Advent u Varaždinu: otkrijte čarobni grad Djeda Mraza u kojem priče postaju stvarnost

Advent Varaždin. (Foto: TZG Varaždina)

Zovu ga „grad-muzej“ zbog bogate prošlosti dulje od osam stoljeća, Beč u Malom zbog ljepota sakralnih i povijesnih baština, ali Varaždin je i moderno središte Varaždinske županije. Ove godine, kao i prethodnih, uostalom, odlučili su iskoristiti vrijednu baroknu kulisu, preplesti povijest i suvremeni šarm te prirediti Advent koji će se pamtiti, blagdansko okruženje koje će priče pretvoriti u stvarnost.

Advent u Varaždinu vrvi događajima, a pripremili su i brojne radionice koje su besplatne, no požurite s prijavama jer su mjesta ograničena.
Čarobni grad Djeda Mraza. (Foto: TZG Varaždina)

Čarobni grad Djeda Mraza

Iako Djedica živi u Laponiji, on sa svojim veselim saonicama obiđe cijeli svijet pa i Varaždin. Sa sobom dovodi Baku Mraza koja će za dobru djecu peći kolače, a njegovi pomoćnici, vilenjaci dobili su zadatak da se pobrinu za dobru zabavu i kreativne radionice poput izrade božićnih kuglica, matematičkih medenjaka, radionice linoreza i monotipije, keramike i vjenčića za vrata. Sve radionice su besplatne, no požurite s prijavama jer su mjesta ograničena, a prijavnicu potražite ovdje.

U čarobnom gradu, u svojoj spilji krije se i Grinch, ali on sigurno neće pokvariti raspoloženje i ukrasti božićno veselje jer u tome će ga spriječiti radost i dječji osmijesi. Posjetite veselu družinu u samom centru Varaždina, na ulazu se fotografirajte s vilenjakinjom, u suvenirnici pronađite savršeni dar, uživajte u slatkim delicijama i poslušajte različite priče, poput Mace papučarice, Mrava dobra srca, Anabeline želje, Petra Pana, Snježne kraljice, Palčice ili Gospođice Neću.

Raskošan Advent u Celju: Bajkovita manifestacija na čak osam lokacija s više od 60 događanja

Korzo, središnji trg grada Varaždina, za vrijeme Adventa bit će i središte zabave.
Advent Varaždin. (Foto: TZG Varaždina)

Vlakić Djeda Mraza i adventski vijenac

Korzo, središnji trg grada Varaždina, za vrijeme Adventa bit će i središte zabave. Održavat će se ondje brojni koncerti, na štandovima će se nuditi slatke i slane delicije te proizvodi lokalnih obrtnika, a djecu će najviše oduševiti vlakić Djeda Mraza. On će tijekom Adventa voziti od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati te od 16 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 21 sat.

U neposrednoj blizini Korza, ispred varaždinske katedrale, nalazi se adventski vijenac. Pa ako se na adventskoj čaroliji u ovom gradu nađete 2., 9., 16. i 23. prosinca, ne propustite paljenje svijeća uz koje će nastupati zborovi.

Na omiljenom Trgu Miljena Stančića, očekuju vas kućice sa slatkim i slanim delicijama, i posebna atrakcija – fotografiranje u snježnom paviljonu među blistavim pahuljama snijega.
Kućice sa slatkim i slanim delicijama. (Foto: TZG Varaždina)

Fotografiranje u snježnom paviljonu

Varaždin je grad po mjeri čovjeka, kako se kaže, pa se sve lokacije mogu obići ugodnom šetnjom. Stoga, svakako posjetite i Advent na Stančiću, odnosno na žiteljima omiljenom Trgu Miljena Stančića. Osim kućica sa slatkim i slanim delicijama, očekuje vas i posebna atrakcija – fotografiranje u snježnom paviljonu među blistavim pahuljama snijega i to 16., 23. i 26. prosinca od 18.00 do 21.00 sat.

Adventski panoramski kotač u Varaždinu postavljen je u Gajevoj ulici.
Panoramski kotač. (TZG Varaždina)

Adventski panoramski kotač

Vidjet ćete ga već izdaleka, iz svakog ugla. Naime, u Varaždin ponovno stiže nezaobilazna atrakcija: adventski panoramski kotač. Postavljen je u Gajevoj ulici, a zahvaljujući čak 23 metra visine na koju se njegove gondole podižu, pogled na blagdanski uređen i osvijetljen Varaždin bit će zaista nezaboravan. Ovaj poseban užitak pogodan je za sve uzraste, a u svaku od 18 gondola kotača moći će se smjestiti četiri osobe. Ulaznice za djecu od 3 do 10 godina iznose 5 eura, za starije od 10 godina 6,5 eura, a obiteljska ulaznica za četiri osobe iznosi 20 eura. Djeca do 3 godine voze se besplatno.

Advent Varaždin je vrlo sadržajan za djecu i odrasle, a na Kapucinskom trgu čeka vas veliko i bajkovito klizalište s čuvenim ledenim toboganom.
Klizalište u Varaždinu. (Foto: TZG Varaždina)

Klizalište s ledenim toboganom

Na Kapucinskom trgu čeka vas veliko i bajkovito klizalište s čuvenim ledenim toboganom. Klizalište zauzima površinu od čak 110 metara kvadratnih, a ledeni tobogan dugačak je 40 metara, površine 120 metara kvadratnih. Klizati se može svakodnevno, a bit će organizirana i škola klizanja. Obiteljska ulaznica (za dvije odrasle osobe i dvoje djece) iznosi 8 eura, a najam klizaljki iznosi 2 eura po osobi. Ostale cijene ulaznica pogledajte ovdje. Što se tiče tobogana, po njemu se spušta u posebnim sjedalicama u kojima mogu sjediti i dvije osobe, pogotovo ako se radi o roditelju i djetetu. Jedan spust s ledenog tobogana iznosi 1 euro, a pet spustova 4 eura.

Najveći adventski kalendar

Trg slobode i Franjevački trg lijepi su sami po sebi, a pogotovo kada ih osvijetle mnogobrojne lampice. Oni će se za vrijeme adventa pretvoriti u blagdansku tržnicu gdje će se naći za svakoga ponešto. Budite mudri i pripremite svoj popis želja. Svakako zastanite ispred pročelja županijske palače. Ugledat ćete jedan od najvećih adventskih kalendara, a u ulazu u palaču nalazi se i posebno mjesto za fotografiranje koje ne smijete propustiti.

Sudjelujte u radionicama, razmjenjujte darove i osjetite pravi duh blagdana, okruženi toplinom prijateljstva i ljubavi, bez obzira na niske temperature. Advent u Varaždinu nudi iskustvo koje će blagdanski duh probuditi u svakome. Osim Grinchu.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci