HeadOnEast 2024.: Ovog vikenda stiže nam trodnevni festival umjetnosti, glazbe, hedonizma i obiteljske zabave u osječkoj Tvrđi!

HeadOnEast manifestacija. (Foto/Izvor: TZOBŽ)

Osijek ove jeseni ponovno postaje središte nezaboravne zabave, kreativnosti i slavonskog hedonizma – HeadOnEast festival vraća se od 4. do 6. listopada s još bogatijim programom koji će oduševiti posjetitelje svih uzrasta. Pripremite se na putovanje kroz najbolje što Slavonija, Baranja i Osijek nude jer ovaj festival postaje prava priča koja spaja maštu, umjetnost, gastronomiju i glazbu – sve to u jedinstvenoj atmosferi povijesne Tvrđe.

Tvrđa, Osijek.
Osječka Tvrđa. (Foto/Izvor: TZOBŽ)
Fenjeri
Šetnja pod fenjerima. (Foto/Izvor: TZOBŽ)

Putovanje kroz povijest i budućnost Tvrđe

Glavna lokacija, povijesna Tvrđa, nije samo scenografija festivala, već pravo kulturno središte koje priča priču o prošlosti, ali i otvara vrata suvremenoj umjetnosti i kreativnosti. Svaka ulica, svako dvorište i trg donose poseban program – od svjetlosnih instalacija koje preobražavaju fasade do ulične umjetnosti koja pulsira živom energijom. Uz Kuće svjetla, posjetitelji će svake večeri uživati u umjetničkim svjetlosnim instalacijama koje oživljavaju povijest kroz suvremeni vizualni spektakl.

HeadOnEast kreativne radionice.
HeadOnEast kreativne radionice. (Foto/Izvor: TZOBŽ)
Dječje radionice na headOnEastu
HeadOnEast kreativne radionice. (Foto/Izvor: TZOBŽ)

Kreativna oaza za djecu i obitelji

Kao i dosadašnjih godina, i ove godine HeadOnEast posebnu pažnju posvećuje obiteljima i djeci pretvarajući festival u pravo carstvo za male kreativce. Djeca će tijekom tri festivalska dana moći sudjelovati u raznim radionicama.

U petak poslijepodne, 4. listopada, vrata otvara Dječja stvaraonica na kojoj će mališani, uz pomoć stručnjaka, učiti koristiti 3D olovke, izrađivati vlastite modele i razvijati tehničke vještine kroz aktivnosti poput lemljenja bedževa. Osnovnoškolcima je namijenjena i glazbena radionica na kojoj će se moći okušati u sviranju i stvaranju jednostavnih melodija.

Nezaboravan festival okusa – na manifestaciju Jesen u Lici stiže više od 300 izlagača koji predstavljaju najbolje iz Hrvatske

Dječje radionice.
Dječje radionice. (Foto/Izvor: TZOBŽ)

Subota, 5. listopada, donosi novu dozu kreativnosti – djeca će crtati, izrađivati ukrase te sudjelovati na zanimljivim ekološkim radionicama na kojima će učiti kako posaditi biljku i koristiti prirodne materijale za bojanje platnenih vrećica. Uz igre i aktivnosti, to će biti prilika da se najmlađi izraze kroz umjetnost i nauče važne ekološke lekcije.

Nedjeljno prijepodne, 6. listopada, rezervirano je za igre iz prošlosti koje vraćaju osmijeh na lica djece i odraslih, podsjećajući na zabavne igre iz djetinjstva njihovih roditelja. Radionice izrade tradicionalnih igračaka, stripovi i maštovite igre ispunit će trgove smijehom i zabavom.

Mirisi i okusi Slavonije i Baranje.
Mirisi i okusi Slavonije i Baranje. (Foto/Izvor: TZOBŽ)
Gastro ponuda.
Gastro ponuda. (Foto/Izvor: TZOBŽ)

Hedonizam uz okuse i mirise Slavonije

HeadOnEast ne bi bio pravi slavonski festival bez bogate enogastronomske ponude. Zahvaljujući programima Vino.grad i Beercuz posjetitelji će moći kušati najfinija vina i craft piva iz cijele regije. Uz pokoju čašicu u dobrom društvu, uživat će se i u specijalitetima slavonske kuhinje, od kobasica i kulena do ulične hrane koja spaja tradiciju i suvremene trendove. I tako sve u noć, a noći u Tvrđi neće biti samo osvijetljene svjetlosnim instalacijama, već i ispunjene glazbom vrhunskih izvođača. Petak donosi energične nastupe Psihomodo Popa, Vojka V. i Dementronomesa, dok će subota biti u znaku funky ritmova Cubisma i emotivnih izvedbi Letu štuke, te rock-legende Dade Topića s Generacijom 5.

Sve je spremno za jubilarni jesenski spektakl: Stiže nam 20. Bučijada u Ivanić-Gradu i donosi pregršt zabave, doživljaja i zanimljivih okusa!

HeadOnEast atmosfera.
Atmosfera. (Foto/Izvor: TZOBŽ)
HeadOnEast - radionice sa slamom
Izrada slamnatih skulptura. (Foto/Izvor: TZOBŽ)

Umjetnički vrt i ulice prekrivene kreativnošću

Za ljubitelje vizualnih umjetnosti HeadOnEast postaje prava galerija na otvorenom. Art livada donosi izložbe skulptura, kreativni sajam i likovne radionice za sve uzraste. Djeca i odrasli mogu zajedno sudjelovati u radionicama izrade slamnatih skulptura, oslikavanju papira te izrađivanju ukrasa ili mogu jednostavno uživati u interaktivnim instalacijama i promatrati umjetnike kako uživo stvaraju svoja djela.

Ulična umjetnost također je važan dio festivala, a StreetArt donosi radionice izrade grafita, izložbe i performanse koji stvaraju dinamičnu i živu atmosferu na ulicama Tvrđe koja postaje dio jedinstvene umjetničke priče, prepune boja i nepredvidivih oblika.

HeadOnEast
Interaktivne radionice za djecu i odrasle. (Foto/Izvor: TZOBŽ)

Vremeplov kroz djetinjstvo i interaktivne radionice

Jedna od najposebnijih zona ovogodišnjeg HeadOnEast festivala zasigurno je Essekiraonica, gdje se susreću mašta, umjetnost i nostalgija. Ova zona bit će otvorena u subotu i nedjelju od 17 do ponoći, a posjetitelje će povesti na pravo putovanje kroz vrijeme uz Likarov osječki vremeplov – retrospektivu starih igara koje vraćaju osmijehe na lica svih generacija. Posjetitelji će moći zaigrati zaboravljene igre iz djetinjstva koje su nekada ispunjavale osječke ulice.

Ljubitelji stripa doći će na svoje u Stripoteci, prostoru gdje će kroz razgovore i interaktivne radionice oživjeti strip-kultura, dok će Tattoo & SFX makeup kutak ponuditi priliku isprobati umjetnost tetoviranja i specijalnih efekata šminke.

Otvoreni atelje postat će platforma za stvaranje i razmjenu ideja, a posebnu čar imat će dramska radionica koju organizira Udruga Down Sindrom na kojoj će djeca kroz igru i glumu otkriti svoje talente i razvijati kreativne vještine.

Vodič kroz city break avanturu grada s čak 25 otoka, 130 mostova i preko 1000 patuljaka koji vas prate na svakom koraku

Izrada kokedama.
Izrada kokedama. (Foto: iStock)

Tu je i poseban program za odrasle – Izrada kokedama, radionica pod vodstvom Vedrana Grizbahera, na kojoj će polaznici naučiti kako izraditi ove posebne japanske viseće biljke. Zbog velikog interesa, obavezna je prijava na ovu radionicu.

Sve to pratit će glazbeni nastup GemJams acoustic dua koji će svojim opuštenim ritmovima stvoriti savršenu atmosferu za večernje šetnje. Jer kada padne mrak, romantična Šetnja pod fenjerima stvorit će nezaboravan ugođaj na uličicama Tvrđe. Šetnji se možete priključiti u subotu i nedjelju od 19 sati – pod svjetlima fenjera osjetit ćete blagu mistiku staroga grada i poći na intimno putovanje kroz povijest Osijeka.

HeadOnEast - vikend pun dobre zabave.
HeadOnEast – vikend pun dobre zabave. (Foto/Izvor: TZOBŽ)
Festival doživljaja.
Festival doživljaja. (Foto/Izvor: TZOBŽ)

HeadOnEast – festival koji morate doživjeti

Festival završava sportskim duhom jer je nedjelja posvećena biciklističkom događaju Febire. Biciklistička utrka, koja započinje ujutro, završava popodnevnim hedonizmom – uz uživanje u prirodi i druženje s biciklistima iz cijele regije.

Bilo da ste ljubitelj kulture, glazbe, gastronomije ili jednostavno tražite savršeno mjesto za obiteljski izlazak – HeadOnEast ima sve. Pridružite se i postanite dio ove bajke jer HeadOnEast nije samo festival, to je doživljaj koji se pamti dugo nakon što posljednji tonovi utihnu i ugase se svjetla Tvrđe.

Detaljan program manifestacije potražite na službenoj stranici Turističke zajednice Osječko-baranjske županije te društvenim mrežama Facebook i Instagram.

HeadOnEast

HeadOnEast festival organiziraju Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjska županija uz brojne partnere: Hrvatsku turističku zajednicu, Grad Osijek, Turističku zajednicu grada Osijeka, Kreativnu agenciju Adverta, Glazbenu školu Franje Kuhača, Arheološki muzej Osijek, Kulturni centar Osijek, Centar za tehničku kulturu, Regionalni centar kompetencija Virtuos Ugostiteljsko-turističku školu Osijek te udruge Likar, Volim gramofonske ploče, Osječki glazboplov, Labor Lumensquad, Svjetlost fenjera, Plantaža, ReArt, Slama, Osječke tvornice ideja, Partwish i Music Art Inkubator.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci