Našu zajedničku strast prema putovanjima, koja traje već više od 20 godina, sada dijelimo s Vilijem – najmlađim Putoholičarom u obitelji

Putovanja s bebom - novim članom Putoholičara. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

Za Putoholičare, Ivu i Branka Krčmara iz Međimurja, koji putuju već više od 20 godina po svijetu, a više od 10 godina ispisuju svoje doživljaje i savjete na internetskoj stranici Putoholičari, malo tko nije čuo. Stranicu su pokrenuli kako bi pomogli ljubiteljima putovanja da sami organiziraju jeftino putovanje. U tih 10 godina otkako Putoholičari postoje Branko je dao otkaz i u potpunosti se posvetio ovom poslu, dok Iva i dalje putovanja kombinira s poslom u školi gdje radi kao učiteljica informatike. No, od ove godine više ne putuju sami, već im se pridružio sin Vili, šestomjesečna prinova u obitelji koja iza sebe ima već šest zemalja koje je posjetio! Dakako, nisu sami, tu su i dva psa – Messi i Leo, kao vjerni pratitelji na putovanjima i Vilijevi čuvari. 

Iva i Branko Krčmar.
Iva i Branko Krčmar. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

Iva i Branko dijele svoja iskustva o putovanju s najmlađim Putoholičarom

Iako se mnogi roditelji suočavaju s brojnim strahovima i sumnjama prije nego što se odluče na prvo putovanje s djetetom, Iva i Branko pokazali su da se uz pozitivan stav sve može ostvariti. Umjesto da se fokusiraju na potencijalne probleme, zadržali su vjeru da će sve biti u redu – i ta ih je energija vodila prema svakom novom koraku. U ovom intervjuu razgovaramo o njihovim iskustvima, pripremama i izazovima koje su savladali kako bi ostvarili svoja putovanja – bez ograničenja.

Pet dvoraca u Hrvatskoj za obiteljski izlet: Otkrijte povijesne priče, legende i prirodne ljepote koje će oživjeti maštu svih generacija

Iva i Branko Krčmar.
Iva i Branko Krčmar. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)
Putoholičari
Messi i Leo glavne su njuške na putovanjima. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

Putovanja s bebom često se percipiraju kao zahtjevan izazov, no Iva i Branko imaju malo drugačije iskustvo: „Prva putovanja s Vilijem prošla su odlično! Vili očito nosi u sebi te putoholičarske gene. U autu uglavnom spava, a kad šetamo i razgledavamo, sve pomno prati i jako mu je zanimljivo. Kad stignemo u smještaj, sve se odvija po uobičajenom rasporedu: kupanje, hranjenje i spavanje, baš kao kod kuće.

Najveći izazovi do sada bili su prolazak s kolicima na nekim nepristupačnim mjestima te dojenje u javnosti, na što ljudi različito reagiraju. Ipak, veće izazove očekujemo kad Vili počne hodati i postane aktivniji – ali spremni smo i na to!“

Putovanja s bebom prava su pustolovina.
Iva i Branko putuju zajedno već više od 20 godina. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)
Putovanja s bebom.
Putovanje s bebom obogatilo je njihove putohličarske avanture. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

Vili je obogatio naše obiteljske avanture, a prestati putovati nikada nije bila opcija!

Dolazak djeteta često se smatra prekretnicom koja značajno mijenja stil života, posebno kada su u pitanju putovanja. Mnogi roditelji čuju komentare poput „sada će vam biti teško“ ili „više nećete moći putovati“, ali naši Putoholičari odlučili su dokazati suprotno. Iako je njihov stil putovanja doživio određene prilagodbe, nisu odustali od istraživanja svijeta – samo su pronašli novi ritam koji odgovara svim suputnicima. U nastavku razgovora otkrivaju nam kako je Vili utjecao na njihove dosadašnje avanture, što ih je iznenadilo i na koji su način prilagodili svoje putničke navike.

Sunčana jesen ili snježna zima: Na planinama istočnog Tirola čeka vas obiteljski odmor prepun zabave i adrenalina

Putovanja s bebom. Iva, Branko i Vili Krčmar - Putoholičari.
Vili – najmlađi i najslađi Putoholičar u prvim avanturama. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

„Naravno da smo promijenili stil putovanja, ali prestati putovati nikada nije bila opcija. Godinama slušamo priče da će s dolaskom djeteta sve stati i da više nećemo putovati, no to se pokazalo netočnim. Ono što se najviše promijenilo jest tempo putovanja. Prije je naš ritam bio prilično intenzivan – od jutra do mraka istraživali smo svaki kutak destinacije, a zatim se vraćali uređivanju sadržaja za objave, odgovaranju na poruke i slanju e-poruka. Sada je sve znatno opuštenije. Nema pritiska da nešto moramo vidjeti ili napraviti. Ako Vili ujutro duže spava, spavamo i mi. Ako tijekom šetnje pokazuje da je umoran ili gladan, jednostavno stanemo i odmorimo se. Ovaj opušteniji način putovanja donio je novu vrstu uživanja i definitivno nam odgovara.

Branko i Vili u obiteljskim avanturama.
Branko i Vili u obiteljskim avanturama. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

I dalje idemo na sva ona mjesta kamo bismo išli i prije, samo sada biramo rute koje su prilagođene kolicima, a ako teren nije pogodan, Vilija stavimo u nosiljku. U situacijama kada on nije raspoložen, jedan od nas ostaje s njim, dok drugi istražuje, fotografira ili obavlja ono što treba. Trenutačno biramo manje izazovne destinacije, dok se svi ne priviknemo na novi tempo, a kad se Vili još malo prilagodi, ponovno ćemo se upustiti u ozbiljnije avanture – objašnjava nam Branko.“

Putovanje s bebom. Iva i Vili u Kranjskoj Gori.
Iva i Vili u Kranjskoj Gori. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

Planiranje putovanja ključ je svega, a bez osnovnih stvari ne idemo na put

Kada putuju s bebom, naši Putoholičari, poput svih roditelja, uvijek vode računa o zdravlju i dobrobiti svog djeteta. U tom smislu, prilikom pripreme za putovanja, pažljivo razmatraju najvažnije stvari koje moraju ponijeti, a pritom ne zaboravljaju ni na Vilijev ritam odmora.

Osim dokumenata i putne ljekarne, ključni elementi naših avantura su kolica, nosiljka, autosjedalica, bouncer i gnijezdo za spavanje. Kako većinom putujemo automobilom, imamo dovoljno prostora za sve te stvari što nam olakšava organizaciju. Ipak, uskoro planiramo putovanje avionom pa ćemo morati prilagoditi se i ponijeti samo kolica, što znači nova prilagodba na nove okolnosti. 

Otkrijte tajne Logarske doline, njezine slapove, zmajeve, bajkovite priče, zen zone i gastronomske doživljaje!

Putovanja s bebom
Putovanje s bebom – da, i samo bez stresa! (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

Što se tiče rutine spavanja i hranjenja, ona ostaje nepromijenjena, kao kod kuće. Kada dođe vrijeme za spavanje, Vili bez problema odlazi na spavanje. Obično brzo zaspi, a na putovanjima to se događa još brže. Iako spava u kolicima ili autosjedalici umjesto u svom krevetiću, koristi gnijezdo za spavanje koje mu je poznat ‘teren’. Super je što mu ne smeta buka, galama, žamor, pa kad zaspi u kolicima, mi i dalje prolazimo kroz grad i razgledavamo. Što se hranjenja tiče, za sada nam je to vrlo jednostavno, Vilija isključivo samo dojim pa je hrana uvijek spremna, za sada ne moram ništa nositi sa sobom“, objašnjava nam Iva. 

Putovanje s bebom
Destinacije biramo i na temelju prohodnosti s kolicima. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

Odabir destinacija za putovanje s bebom temelji se na prohodnosti s kolicima

Branko i Iva pažljivo biraju destinacije za putovanja s Vilijem, a njihovi odabiri temelje se na nekoliko ključnih čimbenika. „Za sada smo birali prema udaljenosti; svaka sljedeća destinacija bila je malo dalja od prethodne. Također, tijekom ljeta nastojali smo se maknuti od vrućina koje vladaju kod kuće (u Međimurju) pa smo se orijentirali prema planinskim krajevima“, objašnjavaju.

Naše prvo putovanje bilo je u Sloveniju, gdje smo posjetili Bled i Kranjsku Goru. Budući da smo već ranije boravili na tim lokacijama, činilo nam se idealno vratiti se. Kranjska Gora je naša topla preporuka, bilo s djecom ili bez njih. Ova destinacija nudi mnoštvo zanimljivih mjesta za istraživanje, uključujući planine, jezera i šetnice, a sve su prohodne za kolica. Svjež zrak i priroda čine ju savršenim izborom za bijeg od vrućina.

Vilijev prvi kupanac u moru  bio je na Hvaru.
Vilijev prvi kupanac u moru bio je na Hvaru. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

Kako je naše putovanje s Vilijem u Sloveniju ispalo izvanredno, odlučili smo krenuti dalje i proširiti horizonte, putujući preko Austrije i Njemačke do Švicarske. Švicarska je nevjerojatna, a posebno nas je očaralo mjesto Lauterbrunnen. Što je najbolje, svugdje smo mogli ići s Vilijem. Gondolom smo se popeli na visinu od 2132 m n. v. na vrh Pilatus što nam je omogućilo da ponesemo kolica, a kroz prekrasan kanjon Aaerschluht nosili smo Vilija u nosiljci, što je bio poseban doživljaj.

Što se tiče hrvatske obale, posjetili smo destinacije koje su okružene šumom i pružaju hlad, poput Biograda na Moru i otoka Hvara. Na Hvaru se Vili prvi put okupao u moru, što je bio za nas iznimno poseban trenutak.“

Kada je riječ o preporukama destinacija za roditelje s bebom, ističu: „Osim navedenih, koje smo i sami proputovali, nemamo još konkretna mjesta za preporuku, ali svakako je pametno tijekom ljeta pobjeći u planinske krajeve jer su ondje temperature idealne, a gužve su manje nego na moru. More preporučujemo za kraj ljeta, u rujnu, kada je još uvijek toplo, a gužve su značajno smanjene.“

Otkrivamo vam Muzej zaboravljenih priča i vodimo na putovanje u svijet starohrvatske mitologije, mašte i fantazije

Putovanje s bebom na Havaje, destinaciju na kojoj su se mama i tata vjenčali.
Vilija očekuje putovanje na destinaciju gdje su se mama i tata vjenčali. (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

O pripremama za avionsko putovanje i novim planovima

S obzirom na specifičnosti putoholičarskih putovanja, koja se često odvijaju avionom, roditelji se suočavaju s brojnim pitanjima vezanim uz sigurnost, udobnost i prilagodbu djeteta novim okolnostima. Branko i Iva podijelili su s nama svoj pristup pripremama za takvo putovanje: „Na putovanje avionom još se nismo otisnuli s Vilijem, no uskoro planiramo jedno takvo putovanje na morsku, toplu i daleku destinaciju, pa ćemo vidjeti kako će to proći. Nemamo nikakve posebne pripreme za prvi let; spakirat ćemo se kao i obično, a osim standardne prtljage, ponijet ćemo ovog puta i Vilija. Planiramo ponijeti kolica i nosiljku, a preporučuje se i dojenje tijekom polijetanja. Osvježavat ćemo se tijekom leta i prilagoditi se situaciji kako se bude odvijala.“

Kad je u pitanju budućnost, imaju uzbudljive planove: „Imamo nekoliko destinacija u planu, a vidjet ćemo što će od toga biti izvedivo. Veselimo se putovanju u Ameriku i roadtripu, a možda ćemo posjetiti i Havaje da mu pokažemo gdje su se mama i tata vjenčali!“

Putovanja s bebom - Iva, Branko i Vili Krčmar - Putoholičari
Putovanje s bebom može biti predivno iskustvo! (Foto: privatna arhiva, Putoholičari)

Preporuke roditeljima koji razmišljaju o putovanjima s bebom

Na kraju našeg inspirativnog razgovora s Ivom i Brankom možemo zaključiti da njihova iskustva s Vilijem oslikavaju svu ljepotu i radost obiteljskih putovanja, a evo što preporučuju roditeljima koji razmišljaju o putovanjima s bebom: 

„Prvo i najvažnije – bez stresa! Nemojte paničariti prije putovanja i razmišljati o svemu što bi moglo poći po zlu. Pozitivna energija je ključ; sve će biti u redu. Ako primijetite da jedan od vas počinje paničariti, neka ga drugi smiri. Najgore je kada oboje postanete nervozni jer tu negativnu energiju prenosite na bebu, što može pogoršati situaciju. Također, imajte na umu da živimo u civiliziranom svijetu. U 99 % mjesta naći ćete trgovine s pelenama, ljekarne i liječnike, iako se nadamo da vam ovo posljednje neće biti potrebno.

Samo hrabro, možete vi to! Putovanje s bebom može biti predivno iskustvo, a s pravim pristupom i pripremom postat će i nezaboravna avantura za cijelu obitelj.“

Njihovi savjeti zasigurno će poslužiti kao inspiracija svim roditeljima koji još uvijek razmišljaju o tome trebaju li putovati s djecom. Stoga vas potičemo da hrabro zakoračite u svijet obiteljskih putovanja i otkrijete sve čari koje ono nudi.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci