U samo nekoliko godina austrijski, bavarski i češki specijalitet Germknödel, vratio se u velikom stilu zahvaljujući adventskim sajmovima. Riječ je o velikim knedlama od dizanog tijesta u obliku polukugle, punjenima pekmezom od šljiva. Ako se pripremaju na klasični način, skuhane knedle preliju se rastopljenim maslacem i pospu mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu. Prema drugoj varijanti, preljev je umak od vanilije. No, uvijek se poslužuju tople.
Iako priprema germknedli kod kuće oduzima nešto više vremena i traži malo više truda, kada zaronite u tanjur prepun toplog tijesta i bogatog umaka, slasne kuglice vrlo lako mogle bi postati obavezan dio vašeg zimskog jelovnika. U pitanju je klasično dizano tijesto slično buhtlama koje se, umjesto u pećnici, završava na pari.
Germknedle su iznimno popularne i u Slovačkoj te Češkoj gdje ih, uz džem od šljiva, pune i sirom, čokoladom ili džemovima drugih okusa. Mi ćemo ove napuniti domaćim džemom od šljiva i poslužiti posipane makom i šećerom.
Germknedle koje ćete obožavati
Količina: za 12 osoba
Vrijeme pripreme: 2 sata
Sastojci za tijesto:
- 530 g glatkog brašna
- 10 g svježeg kvasca
- 50 g šećera
- 100 g maslaca, otopljenog
- 15 jušnih žlica mlijeka
- 1 žumanjak
- 2 jaja
- 2 žličice naribane korice limuna
- malo soli
Sastojci za punjenje:
- 450 g pekmeza od šljiva
- 1 žlica ruma
Sastojci za posipanje (pomiješati ih):
- 30 g mljevenog maka
- 20 g šećera u prahu
Sastojci za umak od vanilije:
- 2 žumanjka
- 2 čajne žličice škrobnog brašna
- 30 g šećera
- 1/2 mahune vanilije prerezana po duljini, bez sjemenki
- 250 ml mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
Priprema tijesta:
- U zdjelici pomiješati 5 žlica toplog mlijeka, kvasac, žličicu šećera i 30 g brašna. Ostaviti na toplom mjestu desetak minuta.
- U zdjelu za miješanje staviti ostatak brašna, sol, ostatak šećera, limunovu koricu, žumanjak, jaja, maslac, ostatak mlijeka i pripremljeni kvasac.
- S nastavkom za tijesta mikserom miješati osam do deset minuta. Pustiti tijesto pokriveno prozirnom folijom da se diže na toplom mjestu barem pola sata ili dok ne poprimi dvostruki obujam.
- U manjoj posudi pomiješati pekmez od šljiva i rum.
- Malo pobrašniti radnu površinu i izvaditi tijesto iz zdjele.
- Oblikovati valjak od tijesta i lopaticom ga razrezati na 12 komada.
- Svaki komad nježno spljoštiti rukom i staviti pekmez u sredinu, spojiti rubove, stisnuti spoj da se dobro zatvori i oblikovati knedle.
- Svaku knedlu staviti na svoj papir za pečenje (narezani papir na oko 7 x 7 cm), prekriti krpom i ostaviti 15 minuta na toplom mjestu. Kuhati u loncu za kuhanje na pari 15 do 20 minuta.
- Ostaviti dovoljno prostora između knedli jer još narastu. Odjednom kuhati 3 do 4 knedle, ovisno o veličini lonca.
Priprema umaka:
- Mlijeko staviti u lonac i na vatru. Ostatak namirnica pomiješati u zdjeli.
- Kada mlijeko prokuha, maknuti s vatre i umiješati pripremljenu smjesu. Vratiti na laganu vatru i kuhati nekoliko minuta.
- Germknedle poslužiti s umakom i smjesom maka i šećera u prahu i uživati u društvu najdražih.
Uslast!