg zajedničkog putovanja. Pri organizaciji idućeg putovanja obavezno provjerite gdje u svojoj okolici možete uživati u vožnji iznad prekrasnih krajolika te se odvažite na doživljaj koji ćete u obitelji još dugo prepričavati.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci