Bezglutenski tost sendvič s piletinom i kruškama za jesenske izlete u prirodi. Ni slatko, ni slano, a tako neodoljivo!

Bezglutenski tost sendvič s fileom pilećeg zabatka. (Foto: Kefirolicious studio)

Kako studeni odmiče, tako nas veseli uloviti još pokoji sunčan dan za obiteljski izlet u prirodu i druženje na otvorenom, a takvi izleti ponekad mogu biti izazov za pripremu malo drugačijih bezglutenskih zalogaja, a koji nisu slatki. Zato smo za ovu varijantu odabrali kombinaciju slanih i slatkih okusa, bezglutenski tost sendvič s piletinom i kruškama. 

Ovaj sendvič donosi okuse jeseni na jednostavan način. Sočna piletina, pečena do savršenstva, čini ga bogatim proteinima, kruške donose slatkastu i blagu notu, svježa zelena salata dodaje mu hrskavost i svježinu, dok kremasti sir obavija sve okuse u glatku teksturu. A kad sve te sastojke nanižete na topli tost kruh, svaka slojevita komponenta stvara savršen balans okusa kojima neće odoljeti ni djeca, a ni odrasli.

Priroda je zaista u svako godišnje doba kao čarobna pozornica, a još kada njome odjekuju smijeh, razgovor, zvuk šuštanja lišća, i mmmmmm uzvici, nema čarobnijeg trenutka. Kako ga pripremiti, otkrivam vam u nastavku. 

Imamo recept za mirisni bezglutenski kruh od bundeve koji ćete jedva dočekati pripremiti

Bezglutenski tost sendvič s fileom pilećeg zabatka. (Foto: Kefirolicious studio)

Bezglutenski tost sendvič s fileom pilećeg zabatka

Količina: za do pet osoba

Vrijeme pripreme: 25 min

Sastojci

  • 8 do 10 šnita bezglutenskog tosta
  • 600 g filea zabatka Međimurskog pileta
  • 2 velika ljubičasta luka
  • maslac za pečenje piletine i luka
  • 200 g krem sira (ja sam koristila sir od domaćeg kefira, ali odgovara i bilo koji drugi krem sir po vašem ukusu – ABC, Vajkrem…)
  • šaka na sitno rezanih oraha
  • 100 grama plavog sira (s plemenitom plijesni)
  • 2 jušne žlice džema od marelica (najbolje domaći)
  • 2 prstohvata soli (još bolje ako je dimljena)
  • 2 tvrđe kruške 

Za salatu: hrastov list, kristalka ili puterica

Priprema

  1. Vilicom zgnječite plavi sir dok ne postane kremast, zatim dodajte krem sir, džem, sol i sitno narezane orahe pa sve pomiješajte u kremastu smjesu. Stavite u posudu ili teglicu pa poklopite.
  2. Filete operite, osušite papirnatim ručnikom pa posolite.
  3. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri, otopite maslac pa filete zabatka pecite dok nisu pečeni i dok ne poprime zlatnožutu boju. Pečene filete izvadite iz tave na tanjur koji poklopite kako bi fileti zadržali toplinu.
  4. Na istoj tavi pecite luk narezan na kolutiće. Dodajte još maslaca po potrebi. Luk pecite dok ne postane staklast. 
  5. Kruške i smokve narežite na ploške.
  6. Filete narežite na manje komade.
  7. Na tavi ili u tosteru ugrijte šnite tosta pa ih premažite sirnim namazom, dodajte nekoliko kolutova pečenog luka, komadiće fileta, nekoliko šnitica smokava te šnitu kruške.
  8. Ovakav tost odlično paše uz salatu, ali listove salate možete dodati i na tost.

Uživajte u okusima!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci