Kako studeni odmiče, tako nas veseli uloviti još pokoji sunčan dan za obiteljski izlet u prirodu i druženje na otvorenom, a takvi izleti ponekad mogu biti izazov za pripremu malo drugačijih bezglutenskih zalogaja, a koji nisu slatki. Zato smo za ovu varijantu odabrali kombinaciju slanih i slatkih okusa, bezglutenski tost sendvič s piletinom i kruškama.
Ovaj sendvič donosi okuse jeseni na jednostavan način. Sočna piletina, pečena do savršenstva, čini ga bogatim proteinima, kruške donose slatkastu i blagu notu, svježa zelena salata dodaje mu hrskavost i svježinu, dok kremasti sir obavija sve okuse u glatku teksturu. A kad sve te sastojke nanižete na topli tost kruh, svaka slojevita komponenta stvara savršen balans okusa kojima neće odoljeti ni djeca, a ni odrasli.
Priroda je zaista u svako godišnje doba kao čarobna pozornica, a još kada njome odjekuju smijeh, razgovor, zvuk šuštanja lišća, i mmmmmm uzvici, nema čarobnijeg trenutka. Kako ga pripremiti, otkrivam vam u nastavku.
Imamo recept za mirisni bezglutenski kruh od bundeve koji ćete jedva dočekati pripremiti
Bezglutenski tost sendvič s fileom pilećeg zabatka
Količina: za do pet osoba
Vrijeme pripreme: 25 min
Sastojci
- 8 do 10 šnita bezglutenskog tosta
- 600 g filea zabatka Međimurskog pileta
- 2 velika ljubičasta luka
- maslac za pečenje piletine i luka
- 200 g krem sira (ja sam koristila sir od domaćeg kefira, ali odgovara i bilo koji drugi krem sir po vašem ukusu – ABC, Vajkrem…)
- šaka na sitno rezanih oraha
- 100 grama plavog sira (s plemenitom plijesni)
- 2 jušne žlice džema od marelica (najbolje domaći)
- 2 prstohvata soli (još bolje ako je dimljena)
- 2 tvrđe kruške
Za salatu: hrastov list, kristalka ili puterica
Priprema
- Vilicom zgnječite plavi sir dok ne postane kremast, zatim dodajte krem sir, džem, sol i sitno narezane orahe pa sve pomiješajte u kremastu smjesu. Stavite u posudu ili teglicu pa poklopite.
- Filete operite, osušite papirnatim ručnikom pa posolite.
- Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri, otopite maslac pa filete zabatka pecite dok nisu pečeni i dok ne poprime zlatnožutu boju. Pečene filete izvadite iz tave na tanjur koji poklopite kako bi fileti zadržali toplinu.
- Na istoj tavi pecite luk narezan na kolutiće. Dodajte još maslaca po potrebi. Luk pecite dok ne postane staklast.
- Kruške i smokve narežite na ploške.
- Filete narežite na manje komade.
- Na tavi ili u tosteru ugrijte šnite tosta pa ih premažite sirnim namazom, dodajte nekoliko kolutova pečenog luka, komadiće fileta, nekoliko šnitica smokava te šnitu kruške.
- Ovakav tost odlično paše uz salatu, ali listove salate možete dodati i na tost.
Uživajte u okusima!