Magična šuma u Podčetrtku u susjednoj Sloveniji skriva Zemlju bajki i mašte koja će vas kroz zabavne elemente vratiti u djetinjstvo

Koča pri čarovnic (Vještičja kuća). Foto: (Dežela pravljic in domišljije)

Bajke imaju važnu ulogu u našim životima i prenosimo ih s generacije na generaciju. One su često nositelji važnih pouka i imaju likove koji se susreću s raznoraznim životnim problemima te nas uče o moralnim vrijednostima i doprinose emocionalnom razvoju. Također, one su važan dio kulturne baštine, uveseljavaju djecu, a odrasle vraćaju u djetinjstvo.  

Želite li zakoračiti u svijet bajki i ponovno doživjeti neke od popularnih junaka dok istovremeno uživate u šumskoj atmosferi, oduševit će vas Zemlja bajki i mašte i Koča pri čarovnici u susjednoj Sloveniji. 

Zemlja bajki i mašte u Sloveniji.
Zemlja bajki i mašte. (Foto: Dežela pravljic in domišljije)

Zemlja bajki i mašte 

Na samo kilometar od samostana Olimje, u Podčetrtku, nalazi se šuma u kojoj se krije Zemlja bajki i mašte. U njoj se posjetitelji mogu susresti s raznim junacima iz slovenske i inozemne književnosti, narodnih priča i bajki. 

Vjerujemo da ste čuli za Kekca, Bedanca i Kosobrina, a ako ste zaboravili kako su Butalci nekada sadili sol, ova će vas magična šuma podsjetiti. Zanimljive priče Frana Milčinskog i Franeta Milčinskog – Ježeka posjetitelje će potaknuti na razmišljanje, a Snjeguljica i sedam patuljaka, Trnoružica i Crvenkapica samo su neki od likova iz bajki braće Grimm koje će vas vratiti u djetinjstvo. 

Alpaka ranč Pepito & prijatelji u blizini Zagreba stvoren je za druženje sa životinjama i uživanje u prirodi!

Koča pri čarovnici, Podčetrtek.
Vještičja kuća. (Foto: Dežela pravljic in domišljije)

Vještičja kuća puna zagonetki

Vještice, koje su zapravo bile travarice, u ovoj su magičnoj šumi najzabavnija atrakcija. U njoj se nalazi Vještičja kuća, odnosno Koča pri čarovnici. Legenda kaže da je spomenuta zemlja nastala upravo zbog vještica koje su nekada opsjedale ovu šumu. Sve su bile ljubazne, osim jedne koja je bila malo nestašna. 

Inspiracija za Vještičju kuću bila je priča koja govori o tome kako su na bunar Mrzlek dolazile vještice. Ubrzo su mještani saznali za priču o vještici i krenuli dolaziti kako bi vidjeli mjesto i saznali više informacija. Postojale su dvije mogućnosti: srušiti sve što je bilo zanimljivo ili pustiti posjetitelje. Pogodite što su odlučile!

Obiteljski izlet i istraživanje bajki na svježem zraku.
Boravak na svježem zraku. (Foto: Dežela pravljic in domišljije)

Očaravajuća priroda i prekrasan krajolik 

Zemlja bajki i mašte smještena je podno planine, u krajoliku ispunjenom drvećem i potocima koji pokreću vodeni kotači i stvaraju opuštajuću zvučnu kulisu. Ova je lokacija obiteljima s malom djecom zanimljiva tijekom cijele godine jer je upravo svako godišnje doba čini drugačijom i posebnom. Tvorci Zemlje nastoje održati šumu čistom i bez smeća, stoga pri izradi lutaka često upotrebljavaju otpad pronađen u šumi. U obilasku će vam se nerijetko pridružiti vjeverica ili voluharica, a posjete će pratiti pjev ptica. 

Dežela pravljic in domišljije
Edukativni i zabavni elementi. (Foto: Dežela pravljic in domišljije)

Edukativni sadržaji 

Izreka kaže da na svako putovanje idete najmanje tri puta: prvi put kad planirate, drugi put kad putujete i treći put kad ga se prisjećate. U Zemlji bajki i mašte, osim u zabavnim elementima, možete uživati u lekcijama iz geografije i povijesti. 

Naime, autor Zemlje bajki i mašte Jože Brilej sa suprugom Vidom često je putovao po svijetu. Sa svakog izleta par se vraćao s raznim suvenirima, a tijekom godina kolekcija suvenira bivala je sve veća. S vremenom je odlučio otvoriti Galeriju suvenira u Deželi, a zamislio ju je kao sat geografije. Uz učitelja ili roditelje djeca predškolskog i školskog uzrasta danas u galeriji mogu upoznati različitu tradiciju, kulturu i običaje brojnih zemalja. 

Koča pri čarovnic (Vještičja kuća)u Sloveniji.
Koča pri čarovnic (Vještičja kuća). Foto: (Dežela pravljic in domišljije)

Kako su živjeli naši stari? 

U Zemlji bajki i mašte, osim bajki i lekcije iz geografije, posjetitelji na tren mogu doživjeti prikaz života prije više stotina godina. U to vrijeme obitelji su imale puno djece, a obitelj Korenčkovi iz Olimske gore imala je 15 članova. U šetnji šumom moći ćete upoznati neke od njih i susresti Tonáča kako pili drva ili tetu koja skuplja suho voće. 

Muzejski postav „Kako su živjeli djed i baka?” nalazi se u vikendici i, kao prave seoske kuće, ima samo jednu sobu. U njoj bi se članovi obitelji okupljali u večernjim satima nakon što obave sve svoje zadatke.  

Vještičja kuća, Dežela pravljic in domišljije, Podčetrtek.
Vještičja kuća. (Foto: Dežela pravljic in domišljije)

Kako do Zemlje bajki i mašte?

Ova bajkovita šuma nalazi se u mjestu Podčetrtek, samo pet kilometara od centra i tek jedan kilometar od samostana Olimje. Cesta od samostana nastavlja uzbrdo u šumu i cijelim je putem asfaltirana. Na ulazu u Deželu nalazi se veliki parking za automobile i autobuse. Od Olimja ili Podčetrtka možete stići i biciklom te pješice, a iz Termi Olimia vozi i vlak. 

U zimskim mjesecima Zemlja bajke i mašte za posjetitelje je otvorena od 10 do 16 sati, a prije polaska radno vrijeme možete provjeriti ovdje. Cijena za odrasle iznosi 5 eura, za djecu od tri godine do 15 godina 4 eura, dok je za najmlađe ulaz besplatan. 

Odlučite li se na posjet ovoj atraktivnoj općini, imajte na umu da je ona dom brojnim atrakcijama koje možete spojiti s obilaskom Zemlje bajki i mašte. Volite li istraživati, posjetite dvorac Olimje ili planetarij Odiseja. Za one željne opuštanja, tu su terme Olimia i Termalni park Aqualuna. Obiteljsko putovanje ispunjeno bajkama dodatno će začinit i druženje sa životinjama na alpaka ranču Pepito & prijatelji ili na Jelenovu grebenu. Ideja je pregršt, a na vama je da se dobro zabavite!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci