Iskusili smo Krškočaru, čarobnjačku školu u prirodi blizu Zagreba gdje vas čeka magično iskustvo za cijelu obitelj!

Krškočara. (Foto: Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport)

Čarobnjačke škole nalaze se na vrlo tajanstvenim mjestima. Na uzvisinama u starim dvorcima, okružene šumama ili planinama, uvijek obavijene velom čarobnjačkih tajni. Čaromost je taj koji povezuje ljude i svijet čarolije, a kada prijeđete na drugu stranu, sve biva drugačije. 

Jedna od takvih čarobnjačkih škola, Krškočara, svoju priču započinje u prekrasno ilustriranoj slikovnici, pripovijesti koja prati četvero prijatelja – Adama, Jurija, Veroniku i Vala, koji se obučavaju i pripremaju da postanu čarobnjaci. No, već prvog dana u čarobnjačkoj školi, suočavaju se s velikim izazovom jer ih pogađa tristoljetna kletva koja školu čini nevidljivom, a učitelje pretvara u čarobnjačke životinje. Hoće li ovi hrabri junaci uspjeti prekinuti čaroliju Krškočare, otkrit ćete u slikovnici, a nakon toga, pozivamo i vas da krenete čarobnom stazom istraživanja ove nevjerojatne avanture.

Krškočara je jedna od jedanaest ruta na bajkovito-doživljajnoj transverzali kroz Sloveniju koja spaja šumske avanture za djecu od 5 do 12 godina, a koje možete obići individualno ili organizirano.
Prava škola čarobnjaštva. (Foto: Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport)

Krškočara je prava škola čarobnjaštva u prirodi u kojoj trebate položiti svih devet razreda

Krškočara je jedna od jedanaest ruta na bajkovito-doživljajnoj transverzali kroz Sloveniju koja spaja šumske avanture za djecu od 5 do 12 godina, a koje možete obići individualno ili organizirano. Na ruti se nalazi niz zanimljivih pustolovina za sve dobne skupine, povezane s poviješću Krškog i učenjake koji su tu živjeli (Bohorič, Dalmatin, Valvasor…), ali i energijom i zanimljivom prirodom. 

Na pustolovinu ovom rutom kreće se s Čaroknjižicom i čaropalicom koja košta 7 eura, a komplet sa slikovnicom za njezin potpuni doživljaj iznosi 25 eura. Oboje je dostupno na hrvatskom jeziku, a kupiti ih možete na početku staze ili naručiti e-poštom na [email protected].

Preporuka je da djeca prije obilaska staze pročitaju na početku spomenutu priču u slikovnici Čarobnjačka škola Krškočara, a potom se uputite na bajkovito iskustvo kroz čarobnjačku školu gdje ih čekaju razni testovi. Krškočara ima devet razreda (za razliku od uobičajenih osam u osnovnoj školi u Hrvatskoj), od kojih svaki razred pokriva jednu čarobnjačku vještinu i jedan element. 

Na stazi Krškočara nalaze se doživljajne točke koje će vas iznenaditi i oduševiti. Na njima djeca (i roditelji) rješavaju čarobnjačke zadatke, dobivaju značku za svaki razred čarobnjačke škole, uče novu čaroliju, upoznaju svoju čaromoć i još puno drugih neobičnih stvari. Za stečeno magijsko znanje na cilju dobivaju čarosvjedodžbu o položenim razredima.

Istražite čaroliju Bajkovite šume, upoznajte mitološka bića i legende, pomozite šumi da „oživi“ i uživajte u okusima Međimurja

Svaka bajkovita ruta ima devet razreda (za razliku od uobičajenih osam u osnovnoj školi u Hrvatskoj), od kojih svaki razred pokriva jednu čarobnjačku vještinu i jedan element.
Krškočara, prava škola čarobnjaštva. (Foto: Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport)

Praktični savjeti za posjetitelje čarobnjačke škole Krškočara

Krškočara je namijenjena obiteljima, školama i vrtićima, kao i planinarima željnima uređenih staza koje prate zanimljive priče i originalni doživljaji u prirodi. Staza je otvorena i zimi jer je snijeg u ovom dijelu regije Posavja posljednjih godina rijetkost. Za hodanje po ruti preporučujemo laganu planinarsku obuću i toplu odjeću, a ako na čarobnjački put krećete individualno, ne morate se brinuti jer Čaroknjižica sa zadacima i ilustrirana slikovnica Čarobnjačka škola Krkočara nudi strukturiran posjet koji je vrlo lako pratiti. 

Također, stazom se možete kretati i uz vodiča interpretatora, na zahtjev ili tijekom organiziranih događanja. Jednom mjesečno Zavod za kulturu, obrazovanje i sport organizira vođene obilaske s interpretatorima za individualne posjetitelje te za grupe djece predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole. Cijena interpretatora/vodiča iznosi 3,50 eura po osobi, a za doživljaj puta potrebna je Čaroknjižica za svako dijete. Više informacija možete saznati ovdje.

Na stazi Krškočara nalaze se doživljajne točke koje će vas iznenaditi i oduševiti. Na njima djeca (i roditelji) rješavaju čarobnjačke zadatke, dobivaju značku za svaki razred čarobnjačke škole, uče novu čaroliju, upoznaju svoju čaromoć i još puno drugih neobičnih stvari.
Škola čarobnjaštva u prirodi. (Foto: Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport)

Kako doći do tamo? 

Kada stignete do Gradskog muzeja Krško (Mestnog muzeja Krško), gdje se nalazi nekoliko parkirališta, od kojih je najveće i besplatno ono uz Općinu Krško (Cesta krških žrtava 14), najprije ćete primijetiti ugostiteljski objekt „Krškočara“

Tu ćete moći kupiti Čaroknjižicu koja vam omogućava potpuni doživljaj rute, a potom krećete na put stazom dugom 4.000 m. Staza je dobro održavana, nije zahtjevna i dobro je označena smjerokazima.

Odavde staza vodi kroz grad Krško u smjeru Gore, do podnožja staze prema Krškom. Slijedi 400 m dug i lagano strm uspon lijepom serpentinom do vrha brda gdje se i danas vide ostaci kaštela Krško. Staza se dalje nastavlja grebenom prema Guntam do točke Čiračara, gdje skreće i vraća se prema Krškom. 

Na ovom doživljajnom putu popet ćete se na 151 metar nadmorske visine, obiteljima će za to trebati najmanje 3 sata, no, naravno, istraživanje čarobnih tajni na doživljajnim točkama i uživanje u avanturi vrlo brzo možete produžiti u cjelodnevni izlet u Posavje

Bajkovita staza namijenjena obiteljima, školama i vrtićima, kao i planinarima željnima uređenih staza koje prate zanimljive priče i originalni doživljaji u prirodi.
Škola čarobnjaštva u prirodi. (Foto: Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport)

Okupite širu obitelj i prijatelje i pridružite se magičnoj noćnoj šetnji 

Ako ste od onih obitelji koji traže dodatno uzbuđenje i adrenalin, tada vas pozivamo da se pridružite posebnoj noćnoj šetnji na kojoj vas čekaju mnogobrojna iznenađenja.

Škrateljc, Zavod za kulturu, obrazovanje i sport u partnerstvu sa Španom, Centrom mobilnosti, noćnu šetnju organizira 23. prosinca, s polaskom u 17 sati, a vođenje je na slovenskom jeziku. Polazak je iz dvorišta Gradskog muzeja Krško, ispred ugostiteljskog objekta „Krškočara“, gdje će vas dočekati ravnateljica čarobnjačke škole Vještica Zmaja. Tu vas čekaju i razne vrste čarobnih poslastica i čarobnih napitaka, a prijave su obavezne na e-adresu: [email protected]

Sve što će vam trebati su cipele za hodanje, Čaroknjižica, oštra osjetila i prstohvat mašte, za sve ostalo pobrinut će se učiteljice Krškočare. Mi ćemo vam malo pomoći u toj pustolovini i otkriti tajnu magičnu čarolozinku – „Čara-bara-krško-čara“! Sretno!

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji s Škrateljc, zavod za kulturo, izobraževanje in šport prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci