Bjež’te, djeco, ali samo do Đakova jer tamo vas čeka pokladni spektakl godine!

30. Đakovački bušari. (Autor: Mirna Marić; Izvor: TZG Đakova)

Kao i u davna vremena jer pokladni običaji sežu u daleku prošlost, razne tradicionalne maske i maske karnevalskih povorki te njihovi gosti na manifestaciji „Đakovački bušari“, najvećoj pokladnoj proslavi istočne Hrvatske, slave novi život i dolazak proljeća. Stoga, 3. i 4. veljače navratite u Đakovo, na pokladnu manifestaciju koja ove godine obilježava tridesetu obljetnicu!

Đakovački bušari - mlada.
Đakovački bušari. (Foto: Mirna Marić; Izvor: TZG Đakova)

Bušarska republika – sve je naopako u pokladama

I u Đakovu, prije početka „ludorija“, gradonačelnik predaje ključeve Grada bušarima koji osnivaju Bušarsku republiku i simbolično preuzimaju ulice grada. Kada povorka krene, svi su pod budnim okom komisije koja između svih sudionika odabire i nagrađuje najbolji dječji vrtić, predškolsku i školsku skupinu, skupinu odraslih, najveseliju skupinu, najoriginalniju mušku i žensku masku, najbolju odraslu te najbolju dječju tradicijsku masku. 

Ne, neće vam se pričinjavati. Pokladna povorka 30. „Đakovačkih bušara“ kao i uvijek, kretat će se u suprotnom smjeru od tradicionalnog mimohoda koji se održava za vrijeme manifestacije „Đakovačkih vezova“. Jer, maske su posebne, vesele, pomalo lude, vole plesati, pjevati pa sve mora biti otkačeno!

Didi s Kamešnice gostuju u pokladnoj povorci - 30. Đakovački bušari.
Didi s Kamešnice. (Foto: Mirna Marić; Izvor: TZG Đakova)

Tradicijske maske i ostali pokladni „inventar“

Manifestacija „Đakovački bušari“ nije samo obična povorka maskiranih ljudi. Naime, ulicama Đakova, grada smještena u srcu Slavonije, osim buša, tradicionalnih maski, defiliraju i brojne maske među kojima su neke i službeno kulturno dobro, odnosno upisane su i na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine čovječanstva

Tako ulicama Đakova u povorci šeću zvončari iz Kastavštine, Vukojevački starcevi (Vukojevo – mjesto kraj Našica) te didi s Kamešnice (Sinj, Trlje, općina Otok). Posjetitelje uvijek oduševe i Crnoluški pesniki iz Gorskog kotara i medvedi (medvjedi), maske pokladnog običaja Slovaka u Josipovcu. Manifestacija ima i međunarodni karakter pa tako uz neizostavne Mohačke buše iz Mađarske, dolaze i kurenti iz okolice Ptuja u Sloveniji. Naime, „Đakovački bušari“ rado ugošćuju zajednice i udruge koje čuvaju i prenose vlastitu kulturu kao živu baštinu poklada. 

Osim tradicijskih maski, posjetitelje će zabavljati i figurativne maske poput sudaca, vojnika, svećenika, časnih sestara, političara koje će se odjednom naći i u neočekivanim situacijama koje su najčešće u potpunoj suprotnosti moralnim i etičkim vrijednostima. Pokladni „inventar“ obavezno se s ljudskog proširuje i na životinjski svijet pa se u povorci mogu vidjeti konji, svinje, poneki pingvin ili mitska bića te bića iz bajki i filmova. 

Što se jede diljem Hrvatske za vrijeme poklada, fašnika, maskenbala?

Đakovački bušari - najveći je karneval istočne Hrvatske.
Najveći karneval istočne Hrvatske. (Foto: Mirna Marić; Izvor: TZG Đakova)

Žongleri, štuleri i obilje dobrih zalogaja

Osim pokladne povorke, koja je 3. veljače poslijepodne centralno događanje manifestacije, na ulicama Đakova velikom veselju pridonijet će ulični zabavljači: štuleri, žongleri, slikari, mini bikeri, klaunovi, pantomimičari, a u prijepodnevnim satima na označenom punktu oslikavat će se lica umjetničkom tehnikom crtanja specijalnim bojama za kožu (face painting).

Kad ogladnite, obiđite štandove! Bit će tu za svakog ponešto – od tradicionalnih slavonskih oblizeka poput kobasica, šunke i čvaraka do slatkih štrudla, buhtla, masnica s orasima ili makom te autohtonih listarića (prženo prhko tijesto) posutih šećerom u prahu te obveznim krofnama. 

Đakovački bušari - pokladno jahanje.
Pokladno jahanje. (Foto: Mirna Marić; Izvor: TZG Đakova)

Povorka jahača uz šokačke pokladne napjeve

Tradicionalno, u nedjelju 4. veljače s početkom u 11 sati, Široko Polje će zaživjeti u ritmu pokladnog jahanja. Pedeset jahača, odjevenih u narodne nošnje, zabavljat će posjetitelje uz jahanje na svojim konjima i izvođenje šokačkih pokladnih a capella napjeva.

Maske koje defiliraju povorkom u Đakovu.
Đakovački bušari. (Foto: Mirna Marić; Izvor: TZG Đakova)

Bjež’te, djeco, evo su bušari, ja sam bjež’o kad sam bio mali! 

Manifestacija „Đakovački bušari“ najviše veseli djecu jer barem nakratko mogu postati odrasli. Uvijek se u ormaru, kao u staroj bakinoj škrinji, nađe rabljena ili nenošena odjeća odraslih koju djeca s veseljem odijevaju. Crtaju brkove, stavljaju marame i šešire, ako se nađe pri ruci i periku na glavu, a na nos sunčane naočale. Što šarenije, to veselije.

Organizirane povorke, mjesecima uvježbavane u vrtićima, oduševljavaju uprizorenim cvjetnim livadama, pčelicama, leptirima, ali i konjima – maskama koje djeca sama izrađuju. Ako još ne znaju kako, mogu doznati na radionicama koje će se održati u sklopu manifestacije.

Dječja povorka.
Dječja povorka. (Foto: Adriana Lončarević; Izvor: TZG Đakova)

Otkrijte tajne izrade maski uz smijeh, kreativnost i dozu ludosti

Na kreativnim radionicama koje će se održati 3. veljače, od 10 do 12 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo, djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta moći će uz stručno vodstvo etnologinje Marije Gačić naučiti kako samostalno izraditi masku, ali i doznati važne značajke tradicije vezane uz poklade.

Održat će se tri radionice u trajanju od dva sata, a broj polaznika je neograničen.

Na radionici „Đakovački lipicanci“ izrađivat će se maske konja i kobila, karakteristične za Slavoniju pa tako i Đakovštinu. Nakon što se oblikuju svi dijelovi, djeca će ih odijevati kako bi nalikovali jahaču na lipicancu, odnosno konju. 

„Bušarski zoološki vrt“ naziv je druge radionice na kojoj će djeca naučiti izrađivati maske koje se tradicionalno nose u pokladama visoko iznad glave i to na štapu. Očekuje ih prava parada šarenih žirafa, dinosaura, slonova, leptira i čitav niz raznolikih životinja i kukaca koje će sami stvarati.

Na trećoj radionici, naziva „Moja maska“, mali umjetnici će prema predlošku za masku Vukojevačkih starceva, proizvoljno ukrašavati svoju verziju s unaprijed pripremljenim šarenim papirima, kuglicama, cvjetovima i ostalim dekorativnim elementima.

No, nakon kreativnog izleta u maštoviti svijet maski, pripremite se svi zajedno na najuzbudljiviji dio – zabavu koja slijedi!

Zato, uputite se na izlet u srce Slavonije, gdje vas u veseloj i šarenoj atmosferi buša i raznih kreativnih maski očekuju i Vatrogasci koji su već u pripravnosti „zapaliti“ pokladnu scenu! Jer kao što narod kaže: „poklade su i ludi su dani“ – a najluđi su, a gdje drugdje, doli u Đakovu!

Detaljan program 30. izdanja pokladne manifestacije „Đakovački bušari“ možete pronaći ovdje

Manifestacija se održava u organizaciji Grada Đakova i Turističke zajednice Grada Đakova uz suorganizatore: Savez KUD-ova grada Đakova i Đakovštine, KUD „Sklad“ iz Đakova, Konjogojska udruga „Široko Polje“ iz Širokog Polja. Partneri su Hrvatska turistička zajednica i Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo, a sponzori Đakovačka vina, Inel, Univerzal i Drima Trade.

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Đakova prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci