Otok Pag okuplja ljubitelje outdoor aktivnosti i poziva ih na sudjelovanje u utrci Life on Mars i tradicionalnom uskršnjem doručku!

Life on Mars Trail. (Foto: Domagoj Sever; Izvor ©️Visitnovalja)

U Novalji na području Metajne ljubitelji outdoor aktivnosti od 2017. godine imaju prilike uživati u nezaboravnom iskustvu, bogatoj gastronomskoj ponudi i predivnom krajoliku otoka Paga i Velebita koje donose utrka Life on Mars

Naime, Novalja je za uskršnje blagdane i ove godine pripremila zanimljiv i bogat program za sve zaljubljenike u aktivnosti na otvorenome, a cijeli program započinje u subotu, 30. ožujka, popularnim trailom Life on Mars, a završava 1. travnja tradicionalnim uskršnjim doručkom. 

Istražite najljepše plaže otoka Paga koje izgledaju kao da nisu s ovog planeta 

Life on Mars jedna je od najljepših trail staza u Hrvatskoj koju turisti istražuju tijekom cijele godine. Ipak, najposjećenija je tijekom uskršnjih blagdana, a svojom gotovo svemirskom ljepotom nikog ne ostavlja ravnodušnim. 

Ako još uvijek niste čuli za ovu otočnu rutu, ovi blagdani savršen su trenutak da se s cijelom obitelji zaputite na otok Pag i istražite plaže Ručica, Beritnica, Slana i Seline. Označene staze i koordinate možete pronaći na poveznici

Tri marskovske rute

Challenger ruta duga 24 kilometara započinje u 11 sati. Staza kroz surovi teren dobro je označena i kreće se planinarskim i trail putovima. Od 3,5 kilometra do 5,5 kilometara trase nema puta, ali je područje prohodno. Oko 80 kilometara trase ide kroz more, a voda je otprilike u visini kukova. Ako volite dodatne izazove, izbjegnite mokru dionicu penjući se preko Via Ferrate. Na ovoj trasi nema okrepnih stanica, a voda je dostupna iz izvora Malin na petnaestom kilometru.

Druga kategorija Active odnosi se na označen dio dug 15 kilometara i kreće se planinarskim i trail putovima. Kategorija Active ne ide kroz more ni preko „via feratte”. Ova ruta započinje točno u podne.

Stiže nam ZekoEko avantura u zagrebački Zoološki vrt. Očekuje vas mnoštvo radionica, mini olimpijada i gigantska mirisna pinca!

Zadnja, treća kategorija pod nazivom Light idealna je za obitelji s djecom, a počinje u 12:15 sati. Ova kategorija u dužini od sedam kilometara odnosi se na označenu stazu koja prolazi planinarskim i trail putovima. Kao i Active, kategorija Light ne prolazi kroz more ni preko „via feratte” i nema okrepe. U ovoj kategoriji medalje i nagrade mogu osvojiti samo djeca do 12 godina. Naknadne prijave moguće su ovdje.

Što sve dobivate sudjelovanjem na trailu Life on Mars? 

Life on Mars prvenstveno nudi nezaboravno iskustvo, uživanje u ljepotama otoka Paga i nestvarnom krajoliku koji je godinama oblikovala bura. Upravo zavaljujući trailu Life on Mars Pag je postao nezaobilazna outdoor destinacija

Registracije za utrku održavaju se u restoranu Riva, a startnina za sve kategorije iznosi 30 eura. Ako želite izbjeći gužvu i čekanje, savjetujemo da se registrirate u petak, 29. 3., u Metajni. Djeca i mladi do 18 godina te osobe starije od 60 godina plaćaju 20 eura

Ako planirate obiteljski izlet tijekom uskršnjih blagdana i ako želite uživati u trailu Life on Mars, imajte na umu da se djeca do 12 godina mogu se natjecati isključivo u kategoriji Light uz pratnju roditelja ili starije osobe. Također, pripazite na to da ponesete obilje tekućine i zaštitu od sunca jer staza nema hlada.

Sudjelovanje u utrci uključuje planiranje i istraživanje trasa, a cijelim putom na usluzi su vam službene osobe i logistička potpora. Na samom početku utrke sudionici dobivaju vodič za utrku i dostupne GPS logove, majicu i startni broj. Na cilju ih čekaju obrok i medalja, a prva tri mjesta u kategorijama osvajaju pobjedničke pakete. Ovaj doživljaj bit će upotpunjen koncertom, a cijela utka bit će zabilježena fotografijama i videomaterijalima. 

Tradicionalni uskršnji doručak u Novalji

Već 23 godine u Novalji se na uskršnji ponedjeljak u prijepodnevnim satima održava manifestacija – Uskršnji doručak. Ovo gastronomsko događanje jedno je od najdugovječnijih novaljskih manifestacija, a ove se godine održava s početkom u 11 sati na Trgu Bazilike. 

Uskršnji doručak uključuje uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi otočnih domaćih jela i specijalitetima poput paškog sira, šunke, štrudle, pite od skute i pogače, posjetitelji će moći uživati i u glazbenoj čaroliji, točnije u koncertu klape Cambi

Obiteljski izlet za uskršnje praznike donosi sasvim novo iskustvo i uživanje u zajedničkim aktivnostima na otvorenome. Pag je odredište koje nudi raznovrsne mogućnosti za istraživanje prekrasnih krajolika i zabavu, posebice za vrijeme održavanja traila Life on Mars. Stoga, želite li ove godine iskusiti nešto sasvim drugačije, marskovski, uzbudljiva trail ruta neće vas razočarati!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci