Super ideja za kreativan ručak: Ako ste ljubitelji paprike, oduševit će vas ove punjene lađice koje su gotove u tren oka!

Punjene lađice od paprika. (Foto: Vedrana Orlović, Kefirolicious studio)

Punjene lađice od paprike mogu biti prilog ili glavno jelo, a sastoje se od svježih paprika punjenih različitim nadjevima koji zadovoljavaju različite ukuse i prehrambene preferencije. 

Punjene paprike imaju dugu povijest u raznim kuhinjama diljem svijeta. U mediteranskoj se kuhinji tradicionalno pripremaju s raznim nadjevima, uključujući rižu, mljeveno meso, povrće i začine. Punjene lađice od paprike modernija su varijanta tog klasičnog jela, prilagođena suvremenim okusima i stilovima pripreme.

Lađice se mogu pripremiti unaprijed i zapeći neposredno prije posluživanja, što ih čini praktičnim izborom za sve vrste obroka. Ključ savršenih lađica leži u svježim sastojcima i pravilnom začinjavanju nadjeva kako bi se postigao bogat i uravnotežen okus. Uz malo kreativnosti i kvalitetne sastojke, punjene lađice postat će omiljen dio vašeg kulinarskog repertoara, stoga sačuvajte ovaj recept i poigrajte se okusima.

Kako oživjeti povijest i arhitekturu? Otkrijte dvije knjige koje će mlade istraživače povesti na nevjerojatne putne avanture

Punjene lađice od paprike.
Punjene lađice od paprika. (Foto: Vedrana Orlović, Kefirolicious)

Punjene lađice od paprika

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Količina: za 3 – 4 osobe

Sastojci:

  • 500 g filea pilećih prsa narezanih na komade taman za zalogaj
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 jušne žlice maslinova ulja
  • prstohvat soli
  • pola jušne žlice mljevenog kumina
  • pola jušne žlice mljevenog korijandera
  • šaka svježeg peršina
  • 100 ml temeljca (pilećeg ili povrtnog) ili vode
  • 4 velike paprike (ja sam koristila babure i velike crvene)
  • 4 jušne žlice pesta od bosiljka
  • jušna žlica umaka od rajčice

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Skuhajte 75 g basmati riže.
  3. U tavi desetak minuta dinstajte ulje, luk, narezanu piletinu, sol i začine pa podlijte temeljcem ili vodom. Pomiješajte, dodajte sitno narezan peršin pa pustite da krčka još 10 minuta.
  4. Dodajte rižu i sve dobro izmiješajte. Probajte i, ovisno o okusu i po želji, dodajte još soli ili neki drugi začin.
  5. Smjesu od piletine i riže odvojite u dvije posude tako da u svakoj bude podjednaka količina.
  6. U jednu dodajte pesto, a u drugu umak od rajčice kako biste dobili zelenu i crvenu smjesu.
  7. Paprike operite, prerežite na dvije polovice, očistite i punite smjesom.
  8. Paprike možete puniti i piletinom i rižom bez dodatka pesta ili umaka. 
  9. Napunjene paprike posložite u posudu za pečenje i podlijte vodom taman toliko da voda prekrije dno posude.
  10. Pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta.
  11. Poslužite toplo uz salatu od rajčice i krastavaca – paprika vas već čeka na tanjuru!

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci