41. Balinjerada: Vrhunac karnevala u Opatiji uz „najluđu utrku na svijetu“

41. Balinjerada. (Foto; Izvor: TZG Opatija)

Uzbuđenje slavnog spusta na karićima, duhovite maske, kreativna vozila iz „kućne radinosti“ i pregršt dobre glazbe dio su opatijske Balinjerade koja će ove nedjelje probuditi izvrsnu atmosferu i Opatiju pretvoriti u maškarano središte ljubitelja karnevalske tradicije i dobrog provoda.

41. Balinjerada u Opatiji.
41. Balinjerada – slavni spust niz glavnu ulicu na vozilima na kugličnim ležajevima izrađenima „u kućnoj radinosti“. (Foto/Izvor: TZG Opatija)

Balinjerada oživljava Opatiju uz adrenalinski spust ulicama grada!

Ovog će vikenda opatijskim ulicama zavladati dobro poznati zvuk „roštanja“ balinjera, a natjecateljski duh i uzbuđenje grad će ispuniti izvrsnom atmosferom. Tako će se 41. izdanje Balinjerade, tradicionalne opatijske karnevalske manifestacije zaštićena imena i žiga, održati u nedjelju, 4. veljače, i okupiti brojne natjecatelje i gledatelje koji su željni iskusiti slavni spust niz glavnu ulicu na vozilima na kugličnim ležajevima izrađenima „u kućnoj radinosti“.

Svi posjetitelji željni adrenalina moći će saznati što su karići te kakav je osjećaj juriti na njima asfaltom jer u 10 sati, osim treninga i prijava natjecatelja, počinje i program „Taxi balinjera“ – uz stručnu pratnju vozača, na posebno pripremljenim vozilima, stazom će se spuštati tko god poželi.

Svečani start utrke je u 12 sati, a kolonu će predvoditi gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin te pusni gradonačelnik i osnivač Balinjerade Duško Jeličić Dule.

Sicilija je Italija u malom – idealna za posjećivanje u svako doba godine!

Balinjerada - spust niz glavnu ulicu...
Balinjerada u Opatiji. (Foto; Izvor: TZG Opatija)

Zaroštat će ulicama i maškaran šušur

Nakon službenog defilea niz stazu će se sjuriti natjecatelji u kategorijama monopatini, karići unjuli, karići dvojki te prodefilirat će Merikanska vozila kod kojih cilj nije brzina, već se nagrađuju u kategoriji „za lepo videt“. Osigurane su nagrade za najbrže, najmlađe, najdojmljivije, ali i najsporije kariće, a tradicionalno će biti proglašena i Miss Balinjerade.

Za dobru zabavu i izvrsnu atmosferu u karnevalskom duhu pobrinut će se „otac Balinjerade“ Duško Jeličić – Dule i njegova Bonaca na startu te Dellboysi na cilju, dok će odličnu atmosferu održavati Mario Lipovšek Battifiaca koji će natjecatelje ispratiti na startu utrke. Irena Grdinić pozdravit će ih na središnjem dijelu kod Tisak Medije, a Dražen Turina Šajeta dočekat će ih na cilju. 

Sudionici Balinjerade.
Balinjerada, tradicionalna opatijska karnevalska manifestacija. (Foto; Izvor: TZG Opatija)

Po završetku utrke karnevalska zbivanja će se nastaviti defileom karnevalskih grupa i zabavom na Slatini, gdje će se u 13 sati održati i „Kukalka“ – morska verzija Sinjske alke u režiji Opatijskih kukala.

Nakon što su prošlog vikenda Opatiju osvojile male maškare, domaćini željno iščekuju Balinjeradu koja svojom originalnošću i „maškaranim šušurom“ budi posebnu atmosferu u gradu. Kreativno izrađeni karići, „roštanje“ balinjera, natjecateljski duh i izvrsno raspoloženje ovu manifestaciju čine zaista posebnom, a to iz godine u godinu prepoznaje i sve veći broj posjetitelja. 

Ako ne znate kamo za vikend, ove nedjelje posjetite Balinjeradu, iskusite uzbuđenje slavnog spusta i doživite nezaboravno karnevalsko iskustvo u Opatiji!

PR: Turistička zajednica grada Opatija

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci