Advent u Vukovaru pruža čaroliju obiteljskog zajedništva kroz glazbu, 3D božićnu potragu, maštovite predstave i tradicionalne okuse

Advent u Vukovaru. (Foto: Darko Kešnjer; Izvor: TZ grada Vukovara)

Ušli smo u najljepši i najradosniji period u godini – advent, uvod u Božić, nestrpljivo iščekujući rođenje Isusovo. Božić je vrijeme mira, radosti i ljubavi, vrijeme u kojem sami sebe podsjećamo na ono što nam je najvažnije u životu. Vrijeme iščekivanja, nade, dobrih djela, druženja, vrijeme provedeno s obitelji, vrijeme mirisa i aroma koje neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo i neke prošle Božiće na čiji spomen jednostavno zatopli oko srca.

Vukovar je i ove godine u ovo predblagdansko vrijeme odjenuo ruho od tisuću lampica i zasjao u punom sjaju. U centru grada nalaze se mnoge lokacije na kojima se mogu napraviti najljepše „instagramične“ fotografije, s obzirom na to da su organizatori, kao i svake godine, nastojali stvoriti poseban božićni ugođaj s pregršt detalja i kutaka za slikanje. Središnje božićno drvce svoje je mjesto pronašlo na glavnom gradskom trgu, dok je još nekoliko manjih borova uljepšalo adventski sajamski prostor i stvorilo toplu i ugodnu božićnu atmosferu. 

Paljenje adventskih svijeća početak je Adventa u Vukovaru i okosnica cijelog koncepta vukovarskih adventskih svečanosti.
Adventski vijenac. (Foto: Darko Kešnjer; Izvor: TZ grada Vukovara)

Radost iščekivanja i 26. vukovarske adventske svečanosti uz paljenje adventskih svijeća

Ove godine Advent u Vukovaru pod geslom Radost iščekivanja započeo je 3. prosinca i trajat će sve do Badnjaka, a programi će se održavati na nekoliko lokacija u gradu: glavni gradski trg u svom najljepšem božićnom ruhu rezerviran je za adventske kućice, božićni sajam, veliko klizalište, koncerte, jaslice i posebno uređenu kuću Djeda Božićnjaka, dok će se u Gradskoj knjižnici održati brojne kreativne radionice, božićna pripovijedanja i prigodni programi za djecu. U Gradskom muzeju Vukovar i Hrvatskom domu Vukovar tradicionalno se održavaju kulturno-umjetnički programi koji oživljavaju tradiciju i čuvaju našu baštinu slavljenja ovog velikog kršćanskog blagdana.

Otkrijte najmanje tri dobra razloga zašto provesti vikend na Adventu u Osijeku!

Stoga, početak adventa u Vukovaru i okosnica cijelog koncepta upravo vukovarske adventske svečanosti zasnovani su na temeljima tradicijske kulture i ove se godine održavaju 26. put zaredom. Sastoje se od niza glazbeno-scenskih priredbi, uz paljenje adventskih svijeća. U svečanosti prve nedjelje svjetleća rijeka zapaljenih baklji pronijet će svjetlost ulicama Vukovara, od crkve sv. Filipa i Jakova do dvorca Eltz, kamo se unosi svjetlo i gdje se pali prva adventska svijeća, uz bogat program tradicijskih običaja.

Advent u Vukovaru: U sklopu programa na glavnom trgu tijekom vikenda nastupit će brojni glazbenici i glazbeni sastavi.
Nastupit će brojni glazbenici i glazbeni sastavi. (Foto: Darko Kešnjer; Izvor: TZ grada Vukovara)

Nastupi klapa, tamburaša, društava nacionalnih manjina, dječjih zborova i tradicionalni božićni koncert

U sklopu programa na glavnom trgu tijekom vikenda nastupit će brojni glazbenici i glazbeni sastavi, od Klape Kaše iz Dubrovnika, Igora Delača, Stjepana Lacha, TS Allegro i Slavonskih dukata, preko bendova Jovalius i Babylon, društava nacionalnih manjina grada Vukovara sa svojim božićnim pjesmama, Glazbenog odjela OŠ Dragutina Tadijanovića pa sve do dječjeg zbora Vukovarski golubići i DJ-eva u sklopu programa DJ X-mas Night. 

Jer što bi bio Božić, najveselije vrijeme u godini, bez božićne glazbe? Toliko je lijepih tradicionalnih božićnih pjesama kojima se svi veselimo tijekom godine i koje će i ovog adventa u Vukovaru razgaliti mnoga srca. Osobito se to odnosi na tradicionalni koncert Tiha noć u Vukovaru koji se svake godine održava u crkvi sv. Filipa i Jakova, velebnom zdanju iznad Dunava. 

Advent u Vukovaru. Na glavnom gradskom trgu postavljeno je klizalište na 600 m2.
Klizalište u Vukovaru. (Foto: Darko Kešnjer, TZ grada Vukovara)

Adventski užitak za najmlađe kroz kreativne radionice, predstave i klizanje uz nezaobilaznu gastronomsku ponudu

Subote i nedjelje predviđene su za one najmlađe u Gradskoj knjižnici Vukovar gdje su odgojiteljice iz udruge Terina i DV-a Vukovar 1 te djelatnici knjižnice pripremili prigodne programe za djecu, uz kreativne, edukativne, poučne i maštovite radionice te predstave i božićna pripovijedanja kao i Disney Božić, a povodom 100 godina Disneya koji se obilježava ove godine.

Na glavnom gradskom trgu postavljeno je klizalište na 600 m2. I dok jedni željni zabave i rekreacije na ledu uživaju u ovoj ledenoj čaroliji, drugi mogu uživati u ugostiteljskoj ponudi adventskih kućica gdje će se pripremati barem djelić nezaobilazne božićne gastronomske ponude. Mirisi kuhanog vina, toplog čaja, fritula, raznih slastica i drugih tradicionalnih božićnih delicija pokrenut će sva osjetila. 

Ako tražite recept za najukusnije i najmekanije germknedle, ne tražite dalje! Ove ćete obožavati!

Advent u Vukovaru. Prateći suvremene trendove ove su godine organizatori pripremili za najmlađe web-aplikaciju 3D Božićna potraga za Djedom Božićnjakom koja će biti aktivna tijekom cijelog Adventa.
3D Božićna potraga za Djedom Božićnjakom. (Foto: Darko Kešnjer; Izvor: TZ grada Vukovara)

Putovanje kroz vrijeme uz fenjere, inovativnu 3D božićnu potragu, božićni sajam i glazbenu završnicu Adventa

Na Adventu u Vukovaru svatko može pronaći nešto za sebe: svjetlosnim instalacijama fenjera vratit ćemo se u neko drugo vrijeme, koje je nama, a pogotovo djeci, nezamislivo; i iako se ne bismo odrekli električne energije i blagodati suvremene tehnologije, zasigurno će se moći uživati u romantičnim trenucima uz treperenje svjetla iz 200-tinjak starinskih fenjera koji će stvarati tako ugođaj Božića iz davnina. 

Advent u Vukovaru sadrži bezbroj divnih dekoracija, poput osvjetljenog automobila s jelkom na krovu.
Advent u Vukovaru. (Foto: Darko Kešnjer; Izvor: TZ grada Vukovara)

Prateći suvremene trendove ove su godine organizatori pripremili za najmlađe web-aplikaciju 3D Božićna potraga za Djedom Božićnjakom koja će biti aktivna tijekom cijelog Adventa. Korisnici kreću u potragu za 3D animiranim modelima svima dobro poznatih božićnih likova koji se u proširenoj stvarnosti nalaze na stvarnim lokacijama u gradu. Ovo je idealna zabava za Advent prilagođena novim generacijama. Upravo je to bit Božića; osluškivati, uvažavati, razvijati, primjenjivati i tako kombinirati staro s novim i zauvijek si u sjećanje upisati nezaboravan Božić. 

Advent ne može proći ni bez božićnog sajma gdje će posjetitelji za svoje najmilije moći odabrati ono što se ne može naći u trgovinama. Božićni sajam bit će organiziran 15., 16., 17. te 21., 22. i 23. prosinca. Advent u Vukovaru završava podjelom poklona najmlađima i na Badnjak podjelom posnih jela građanima

Na istoj lokaciji na središnjem gradskom trgu tjedan dana nakon završetka Adventa u novu 2024. godinu Vukovarce i sve posjetitelje uvest će Matija Cvek & The Funkensteins. Cijeli program Adventa u Vukovaru dostupan je ovdje.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci