Ako tražite recept za najukusnije i najmekanije germknedle, ne tražite dalje! Ove ćete obožavati!

Germknedle, okusi svijeta. (Foto: Darko Debić, Samo jedan Griz)

U samo nekoliko godina austrijski, bavarski i češki specijalitet Germknödel, vratio se u velikom stilu zahvaljujući adventskim sajmovima. Riječ je o velikim knedlama od dizanog tijesta u obliku polukugle, punjenima pekmezom od šljiva. Ako se pripremaju na klasični način, skuhane knedle preliju se rastopljenim maslacem i pospu mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu. Prema drugoj varijanti, preljev je umak od vanilije. No, uvijek se poslužuju tople.

Iako priprema germknedli kod kuće oduzima nešto više vremena i traži malo više truda, kada zaronite u tanjur prepun toplog tijesta i bogatog umaka, slasne kuglice vrlo lako mogle bi postati obavezan dio vašeg zimskog jelovnika. U pitanju je klasično dizano tijesto slično buhtlama koje se, umjesto u pećnici, završava na pari. 

Germknedle su iznimno popularne i u Slovačkoj te Češkoj gdje ih, uz džem od šljiva, pune i sirom, čokoladom ili džemovima drugih okusa. Mi ćemo ove napuniti domaćim džemom od šljiva i poslužiti posipane makom i šećerom. 

Otkrivamo vam recept za papas arrugadas s mojo picon umakom, tradicionalnu poslasticu Kanarskih otoka

U samo nekoliko godina austrijski, bavarski i češki specijalitet Germknödel, vratio se u velikom stilu zahvaljujući adventskim sajmovima, a mi imamo sjajan recept za njihovu pripremu kod kuće.
Germknedle. (Foto: Darko Debić)

Germknedle koje ćete obožavati

Količina: za 12 osoba

Vrijeme pripreme: 2 sata

Sastojci za tijesto:

  • 530 g glatkog brašna
  • 10 g svježeg kvasca
  • 50 g šećera
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 15 jušnih žlica mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 2 jaja
  • 2 žličice naribane korice limuna
  • malo soli

Sastojci za punjenje:

  • 450 g pekmeza od šljiva
  • 1 žlica ruma

Sastojci za posipanje (pomiješati ih):

  • 30 g mljevenog maka 
  • 20 g šećera u prahu

Sastojci za umak od vanilije:

  • 2 žumanjka
  • 2 čajne žličice škrobnog brašna
  • 30 g šećera
  • 1/2 mahune vanilije prerezana po duljini, bez sjemenki
  • 250 ml mlijeka
  • 250 ml slatkog vrhnja

Priprema tijesta:

  1. U zdjelici pomiješati 5 žlica toplog mlijeka, kvasac, žličicu šećera i 30 g brašna. Ostaviti na toplom mjestu desetak minuta.
  2. U zdjelu za miješanje staviti ostatak brašna, sol, ostatak šećera, limunovu koricu, žumanjak, jaja, maslac, ostatak mlijeka i pripremljeni kvasac.
  3. S nastavkom za tijesta mikserom miješati osam do deset minuta. Pustiti tijesto pokriveno prozirnom folijom da se diže na toplom mjestu barem pola sata ili dok ne poprimi dvostruki obujam.
  4. U manjoj posudi pomiješati pekmez od šljiva i rum.
  5. Malo pobrašniti radnu površinu i izvaditi tijesto iz zdjele. 
  6. Oblikovati valjak od tijesta i lopaticom ga razrezati na 12 komada. 
  7. Svaki komad nježno spljoštiti rukom i staviti pekmez u sredinu, spojiti rubove, stisnuti spoj da se dobro zatvori i oblikovati knedle.
  8. Svaku knedlu staviti na svoj papir za pečenje (narezani papir na oko 7 x 7 cm), prekriti krpom i ostaviti 15 minuta na toplom mjestu. Kuhati u loncu za kuhanje na pari 15 do 20 minuta.
  9. Ostaviti dovoljno prostora između knedli jer još narastu. Odjednom kuhati 3 do 4 knedle, ovisno o veličini lonca.

Priprema umaka:

  1. Mlijeko staviti u lonac i na vatru. Ostatak namirnica pomiješati u zdjeli. 
  2. Kada mlijeko prokuha, maknuti s vatre i umiješati pripremljenu smjesu. Vratiti na laganu vatru i kuhati nekoliko minuta.
  3. Germknedle poslužiti s umakom i smjesom maka i šećera u prahu i uživati u društvu najdražih.

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci