Nezaboravan festival okusa – na manifestaciju Jesen u Lici stiže više od 300 izlagača koji predstavljaju najbolje iz Hrvatske

Jesen u Lici. (Foto/Izvor: Ličko-senjska županija)

Kada jesen pokuca na vrata, Lika otvara svoje srce i poziva vas da doživite njezinu bogatu tradiciju. Od 4. do 6. listopada jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj postaje mjesto okupljanja ljubitelja tradicije i domaćih proizvoda na manifestaciji Jesen u Lici. Očekuje vas pravi sajam jesenskih mirisa, okusa i običaja, gdje više od 300 izlagača donosi najbolje iz ruralne Hrvatske, a posjetitelji imaju priliku doživjeti autentičnu atmosferu koja slavi baštinu i kulturu ličkoga kraja.

Autentični proizvodi Like.
Autentični proizvodi Like. (Foto/Izvor: Ličko-senjska županija)

Bogatstvo autentičnih proizvoda i najveća izložba autohtonih životinja

Manifestacija Jesen u Lici najveći je izložbeno-sajamski događaj u Ličko-senjskoj županiji, a svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. Na Trgu Stjepana Radića u Gospiću predstavit će se izlagači s bogatom ponudom autohtonih proizvoda. Od domaćih poljoprivrednih i prehrambenih specijaliteta do rukotvorina i suvenira, ovo je prilika da upoznate prave okuse i mirise Like.

Jesen u Lici.
Jesen u Lici. (Foto/Izvor: Ličko-senjska županija)

Posebna atrakcija bit će izložba autohtonih životinja poput ličke ovce pramenke, goveda buše i konja hrvatskog hladnokrvnjaka, uz spektakularnu reviju konjskih zaprega. Manifestaciju će pratiti i izložba poljoprivredne mehanizacije te ocjenjivanje kvalitete domaćih proizvoda – od meda, sira i rakije do pekmeza.

Ako ste u potrazi za jesenskim vikend oazama za sve generacije, imamo četiri ideje kamo biste mogli na kratki bijeg u Hrvatskoj

Jesen u Lici.
Bogatstvo hrvatske folklorne baštine. (Foto/Izvor: Ličko-senjska županija)
Više od 300 izlagača.
Promicanje visokokvalitetnih proizvoda s ruralnih područja. (Foto/Izvor: Ličko-senjska županija)

Tradicija iz cijele Hrvatske na jednom mjestu

Posjetitelji će uživati u nastupima kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske koja će kroz pjesmu i ples dočarati bogatstvo hrvatske folklorne baštine.

Ove se godine posebna pažnja posvećuje promociji brdsko-planinskog prostora Hrvatske (BPP). Ličko-senjska županija, kao središte BPP-a, koristi ovu manifestaciju za promicanje visokokvalitetnih proizvoda s ruralnih područja te podršku malobrojnim, ali vrijednim proizvođačima koji rade u otežanim uvjetima.

Jesen u Lici.
Na manifestaciju Jesen u Lici stiže više od 300 izlagača. (Foto/Izvor: Ličko-senjska županija)
Jesen u Lici
Lokalni i gostujući izlagači predstavit će svoje specijalitete. (Foto/Izvor: Ličko-senjska županija)

Uz lokalne izlagače iz Ličko-senjske županije, poznate po vrhunskim proizvodima poput sira škripavca, ličke šljivovice, meda s livada i raznih rukotvorina, manifestacija okuplja i proizvođače iz svih krajeva Hrvatske. Iz Slavonije stižu delicije poput kulena, čvaraka, kolača, pekmeza i domaće rakije, dok iz Dalmacije dolaze maslinovo ulje, vino, tvrdi sirevi, riblje prerađevine, suho voće, pekmezi, kozmetika od lavande i drugi proizvodi. Grad Zagreb predstavlja se sa specijalitetima čak 15 izlagača.

Nevjerojatna Malta: Zanimljiva destinacija za obiteljska putovanja koja donosi spoj povijesti, igre i čuda

Jesen u Lici
Miss Ličko-senjske županije za Miss Hrvatske. (Foto/Izvor: Ličko-senjska županija)
Miss LSŽ za Miss Hrvatske.
Miss Ličko-senjske županije za Miss Hrvatske. (Foto/Izvor: Ličko-senjska županija)

Zabavni program uz najbolje od ličke kuhinje – janjetinu na ražnju!

Prvog dana manifestacije održava se 2. LIKA FEST – festival tamburaške, zabavne i popularne glazbe, dok će drugog dana posjetitelji moći uživo pratiti izbor za Miss Ličko-senjske županije za Miss Hrvatske. Također, posjetitelji će imati priliku prisustvovati demonstracijama izrade suvenira, suvenira od drveta, predmeta od gline te u pripremi tradicionalnih jela poput ličkog pekmeza koji će se dijeliti posjetiteljima, što organizira Ličko-senjska županija u suradnji sa Srednjom školom Plitvička jezera i Turističkom zajednicom Grada Gospića.

Lička janjetina na ražnju nezaobilazan je dio manifestacije, a lokalni ugostitelji ponudit će najbolje od ličke kuhinje u Smiljanskoj ulici. Prilika je to da okusite autohtona jela koja odražavaju bogatu gastronomsku tradiciju ovog kraja.

Lika
Lika je puna avantura tijekom svih godišnjih doba. (Foto/Izvor: Ličko-senjska županija)

Jesen u Lici prava je prilika za obiteljski izlet na kojem ćete otkriti tradiciju, kulturu i okuse Like. Pridružite se desecima tisuća posjetitelja u istraživanju ovog kraja te uživajte u bogatstvu koje ova manifestacija nudi. Osim uživanja u sajmu, nemojte propustiti neke od atrakcija „muzeja“ na otvorenome jer Lika je puna avantura tijekom svih godišnjih doba. To zanimljivo područje iznenadit će vas svojom ljepotom, iznimnim zanimljivostima te posebno toplim gostoprimstvom domaćina.

Cijeli program manifestacije dostupan je na službenoj stranici Jesen u Lici i Instagramu.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji s Ličko-senjskom županijom i Turističkom zajednicom Ličko-senjske županije prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci