Evo ga stiže, Krampusova noć sve je bliže! Tko je rogato biće koje stiže prije svetog Nikole i donosi strah i uzbuđenje?

Krampus. (Foto: iStock)

Opet sveti Niko dobroj djeci ide, ali jao, za njim rogovi se vide…“ pjevali smo kao djeca. Svi dobro poznajemo dragog svetog Nikolu koji daruje dobru djecu, ali još više poznajemo njegova rogatog prijatelja, pomoćnika, pratitelja, tko li mu je već taj, zločestog Krampusa. Dok Nikola veseli darovima, Krampus zločestu djecu „kažnjava“, a i onoj dobroj ostavi upozorenje u obliku šibe.

No, tko je uopće to rogato biće? Ovo mitsko čudovište, polujarac i poludemon, izvorno nema veze sa sv. Nikolom. Vjeruje se da vuče korijene iz predkršćanske germanske tradicije i pretpostavlja se da je sin nordijske božice podzemlja, Hele. Čak mu i ime dolazi od nordijske riječi krampen koja znači kandže. Kršćani su ga pokušavali stoljećima zabraniti, no nisu uspjeli. Dapače, od 17. stoljeća nadalje spojili su ga sa svetim Nikolom i okovali ga lancima kako bi ga lakše obuzdali i kontrolirali njegovu divlju prirodu.

Odškrinite vrata najuzbudljivijeg grada u zagrebačkom Zoološkom vrtu u koji sveti Nikola donosi pravu blagdansku čaroliju!

Krampus je, prema vjerovanjima, odvodio djecu koja nisu bila dobra.
Krampus odvodi nestašnu i neposlušnu djecu. (Foto: iStock)

Krampus, stari znanac europske kulture

Pomalo zastrašujući, često se povezuje s predbožićnim vremenom darivanja, ali za razliku od veselja, pjesme i poklona, Krampus je poznat jedino po svojoj ulozi kažnjavanja neposlušne i nestašne djece. Nosi i vitla šibom ili bičem, a ponekad ima i vreću ili košaru na leđima kako bi zauvijek odveo zločeste mališane.

Ovaj mračni suputnik svetog Nikole ima stoljećima dugu povijest i prisutan je u mnogim kulturama Europe. Primjerice, u Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu djecu posjećuje zajedno s Crnim Petrom. 

Iako uloga Krampusa varira u različitim kulturama, smatra se pratiteljem svetog Nikole, a važan je dio tradicije Austrije, Slovenije i sjeverozapadne Hrvatske.

Krampus. Rogato biće s crvenim jezikom koje buči i reži.
Maske krampusa. (Foto: iStock)

Rogate maskote s isplaženim jezicima koje buče i reže

Tradicionalno, Krampusnacht, odnosno Krampusova noć, obilježava se 5. prosinca, točno dan prije blagdana svetog Nikole. Te noći se rogate maskote kreću gradom uz režanje, buku zvona i lanaca. Zapravo, preciznije bismo to opisali kao neobuzdano trčanje (zato i naziv Krampuslauf) izazivajući nemali strah i uzbuđenje među djecom, ali i odraslima. Nama nije svejedno kada ih gledamo, onakve s dugim rogovima i velikim crvenim isplaženim jezicima pa se zato trudimo biti dobri cijele godine. Ako s malom djecom posjećujete neku od tradicionalnih austrijskih Krampusovih noći, svakako bi bilo dobro da im kažete da je riječ samo o maskama. Baš poput Noći vještica. Bolje spriječiti nego liječiti i suze brisati, zar ne?

Svetomartinski krampuslauf u Svetom Martinu na Muri

Ako ste spremni za akciju, ne morate daleko otputovati

Ako ste zainteresirani za ovaj jedinstveni spektakl prožet adrenalinom, tada svakako posjetite Južni Tirol ili pronađite lokalnu Krampusovu noć. Ima ih i tu kod nas, primjerice, ova u Svetom Martinu na Muri. Jer, tradicija je tu da se čuva pa makar bila i pomalo zastrašujuća. Dokle god nema suza, sve je dobro. A dobra se djeca ionako nemaju čega bojati. 

Udruga Svetomartinski Krampusi 8. i 9. prosinca, već dvanaesti put priprema dva dana dobre zabave tijekom kojih organiziraju posjet svetog Nikole koji će dobru djecu darivati darovima, dok će one malo manje dobre darivati Krampus. Također, posjetitelji mogu uživati u koncertu na kojem će nastupiti Maja Šuput i predgrupa Privatt band, a veliki spektakl spremaju uz goste iz Slovenije, Austrije, Njemačke i, naravno, Hrvatske!

Čak i ako ne posjetite neke od atraktivnih Krampusovih noći, Krampus će možda posjetiti vaš dom. Ako na jutro svetog Nikole u čizmici pronađete zlatnu ili srebrnu šibu, znate od koga je.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci