Imamo recept za mirisni bezglutenski kruh od bundeve koji ćete jedva dočekati pripremiti

Bezglutenski kruh od bundeve, mirisan i mekan. (Foto: Kefirolicious studio)

Studeni je mjesec kada priroda polako prelazi iz toplih jesenskih boja u malo mirniju paletu zime. Sve hladniji dani zbližavaju obitelji u njihovim domovima, a to često uključuje i pripremu različitih jela i dekoracija povezanih s jeseni. Jedna od takvih priprema može biti i stvaranje toplih i mirisnih, aromatičnih jela od bundeve.

Iako je dostupna od ljeta do kraja zime, najslađa je ujesen kada njezini zlatni tonove pomiješani s notama cimeta i muškatnog oraščića stvarajući toplu i ugodnu atmosferu unutar kuće.

Hokaido bundeva. (Foto: Shutterstock, S. Birkelbach)
Hokaido bundeva. (Foto: Shutterstock)

Možete zaključiti, bundeva je srce ovog recepta i predstavlja obilje jesenske berbe i stvaranje najmirisnijeg bezglutenskog kruha koji će svi obožavati. Bundevino mekano, narančasto meso pretvorit ćemo u glatki pire koji će obogatiti kruh svojom bojom i okusom. Mirisni cimet, sa svojim toplim i umirujućim mirisom, stvorit će osjećaj ugode i topline u zraku, a malo muškatnog oraščića dodat će složenost okusu, noseći sa sobom miris zrelog voća i drvenaste note. Sve ove mirisne arome podsjećaju upravo na nadolazeće blagdanske dane, a priprema tijesta postaje prava obiteljska pustolovina koja u čarobnoj kutiji, transformira ove jednostavne sastojke u mirisni kruh

Bezglutenski kruh od bundeve s glazurom od kefira.
Bezglutenski kruh od bundeve s glazurom od kefira. (Foto: Kefirolicious studio)

Dok se kruh polako peče, vrijeme čekanja i nestrpljivosti iskoristit ćete za dijeljenje priča, sjećanja, smijeh i izradu glazure od domaćeg kefira. A tko zna, možda dogovorite i film za zajedničko gledanje, možda čak i božićni!

Kada kruh od bundeve napokon izađe iz pećnice, provjereno, svi se brzo okupljaju oko stola, a takav topao, narezan na šnite, poziva na još jedan zalogaj. U nastavku otkrivamo tajnu recepture kako ga pripremiti.

Bezglutenski kruh od bundeve, mirisan i mekan.
Bezglutenski kruh od bundeve, mirisan i mekan. (Foto: Kefirolicious studio)

Bezglutenski kruh s bundevom

Količina: 8 – 10 osoba

Vrijeme pripreme: 40 min

Suhi sastojci za kruh:

  • 150 g bezglutenskog brašna od zobi
  • 50 g brašna od tapioke
  • 100 g brašna od teffa
  • 50 g šećera šećerne trske (možete koristiti istu gramažu meda ili javorova sirupa)
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • čajna žlica sode bikarbone
  • 2 čajne žlice začina za pitu od bundeve (pumpkin pie spice)

Mokri sastojci za kruh:

  • 300 g pirea od bundeve (ovog sam puta koristila Hokkaido tikvu)
  • 100 ml ulja od lješnjaka
  • 4 jaja

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 175 °C. 
  2. U zdjelu dodajte suhe sastojke pa ih pomiješajte, zatim dodajte mokre sastojke. 
  3. Sve dobro smiksajte (tijesto je malo gušće). 
  4. Premjestite smjesu u namašćeni kalup za pečenje i pecite oko 40 minuta ili dok kruh nije položio „čačkalica test“. 
  5. Pečeni kruh pustite da se ohladi prije rezanja.

Sastojci za glazuru:

  • 150 g mljevenog šećera (ovog sam puta koristila bijeli, ali može i mljeveni šećer šećerne trske)
  • 2 jušne žlice domaćeg mliječnog kefira
  • 1 jušna žlica soka od limuna

Priprema glazure:

Sastojke dobro smiksajte u kremastu tekuću smjesu. Prelijte preko kruha ili samo preko odrezane šnite. 

Uživajte u svojim mirisnim zalogajima i zajedničkim trenutcima!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci