Razmišljate o izletu u Bohinj? Otkrijte 7 atrakcija koje će djeca obožavati!

Bohinj, Ribičev laz. (Foto: Family Welcome)

Slovenija nas uvijek iznova privlači svojom blizinom i destinacijama koje su idealne za obiteljske izlete, a jedna od njih je i čarobni Bohinj, smješten duboko u srcu Julijskih Alpa. Iako je često u sjeni popularnog Bleda, Bohinj nudi posebnu čar u jesenjem razdoblju, pružajući opuštajuće i slikovite trenutke svim generacijama.

Jezero Bohinj, najveće prirodno jezero u Sloveniji oblikovano djelovanjem ledenjaka, okruženo je impozantnim planinama koje čine neodoljiv dio Nacionalnog parka Triglav. Iako nosi naziv „ledenjačko jezero“, iznenađujuće je toplo jer se napaja vodom iz nekoliko termalnih izvora. No, ono što nas najviše zanima jest – što raditi u Bohinju s djecom? Pa krenimo u istraživanje.

Razgledanje spomenika kulture – crkve sv. Ivana Krstitelja

Među najznamenitijim slikama i popularnim fotografskim motivima Bohinja ističe se crkva sv. Ivana Krstitelja. Ova crkva, koja datira iz vremena prije 1300. godine, predstavlja iznimno važan kulturno-povijesni spomenik. Legenda kaže da impresivne vanjske freske štite putnike, no crkva iznutra pruža zagonetan izazov kako povjesničarima umjetnosti, tako i posjetiteljima, s obzirom na to da gotičke slike obiluju misterijima koje svatko može protumačiti na svoj način. Zašto, primjerice, anđeli imaju prikazane zube? I zašto su prikazana dva đavla i obojica su bijela? Unutar crkve, također, možete pronaći drvenu glavu Ivana Krstitelja, a važno je napomenuti da postoji samo pet takvih glava na svijetu. Unutar crkve krije se mnoštvo zanimljivosti, stoga svakako se zaustavite i zabilježite svoje obiteljske uspomene. Informacije o cijenama ulaznica dostupne su ovdje.

Fotošetnja oko jezera Bohinj

Pješačka staza prati obalu cijelog Bohinjskog jezera. Na nekim je dijelovima to drvena staza koja se proteže tik uz samu obalu jezera, dok se na drugim dijelovima koristi cesta koju dijelite s biciklistima. Uzmite si vremena za šetnju i fotografiranje jer vam neće biti žao. Da biste obišli cijelu stazu oko jezera, koja je dugačka 12 km, potrebno je otprilike 3 sata. Duž staze nalaze se kafići, hoteli i restorani pa možete napraviti kratke pauze i uživati u svojim omiljenim okrjepama.

Ako želite dodatnu dozu avanture, na jezeru možete unajmiti kanue, kajake i planinske bicikle kako biste istražili okolicu na neki drugačiji način.

Panoramski razgled brodom uz pješačenje

Ako niste raspoloženi za duže šetnje, odličan način za istraživanje Bohinjskog jezera i okolnih planina je kombiniranje šetnje i panoramski razgled brodom.

Možete birati između jednosmjerne vožnje s povratkom pješice, što preporučujemo ako planirate panoramski razgled tijekom jutarnjih sati, ili povratne vožnje brodom, ako se odlučite za zadnji polazak. Imajte na umu da je posljednji brod za povratak u 16.10 sati (Ribičev laz). Stoga, ako niste stigli ranije, iskoristite priliku za ovu čarobnu vožnju u drugoj polovini dana.

Također, važno je napomenuti da u jesen brzo pada mrak pa povratak pješice s manjom djecom kroz šumu može biti izazovan zbog smanjene vidljivosti i moguće magle. U tom slučaju, razmotrite opciju povratka brodom kako biste osigurali siguran i ugodan povratak.

Djeca do 5 godina (u pratnji punoljetnog člana obitelji), nositelji kartice Julijske Alpe: Bohinj i psi (Dogs welcome) mogu besplatno uživati u vožnji brodom. Cjenik i raspored vožnje za jesen možete pronaći ovdje.

Kamp Bohinj u mjestu Ukanc – četiri elementa za uživanje

Parkirajte svoj automobil u Ukancu (u turističkoj sezoni cijena parkiranja je 3 eura po satu) i svratite u kamp Bohinj. Dolazak u ovaj kamp brzo otkriva njegov čarobni šarm, a on svoju jedinstvenu ponudu temelji na četirima osnovnim elementima – zemlji, vodi, zraku i vatri.

Uz smještaj i brojne atrakcije koje ovaj kamp nudi, ističe se besplatna mrežna instalacija smještena među visokim krošnjama drveća. Kada djeca zakorače u tu mrežu, doslovno zaborave na vrijeme i provedu sate i sate „među granama“. Ono što je posebno sjajno kod ove atrakcije je činjenica da se ispod mreže i u njezinoj neposrednoj blizini nalaze stolovi i klupe, dio restorana u kampu. To znači da roditelji mogu bezbrižno uživati u obroku ili piću, dok djeca uživaju u igri. Osim toga, nedaleko od restorana, nalazi se i manje igralište za djecu, koje pruža dodatne mogućnosti za zabavu i igru.

Više informacija o cijenama možete pronaći na ovoj poveznici.

Zlatorogova zabavna i poučna tematska staza za djecu

Zlatorogova bajkovita poučna staza osmišljena je za obitelji s djecom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Ova kružna staza, koja se proteže na oko 2 kilometra, pruža vam fleksibilnost da ju istražite u sat vremena ili da uživate cijeli dan u njenim čarima. No, najbolji način za otkrivanje svih čarolija Zlatorogove bajkovite staze je uz pomoć vodiča/knjižice Zlatorogove petlje i zagonetke.

Možete ga kupiti na recepciji kampa Bohinj, u svim informativnim centrima u Bohinju i turističkim objektima u Ukancu ili online na ovoj poveznici i isprintati kod kuće. U vodiču ćete pronaći bajke, kartu staze te mjesta za pečate/naljepnice koje možete skupljati tijekom susreta s devet bajkovitih junaka iz bohinjskih narodnih priča. Sedam ih je u Ukancu, jedan u Voglu i još jedan kod vodopada Savica. Iako nisu obavezne jer su sve priče prikazane na drvenim tablama, djeca često vole dodatne aktivnosti poput rješavanja zagonetki i lijepljenja naljepnica.

Na Zlatorogovoj stazi, koja je kružna i lagana, pronaći ćete prijedloge za obiteljske aktivnosti i igre. Aktivnosti su osmišljene kako bi potaknule korištenje sedam osjetila: vida, sluha, mirisa, okusa, opipa, ravnotežu i kinestetiku. Svaka točka na bajkovitom putu naglašava jedno od tih osjetila, ali to ne znači da se morate ograničiti na jedno – slobodno iskoristite sva svoja osjetila. Istraživanje staze potiče prirodne oblike kretanja poput hodanja, trčanja, skakanja, penjanja, vrtnje, ljuljanja i puzanja. Zabavno, zar ne?

Tijekom istraživanja staze vrijeme brzo proleti (kupite si kartu za više sati ako želite opušteno uživati). Za sve one koji koriste mobilne uređaje, postoji i besplatna aplikacija Nexto. U ovoj aplikaciji, djeca mogu odabrati doživljaj pod nazivom Dežela Zlatoroga i pridružiti se Zlatorogu u misiji spašavanja njegova kraljevstva.

Vodopad Savica

Vodopad Savica, jedan od najposjećenijih vodopada u Sloveniji, smješten je četiri kilometra zapadno od Bohinjskog jezera. Ovaj prirodni spektakl privlači posjetitelje svojom impozantnom pojavom: voda izvire iz strme litice Komarče i elegantno pada niz 78 metara prije nego što završi u zelenom vodenom bazenu, razdvajajući se u dva rukavca.

Kako doći do vodopada Savica? Do vodopada možete stići na nekoliko načina. Najpopularnija opcija je pješačenje, koristeći dobro označenu stazu koja kreće od hotela Zlatorog. Ova šetnja traje otprilike sat vremena i vodi vas do parkirališta ispod vodopada Savica. Alternativno, možete doći automobilom, slijedeći asfaltiranu cestu koja vodi do parkirališta kod Koče pri Savici. Ako volite biciklizam, možete koristiti brdski bicikl i voziti se po pješačkoj stazi koja vodi prema vodopadu.

Ako ste se odlučili na opciju s automobilom, nakon što stignete do parkirališta u šumi uz planinarski dom Koča pri Savici, možete ostaviti automobil i nastaviti pješice. Planinarska staza do vodopada Savica, koji se nalazi na visini od 894 metra nadmorske visine, sastoji se od petstotinjak kamenih stepenica. Uspon obično traje između 30 i 45 minuta, ovisno o fizičkoj spremnosti članova obitelji. Iako nećete moći prići vodopadu izravno, s vrha razgledne točke možete uživati u spektakularnom prizoru.

Za obilazak vodopada plaća se ulaznica. Cijene ulaznica variraju: za odrasle iznosi 3,00 eura, za djecu od 7 do 14 godina 1,50 eura te za srednjoškolce, studente i starije iznad 65 godina 2,50 eura. Djeca predškolske dobi do 6 godina i nositelji kartice Julijske Alpe: Bohinj, imaju besplatan ulaz. Potrebno je predočiti odgovarajuće dokaze kako biste ostvarili niže cijene i popuste.

Vodnikov razglednik (vidikovac) pruža pravu „lekciju iz geografije“ Bohinja

Nedaleko od jezera Bohinj, na nadmorskoj visini od 1.017 metara, smjestio se Vodnikov vidikovac koji uz minimalan fizički napor nudi izvanredan pogled na Bohinj i okolne Julijske Alpe.

Vidikovac nosi ime po Valentinu Vodniku, poznatom pjesniku, jezikoslovcu i prosvjetitelju, koji je tri godine službovao kao svećenik u Koprivniku i redovito uživao u zadivljujućim panoramama s tog vrha. Zahvaljujući svojoj nadmorskoj visini, vidikovac često stoji iznad jutarnje magle koja se često zadržava u dolini.

Pogled s ovog vidikovca pruža pravu „lekciju iz geografije“ Bohinja. S njega se jasno vide Donja i Gornja Bohinjska dolina, koje su nježno obavijene Julijskim Alpama. Ako svoj pogled usmjerite prema Bohinjskom jezeru, možete vidjeti i ledenjačku U-dolinu i zamisliti stazu koju je bohinjski ledenjak oblikovao tijekom posljednjeg ledenog doba.

Kako stići do korita Mostnice ili doline Voje?

Postoje dva puta za istraživanje ovog prekrasnog područja – kraći i duži.

Kraći put vodi do korita Mostnice. Nedaleko od Vražjeg mosta, pronaći ćete ulaz na šumsku stazu koja otkriva slikovita riječna korita. Korita je izdubila rijeka Mostnica i najuža su u blizini, tek širine ramena. Panoramska staza vodi preko mnogih mostova, omogućujući vam da promatrate prirodne čudesne kreacije poput riječnih bazena, vodopada i zanimljivih stijena. Staza završava kratkim usponom do Planinske koče na Vojama, gdje možete uživati u ukusnim domaćim jelima i osvježiti se prije istraživanja doline Voje ili povratka u Staru Fužinu.

Duži put vodi vas do kraja doline Voje. Od kolibe na Vojama možete produžiti slikovitom dolinom Voje sve do 21 metar visokog vodopada Voje, poznatog i kao vodopad Šum ili vodopad Mostnica. Putovanje do kraja doline Voje traje oko 2 do 2,5 sata u jednom smjeru. Staza je dobro označena i srednje je zahtjevna. Najzahtjevniji dijelovi uključuju dva petominutna uspona, prvi od korita Mostnice do kolibe na Vojama, a drugi do slapa Mostnice na kraju doline. Nakon obilaska vodopada, nagradite se u zalogajnici Slap Voje, gdje možete uživati u domaćim jelima i pićima.

Cijene ulaznica za individualne goste od 1. 10. do 10. 11. iznose 3,00 eura za odrasle, 1,50 eura za djecu od 7 do 14 godina te 2,50 eura za srednjoškolce, studente i starije iznad 65 godina. Djeca predškolske dobi do 6 godina (ne odnosi se na grupe) i nositelji kartice Julijske Alpe: Bohinj imaju besplatan ulaz.

U planine, na panoramsku vožnju žičarom s koje sežu spektakularni pogledi

U Bohinju, jesen oživljava prirodu čarobnim bojama, a još jedna neodoljiva atrakcija koju ne smijete propustiti je panoramska vožnja žičarom na skijalištu Vogel. Smješten u srcu bajkovitih Julijskih Alpa, Vogel vam pruža priliku da uživate u spektakularnim prirodnim ljepotama.

Vožnja žičarom, koja vas podiže do visine od 1.682 metra, pruža vam priliku za zadivljujući pogled na Julijske Alpe, koje se jesenjom paletom boja pretvaraju u pravu slikarsku kulisu. Odmah po izlasku iz žičare, naići ćete na zvono koje se tradicionalno smatra ispunjavateljem želja pa svakako iskoristite priliku i poželite nešto lijepo!

Nakon uživanja u očaravajućim pejzažima, možete svratiti do pansiona Orlove glave. Ondje ćete moći kušati ukusne bohinjske specijalitete i osvježiti se prije povratka do žičare. I ne zaboravite, na Vogelu su dobrodošli i vaši četveronožni ljubimci, uz obavezno držanje na uzici. Nemojte zaboraviti autentične grickalice za nagradu.

Parkiranje ispod donje stanice žičare/gondole je besplatno, ostala parkirališta se naplaćuju.

Povratna karta za vožnju žičarom za odrasle je 25,99 eura, za djecu do 5,99 godina u pratnji roditelja je besplatna. Za povlaštene cijene ulaznica za mlade od 6 do 14,99 godina i starije iznad 60 godina, morate predočiti osobnu iskaznicu. Nadoplata za bicikl ili psa je 5,00 eura. Kompletni cjenik provjerite ovdje.

Do brojnih pogodnosti s karticom Julijske Alpe: Bohinj

U Bohinju se nalaze mnogobrojne atrakcije koje možete posjetiti, a mi smo vam predstavili samo neke od njih. Ako planirate istražiti ovu prekrasnu regiju, kartica Julijske Alpe: Bohinj pružit će vam brojne pogodnosti i popuste. Kupnjom kartice za odraslu osobu, jedno dijete do 14 godina dobiva karticu besplatno, dok djeca do 6 godina automatski ostvaruju pravo na besplatnu karticu.

Za detalje o cijenama kartica i različitim opcijama, posjetite ovu službenu stranicu.

Za one koji žele znati više

Iz Zagreba i Rijeke će vam trebati otprilike 2,5 sata vožnje automobilom, dok će putovanje iz Osijeka trajati oko 5 sati.

Kada je smještaj u pitanju, u blizini jezera Bohinj možete pronaći različite opcije. Ribičev Laz, Ukanc i Stara Fužina nude privatni smještaj, hotele i kampove tako da možete odabrati prema svojim preferencijama.

Razmislite o posjetu vodenom parku u sklopu Bohinj Eco Hotela, koji se nalazi nedaleko od Bohinjskog jezera, kako biste pružili djeci zabavno iskustvo bez obzira na godišnje doba. Ovdje ćete pronaći raznovrsne vodene atrakcije, uključujući otvorene i zatvorene bazene te spa i wellness sadržaje.

Ako ste ljubitelji jestivih suvenira, ne propustite posjetiti Bohinjsku tržnicu s domaćim proizvodima i proizvodima certificiranim robnom markom Bohinjsko/From Bohinj. Tržnica se održava 14. i 21. listopada (subotom) od 8 do 13 sati u Bohinjskoj Bistrici.

Neka vaš posjet Nacionalnom parku Triglav bude zelen. Prilikom posjeta, važno je poštovati prirodu i lokalne običaje. Divite se biljkama i živim bićima, ali nemojte ih dirati ili brati te uvijek nosite sa sobom vrećicu za smeće i odgovorno zbrinjavajte otpad. Držite pse na uzici kako ne bi uznemiravali divlje životinje ili druge posjetitelje te ne skrećite s označenih staza kako biste sačuvali osjetljive ekosustave. Također, poštujte posebne zabrane, kao što je vožnja biciklima po određenim stazama i parkirajte svoja vozila na označenim mjestima. Vašim odgovornim ponašanjem doprinosite očuvanju ovog prekrasnog nacionalnog parka za buduće generacije.

Bohinj je idealno odredište za obitelji koje traže spoj prirode, avanture i zabave, u prekrasnom i čistom planinskom okruženju.

Tagovi: ,

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci