Osijek Gourmet otkriva tajne šumskih namirnica i recepte koji oduševljavaju sve generacije. Evo što su sve pripremili

Osijek Gourmet - divljina na tanjuru. (Foto: Shutterstock i Mario Đurkić, Horizont Solutions)

Kao srce i središte regije poznate po plodnim ravnicama te šumama koje ga okružuju, Osijek nudi najbolje namirnice iz svoje okolice na jednome mjestu. Tako će Grad na Dravi ponovno okupiti enogastronomske stručnjake, turističke dionike i druge ključne „karike“ u lancu proizvodnje i ponude koji će 18. rujna 2024. u Hotelu Osijek raspravljati o još jednom biseru kulinarske ponude Slavonije i Baranje – divljači.

Grad na Dravi.
Grad na Dravi. (Foto: Mario Đurkić, Horizont solutions)

U sklopu četverogodišnjeg projekta Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom „Osijek Gourmet“, događaja koji pobuđuje interes, promiče edukaciju i valorizaciju te potiče kreativnost i inovativnost na gastronomskoj sceni te prethodno održanih masterclassova i panela posvećenih crnoj slavonskoj svinji i riječnoj ribi, na red je došao još jedan tradicionalan temelj na kojem počiva regionalno gastronomsko nasljeđe.

Osijek je, kao središte regije, razvio urbano lice, ali i zadržao tradiciju na tanjuru. Ipak, uzimajući u obzir sve veću popularnost brze i internacionalne hrane, tradicionalni su okusi, a naročito oni koji zahtijevaju dugotrajnu pripremu, sve izazovniji dio ponude neke destinacije. Upravo je zato cilj projekta Osijek Gourmet edukacija i umrežavanje dionika u turizmu kako bi zajedničkim intelektualnim (i enogastronomskim) naporima definirali izazove, potencijale i budućnost tradicionalne slavonske i baranjske kuhinje u Osijeku. 

Kopački rit.
Kopački rit. (Foto: Mario Đurkić, Horizont solutions; Izvor: TZG Osijeka)

Od lovnih tradicija do suvremenih okusa

Divljač ima posebno mjesto u gastronomiji Slavonije i Baranje, poznate po bogatoj tradiciji lova i pripremi pikantnih, aromatičnih jela. Ove regije obiluju prirodnim resursima, poput šuma i parkova prirode koji pružaju idealno stanište raznovrsnoj divljači, uključujući jelene, srne, veprove, fazane i zečeve.

Lovačkoj tradiciji svjedoče brojna lovačka društva kao i lovišta te lovački dvorci, poput poznatog dvorca Tikveš. No, divljina na tanjuru, koja je misao vodilja ovogodišnjeg susreta, nije striktno posvećena samo mesu. Tema jela i razgovora bit će i divlje namirnice koje mogu biti ne samo komplementarni, već i glavni dio tanjura. Pod divljim namirnicama podrazumijevamo samoniklo jestivo bilje koje je naročito bogato hranjivim tvarima.

Osijek Gourmet.
Osijek Gourmet – divljina na tanjuru. (Foto: Shutterstock)

Na ovogodišnjem Osijek Gourmetu koji će se održati 18. rujna u Hotelu Osijek o važnosti divljači i divljih namirnica govorit će više stručnjaka.

Na panelu naziva „Kako divljač i šumski plodovi stvaraju jedinstven doživljaj destinacije“ o izazovima i budućnosti divljači govorit će dr. sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, Karin Mimica, autorica i voditeljica najstarijih brendova kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu te lice brojnih uspješnih projekata gastronomskih brendiranja destinacija, zatim pastry chef, konzultantica i edukatorica Ivana Bralić, chef restorana Vinarije Josić i chef Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, sommelier Tomislav Jakopović i ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Ivo Bašić. Panel će moderirati Željka Balja, vlasnica Autentike te osnivačica Family Welcome, prvog specijaliziranog portala za obiteljska putovanja. 

Osijek Gourmet.
Osijek Gourmet – divljina na tanjuru. (Foto: Canva)

Vrhunski chefovi otkrivaju tajne pripreme jela od divljači

Panelu će prethoditi dva masterclassa u kuhanju jela s divljači koje će predvoditi chef renomirana restorana Josić i chef hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, s glavnom chef kuhinje Hotela Osijek, Ivom Gracek te glavnom pastry chef splitskog restorana Dvor Ivanom Bralić. Događaj će obogatiti i prezentacija Varje Guttert, voditeljice prodaje u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit i najbolje turističke vodičice u Hrvatskoj u kategoriji Djelatnici godine u turizmu 2022.

U projektu su sudjelovali i uvažena osječka povjesničarka dr. sc. Zlata Živaković Kerže te prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Osijek Gourmet
Osijek Gourmet. (Foto: Mario Đurkić, Horizont solutions; Izvor: TZG Osijeka)

Svoj doprinos u obliku recepata koji će biti dostupni široj javnosti dat će već spomenuti Tomica Đukić, voditelj prve Kuharske Akademije u Hrvatskoj te vrhunski chef, edukator i međunarodni kuharski sudac Željko Neven Bremec, zatim Alen Radanović (pizzerija Bocconcino) koji je 2024. osvojio prvo mjesto na svjetskom natjecanju u Napulju u pripremi najbolje sezonske pizze, spomenuta pastry chef Ivana Bralić, Saša Vojnović (chef u Bistrou Sloboda) koji će se pobrinuti za one željne vege opcija te gospođa Dušica Siber (Vinarija Siber) koja će raspisati recept za pripremu prepelica.

Osijek Gourmet
Osijek. (Foto: Mario Đurkić, Horizont solutions; Izvor: TZG Osijeka)

Novo izdanje Osijek Gourmeta tako će ponovno doprinijeti stručnom educiranju dionika u turizmu sa svrhom kvalitetnije ponude usluge sve brojnijim gostima, ali i domaćem stanovništvu u gradu Osijeku. Iz godine u godinu, interes je sve veći, razgovori sve glasniji, a važni dionici sve umreženiji što je dobar pokazatelj potrebe za ovakvim događajem u središtu regije.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije d. d. i Hrvatske šume d. o. o.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci