Jorkširski puding: Otkrijte tajnu pripreme ovog jednostavnog recepta i otputujte okusima tradicionalne britanske poslastice

Jokširski puding. (Foto: Darko Debić)

Za stanovnike Velike Britanije jorkširski puding odavno je jelo kojim se s razlogom ponose. Za ovaj jednostavan, hrskavi „kruh“ potrebna su samo četiri sastojka koji se gotovo uvijek nalaze u većini kuhinja.

Kod nas je puding slatki, kremasti desert. U Ujedinjenom Kraljevstvu, međutim, „puding“ može značiti nekoliko stvari.

Tipično, puding jednostavno znači – desert. No, puding se može odnositi i na slatka i na slana jela. Ova potonja se obično rade od brašna i imaju konzistenciju poput kolača ili sloj/slojeve tijesta.

Puding od odreska i bubrega, puding od loja i jorkširski puding primjeri su ove vrste pudinga. Druge vrste pudinga, poput crnog pudinga i haggisa, slana su jela od mesa koja se pripremaju na sličan način kao krvavice.

Čudo ovog laganog peciva je u tome što recept uključuje sastojke koji također čine osnovu palačinki – gotovo jednaki udjeli brašna, jaja i mlijeka, s malo soli. Tajna je u tome da se tekućina umuti, a zatim se ispeče u zagrijanoj posudi u vrućoj pećnici. Toplina će uzrokovati da se napuhne i brzo stegne, a zatim poprimi zlatno-smeđu boju.

Sastavni je dio serviranja tradicionalnog engleskog nedjeljnog pečenja, a odličan je i u slatkim kombinacijama s voćnim preljevima ili džemovima.

London s Kruzovima: Trodnevna avantura britanskom prijestolnicom neograničenih mogućnosti i brojnih doživljaja za sve generacije! – Family Welcome: Jorkširski puding: Otkrijte tajnu pripreme ovog jednostavnog recepta i otputujte okusima tradicionalne britanske poslastice

Jokširski puding od 4 sastojka.
Jokširski puding od samo četiri sastojka. (Foto: Darko Debić)

Jorkširski puding

Količina: 12 komada

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci:

  • 3 velika jaja
  • 180 ml mlijeka
  • 180 ml brašna (ne vagati u gramima)
  • sol
  • ulje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Jaja i mlijeko pjenasto umutite, a zatim pomiješajte s brašnom i soli. Ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta.
  3. U svaku šalicu kalupa za muffine dodajte otprilike žličicu ulja.
  4. Stavite lim u pećnicu da se grije pet do sedam minuta.
  5. Svaku čašicu kalupa za muffine napunite otprilike do pola i vratite kalup u pećnicu na 12 do 15 minuta ili dok pudinzi ne postanu hrskavi i zlatno-smeđi.

Poslužite odmah i uživajte u putovanju okusima!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci