Uronite u bajku nedaleko od Londona: U jednom od najljepših europskih vrtova nalazi se Kristalna špilja s nevjerojatnim prizorima

Kristalna špilja. (Foto/Izvor: Painshill Facebook)

Jeste li ikada poželjeli otputovati u bajku? Ako se uskoro nađete u Londonu, to bi vam se moglo i ostvariti. U vrtovima Painshill, na samo sat vremena vožnje od Londona, nalazi se čarobno mjesto koje će vas očarati i gdje ćete doslovno uroniti u bajku. Riječ je o Kristalnoj špilji koja svim posjetiteljima oduzima dah.

Kristalna špilja sagrađena još u 18. stoljeću

Kristalna špilja pravi je umjetnički projekt iz 18. stoljeća. Izgrađena između 1738. i 1773. godine, plod je genijalne vizije Charlesa Hamiltona, vizionarskog dizajnera koji je želio stvoriti nešto što će nadmašiti sve tadašnje pejzažne krajolike. Da bi špilja stvarala čaroliju koju svaki posjetitelj doživi, koristi se više od 10 tisuća kristala koji špilju čine jedinstvenom.

Naime, stalaktiti u špilji prekriveni su blistavim kristalima te nude nevjerojatne prizore. Kad sunčeva svjetlost ulazi kroz otvore na stropu, reflektira se na kristalima stvarajući spektakularne svjetlosne efekte. Ne čudi stoga da je špilja, odmah nakon otvaranja, oduševila sve posjetitelje. No, nakon tog zlatnog doba, špilja je sredinom 20. stoljeća pretrpjela ozbiljna oštećenja zbog urušavanja stropa. Srećom, obnovljena je i ponovno otvorena za javnost te je danas dostupna za posjet.

Povratak u školske klupe uz slasne Poli medote koji nas podsjećaju na ljetne avanture i posjet njihovu utočištu u Kuterevu

Među najljepšim europskim vrtovima

Vrtovi Painshill nude još mnogo toga osim Kristalne špilje, koja se svakako ubraja u najimpresivnije elemente vrtova. Veliko jezero, rijeke i vodopadi doprinose romantičnom ugođaju, dok su staze i prolazi pažljivo osmišljeni kako bi posjetiteljima omogućili istraživanje i otkrivanje skrivenih kutaka vrta. Za obilazak vrtova trebat će vam oko četiri sata, no postoji i mnogo kraćih šetnica za posjetitelje, ovisno o tome što žele vidjeti i koliko vremena žele provesti u ovim nevjerojatnim vrtovima.

Gotički toranj, renesansna ruševina i vinograd samo su dio jednog od najljepših europskih vrtova. U vrtovima se nalaze prirodno igralište i staze za promatranje životinja, kao i livade s divljim cvijećem po kojima možete slobodno trčati, a ujedno su i savršeno mjesto za piknik. Na kraju posjeta možete popiti čaj u sobi za čaj gospodina Hamiltona, baš poput pravih Britanaca.

Kako do ulaznica?

Ako želite doživjeti ovu povijesnu čaroliju, ulaznicu možete kupiti online ili na blagajni vrtova. Ulaznica za odrasle iznosi 11 funti ako je kupite online ili 13,50 funti na blagajni, dok ulaznica za djecu u dobi od pet do 15 godina stoji 6 funti, neovisno o načinu kupnje. Djeca do pet godina ulaze besplatno. Špilja je zatvorena ponedjeljkom zbog održavanja, a ostale dane otvorena je od 10 do 17.30 sati. Vrtovi Painshill u ljetnim su mjesecima otvoreni do 18 sati.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci