Za stanovnike Velike Britanije jorkširski puding odavno je jelo kojim se s razlogom ponose. Za ovaj jednostavan, hrskavi „kruh“ potrebna su samo četiri sastojka koji se gotovo uvijek nalaze u većini kuhinja.
Kod nas je puding slatki, kremasti desert. U Ujedinjenom Kraljevstvu, međutim, „puding“ može značiti nekoliko stvari.
Tipično, puding jednostavno znači – desert. No, puding se može odnositi i na slatka i na slana jela. Ova potonja se obično rade od brašna i imaju konzistenciju poput kolača ili sloj/slojeve tijesta.
Puding od odreska i bubrega, puding od loja i jorkširski puding primjeri su ove vrste pudinga. Druge vrste pudinga, poput crnog pudinga i haggisa, slana su jela od mesa koja se pripremaju na sličan način kao krvavice.
Čudo ovog laganog peciva je u tome što recept uključuje sastojke koji također čine osnovu palačinki – gotovo jednaki udjeli brašna, jaja i mlijeka, s malo soli. Tajna je u tome da se tekućina umuti, a zatim se ispeče u zagrijanoj posudi u vrućoj pećnici. Toplina će uzrokovati da se napuhne i brzo stegne, a zatim poprimi zlatno-smeđu boju.
Sastavni je dio serviranja tradicionalnog engleskog nedjeljnog pečenja, a odličan je i u slatkim kombinacijama s voćnim preljevima ili džemovima.
London s Kruzovima: Trodnevna avantura britanskom prijestolnicom neograničenih mogućnosti i brojnih doživljaja za sve generacije! – Family Welcome: Jorkširski puding: Otkrijte tajnu pripreme ovog jednostavnog recepta i otputujte okusima tradicionalne britanske poslasticeJorkširski puding
Količina: 12 komada
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci:
- 3 velika jaja
- 180 ml mlijeka
- 180 ml brašna (ne vagati u gramima)
- sol
- ulje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Jaja i mlijeko pjenasto umutite, a zatim pomiješajte s brašnom i soli. Ostavite tijesto da odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta.
- U svaku šalicu kalupa za muffine dodajte otprilike žličicu ulja.
- Stavite lim u pećnicu da se grije pet do sedam minuta.
- Svaku čašicu kalupa za muffine napunite otprilike do pola i vratite kalup u pećnicu na 12 do 15 minuta ili dok pudinzi ne postanu hrskavi i zlatno-smeđi.
Poslužite odmah i uživajte u putovanju okusima!