Što kažete na desert koji savršeno spaja sočnost osvježavajuće lubenice i kremastu raskoš sira? Mi kažemo da, jer lubenica je namirnica koja daje svježinu svakom jelu s kojim se kombinira, a ono što je najvažnije – lako je dostupna, barem u ovim ljetnim mjesecima.
Vidjeli smo ju u brojnim kombinacijama – od ljetnih salata, pečenu s dodatkom feta sira, u shakeu pa do ukusnih ražnjića. Međutim, gastroblogerica Petra Sabljić, poznata na Instagramu kao Mama kuharica, otišla je korak dalje i pripremila lepršavi i lagani desert koji će vas podsjećati na sunčane dane, vesela druženja i bezbrižne trenutke provedene na godišnjem odmoru.
U nastavku donosimo recept koji „vrišti“: Ljeto!
Cheesecake od lubenice
Priprema: 30 minuta
Kalup: promjer 26 cm
Količina: do 12 kriški
Sastojci:
Podloga:
- 350 g Petit keksa
- 150 g maslaca/margarina
- 1 dcl mlijeka
Cheesecake krema:
- 250 g mascarpone sira
- 100 g sirnog namaza (ABC, Dukatela)
- 400 ml vrhnja za šlag
- sok polovice limuna
- mala šalica šećera u prahu
Sloj lubenica:
Nekoliko komada lubenice (otprilike 3 – 4 šake lubenice izrezane na kockice).
- 4 žlice šećera
- vanilin šećer
- želatina (prema uputi s vrećice)
Priprema:
- Otopiti maslac, dodati mljevene kekse i mlijeko, sve dobro sjediniti pa utisnuti u kalup.
- Pripremiti kremu od sira. Mascarpone siru dodati sirni namaz, vrhnje za šlag i šećer u prahu pa miksati do kremaste teksture. Dodati limunov sok pa još kratko miksati.
- Kremu premazati preko podloge i staviti u hladnjak da se stisne.
- Lubenici maknuti koštice i narezati na manje komadiće u zdjelu pa izblendati u blenderu sa šećerom i vanilin šećerom.
- Želatinu pripremiti po uputi s vrećice. Lubenicu staviti na vatru pa dodati želatinu, zagrijavati minutu do dvije.
- Maknuti s vatre i ohladiti pa preliti preko kreme.
- Ukrasiti po želji pa prije posluživanja ohladiti u hladnjaku 3 do 4 sata.
Dobar tek i uživajte u okusima ljeta!