5. The Coklje Fest: Saznajte što su coklje na street art festivalu koji slavi nematerijalnu kulturnu baštinu

5. The Coklje Fest. (Foto/izvor: TZ Grada Otočca)

Ako ste se zaželjeli druženja, volite tradiciju, tradicijske proizvode, finu hranu i zabavu, onda si pribilježite datum 8. lipnja (subota) jer će se tada održati 5. The Coklje Fest – svojevrsni street art festival u kojem se isprepliću tradicija, kreativa i zabava.

5. The Coklje Fest.
5. The Coklje Fest. (Foto/izvor: TZ Grada Otočca)

Znate li što su to coklje?

Coklje, izrađene od vune pramenke, razlikuju se po veličini i mustrama na prednjem dijelu te dolaze u muškim i ženskim varijantama. Njihova izrada, priznata kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, bit će u središtu pozornosti na istoimenom festivalu u gradu Otočcu. Posjetitelji će se moći upoznati s procesom izrade, vidjeti njihov jedinstven izgled, okušati se u njihovoj izradi i čuti zanimljive priče o ovoj tradicijskoj obući.

Melodije orgulja, ropot starog mlina i elegantna vina: Vodimo vas na putovanje Međimurjem i svibanjskim čarima Urbanova!

5. The Coklje Fest.
5. The Coklje Fest, izložbeno – prodajni sajam. (Foto/izvor: TZ Grada Otočca)

5. The Coklje Fest započinje u 10.30 turističkim vođenjem uz pričanje starih priča pod nazivom „Zagonetka iza ćoška“ koju organiziraju KUBS Baštinica i Strukovna podgrupa kulturnog turizma ŽK-a Otočca. Od 16 sati u Gradskom parku u Otočcu očekuju vas brojni proizvođači kreativnih i zanimljivih proizvoda, suvenira i drugih predmeta, a od proizvođača coklji moći ćete saznati kako se one izrađuju, s koliko „žbic“ se „pletedu“, zbog čega su coklje specifične te koja je razlika između „lešćarski“ i „kuterevski“ coklji.

Djecu će razveseliti igraonica i kreativna radionica o cokljama, a sve ljubitelje slatkog fine domaće palačinke, dok će se onim gladnijima više svidjeti konkretniji jelovnici. Uz sve to posjetitelji će imati priliku sudjelovati na modnoj reviji i izboru najboljeg suvenira te zaplesati uz note lokalnih glazbenika.

Izložbeno - prodajni sajam. - 5. The Coklje Fest
Izložbeno – prodajni sajam. (Foto/izvor: TZ Grada Otočca)

Prijavite se na aktualan izbor za „naj bećarac“ na temu coklji!

Uvod u sam festival započet će već dan ranije 7. lipnja, konferencijom „Nematerijalna baština kao potencijal razvoja“ u organizaciji gackog pučkog otvorenog učilišta.

Kao i prijašnjih godina, i ove je za ljubitelje pisanja i natjecanja aktualan izbor za „naj bećarac“, a sve što trebate napraviti je osmisliti najbolji, najšaljiviji i najsimpatičniji stih bećarca (bez uvredljivih izraza) i poslati ga na e-adresu [email protected], s imenom i prezimenom i mjestom stanovanja, do 3. lipnja 2024. Svaki natjecatelj može sudjelovati s najviše 3 (dvo)stiha bećarca, a tema bećarca moraju biti coklje.

Podsjetimo se, prošle je godine 1. mjesto osvojio bećarac Jelene Benčić: „Da je coklja došla iz Pariza, nosila bi i nju Mona Lisa“. Nosili bismo ih i mi zbog njihove udobnosti i topline, a u kojim sve bojama dolaze, ovisi o ličkim majstoricama koje možete upoznati na 5. The Coklje Festu u gradskom parku u organizaciji Turističke zajednice Grada Otočca, iz koje uskoro najavljuju i detalje bogatog programa.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci