Tko voli krvavice? Jedno su od onih tradicionalnih jela koja ili jako volimo ili jednostavno nisu za nas. Kada su dobro pripremljene i začinjene, prava su delicija. Zovu ih i čurke, obarene kobase, devenice, no njihovo ime – krvavice – najbolje govori koji im je ključan sastojak. Osim krvi, tu su i dijelovi svinjske glave, pluća, jezika, kože… Pravi zero waste!
Sama priprema, odnosno pečenje brzo je i jednostavno, a obavezno ih poslužite s kiselim zeljem i restanim krumpirom. Ovaj zimski specijalitet, krvavice s kiselim kupusom, najčešće se jeo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali to ne znači da ga i ostali ne mogu pripremati sa svojim dodacima, npr. uz pole u Lici.
Sada je vrijeme da svratite do tržnice i nabavite sve što vam treba za ovaj mirisan i ukusan obrok, a ja vam otkrivam kako ga pripremiti.
Šunkarna Kodila: raj za ljubitelje mesa u blizini Murske Sobote koji osvaja gastroljubitelje
Krvavice s kiselim kupusom i restanim krumpirom
Količina: za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 1 sat
Sastojci:
- kiseli kupus
- 500 g rezanog kiselog kupusa
- 1 žličica mljevene slatke crvene paprike
- 100 g dimljene slanine
- 2 lovorova lista
- sol i papar
- 4 krvavice
- restani krumpir
- 500 g krumpira
- 1 glavica luka
- sol i papar
Dodatno:
svinjska mast
Priprema:
Kupus
- Isperite kiseli kupus u hladnoj vodi te dobro ocijedite, slaninu narežite na kockice i luk nasjeckajte na sitne kockice.
- U lonac dodajte malo masti, zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte luk i slaninu. Pirjajte dok luk malo ne omekša, otprilike 8 minuta.
- Dodajte kiseli kupus, začinite sa solju (možda sol nije potrebna, probajte prije dodavanja soli) i paprom, dodajte lovorov list i mljevenu papriku, podlijte s oko 1 dl vode.
- Poklopite i kuhajte oko pola sata dok kupus ne postane mekan, uz povremeno miješanje i dolijevanje vode.
Restani krumpir
- Krumpir operite, stavite u lonac, dodajte vodu, posolite i kuhajte u kori. Kad vilica ili ražnjić lagano prođe kroz krumpir, maknite s vatre, ocijedite i ohladite krumpir.
- Ogulite koru, narežite na ploške. Luk ogulite i nasjeckajte na sitne kockice.
- U tavu stavite žlicu masti, zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte luk i lagano ga zapržite. Dodajte narezani krumpir i začinite sa soli i paprom. Kuhajte sve zajedno još pet minuta.
Krvavice
- Pećnicu zagrijte na 180 °C.
- Premažite krvavice sa svinjskom masti u tankom sloju.
- Pecite u pećnici 30-ak minuta. Kako se krvavice ne bi zalijepile za dno, pecite ih na papiru za pečenje.
- Pečene krvavice servirajte uz kiseli kupus i restani krumpir, ukrasite krumpir sjeckanim listom peršina.
Uslast!