London je multikulturalan grad s više od deset milijuna stanovnika s bogatom povijesti i svjetskom kuhinjom koja obuhvaća svih pet kontinenata. Vodimo vas kroz kultne dijelove Londona i nesvakidašnje kulinarske trendove, restorane s inovativnom hranom i održivom gastronomijom, maštovite zalogajnice i slastičarnice koje će vas i vašu obitelj ostaviti bez daha.
Sail&Grill multigeneracijska zabava na Temzi
Roštilj na čamcima (Skuna BBQ Boat) uzbudljivo je iskustvo koje počinje na obali u istočnom dijelu središnjeg Londona poznatom kao Canary Wharf. U čamcu ćete za okruglim stolom uživati u najfinijem roštilju, svježe kuhanoj i pečenoj hrani i razgledavanju obale na području na kojem se spajaju stari i novi London. Hranu i namirnice možete donijeti sami ili odabrati razne BBQ Boat jelovnike koji su za prste polizati. Na usluzi vam je profesionalno i veselo osoblje, a sudjelovati mogu djeca svih uzrasta pa bez brige možete svojim najmlađima priuštiti ovu najvedriju avanturu razgledavanja grada.
Obiteljski obrok uz sezonska jela iz krušne peći na Notting Hillu
Notting Hill najpoznatiji je po ljetnom karnevalu i Portobello tržnici koja privlači turiste, lokalce i poznate osobe iz cijelog svijeta, a vrvi restoranima i kafićima. U srcu Portobello ulice smješten je Restoran Gold s moderno uređenim interijerom koji se prostire na četiri kata i predivnom terasom u potkrovlju. Birat ćete između zimskog vrta s drvećem i pomičnim krovom, elegantnog bara u kojem se kuha na otvorenom, rustikalne blagovaonice ili terase. U ležernoj atmosferi poslužuju se bogate porcije sezonskih jela, a hrana se priprema uz minimalnu intervenciju, u peći na drva. Jelovnik se kontinuirano mijenja, a poslužuju se odresci, rebarca, tjestenine, škampi, sipe, kozice; mediteranska kuhinja s twistom zanimljivih začina, umaka i okusa. Mjesto je stvoreno za obiteljski ručak ili večeru nakon razgledavanja i vreve Portobella.
Lokalni luksuz u tanjuru od namirnica s britanskog otočja u restoranu Indigo
Restoran Indigo otmjeno je mjesto s održivom gastronomijom i lokalnim namirnicama, a raspametit će vas maštovitim jelima, bogatstvom okusa i stilom pripreme. Smješten je u Hotelu One Aldwych u Covent Gardenu, u samom srcu Londona. Ovdje očekujte neočekivano jer Chef Dominic Teague nabavlja namirnice od lokalnih proizvođača s britanskog otočja koje pretvara u famozna jela bez laktoze ili glutena, veganska jela, lokalnu kuhinju ili jela s roštilja, s time da čuva izvorni okus namirnica po kojima kroji fantastične jelovnike. U ponudi je doručak, pre-theatre obroci (obrok posebice kreiran za konzumaciju prije kazališta; Covent Garden je poznat po engleskoj operi i u blizini ima puno kazališta), jela za djecu, a la carte i poznata jela iz Cornwella. Maštovito i prigodno, Indigo poslužuje najfiniju hranu od najboljih lokalnih namirnica.
Za dnevnu snagu i energiju probajte tipičan engleski doručak u blizini Borough Marketa
U Terry’s Cafeu sva hrana se priprema „po domaće“ i po obiteljskoj recepturi. Ovdje kuhari neće paziti na to da su jela ušminkana, ali zato će vas nagraditi finim okusima. I djeca i odrasli uživat će u tipičnom engleskom doručku (prženim jajima s kobasicama ili krvavicama i slaninom te prilozima – crnim pudingom, pečenim grahom i tostom) koji se poslužuje i s drugim varijantama priloga.
U Terry’su otvoreno kažu da ne dolazite k njima ako želite jesti u restoranu s Michelinovom zvjezdicom. Terry’s je restoran s izvrsnim engleskim jelima u originalnoj izvedbi – bez dekoracije i dodataka, a osim doručka nude i bruncheve, sendviče, vegetarijanske i druge zalogaje. Dvije godine zaredom nagrađeni su Certifikatom izvrsnosti po Tripadvisoru, a smješteni su u blizini popularnog Borough marketa i London Eye vidikovca.
Knot Churros je magnet za djecu s rajskim desertom za odrasle
Knot Churros je desertni kafić, poznat po španjolskoj delikatesi churrosima, sladoledima i shakeovima, ali nudi i nekoliko vrsta izvrsnih baglesa, hot dogove, churrose ili burritose od šećerne vate i slush sokove. Raspametit će vas mekanim i hrskavim churrosima s cimetom umočenim u razne voćne umake ili belgijsku čokoladu koja se može doraditi šarenim glazurama s bombonima, keksima ili drugim dječjim slasticama. Vjerovali ili ne, u ljetnim mjesecima poslužuju se i ohlađeni (chilled), s ukusnim dodacima i sladoledom, a ako naručite samo sladoled, poslužit će vam ga u teriyaki kornetima koji su najnovija evolucija popularnog japanskog specijaliteta taiyaki (mješavina vafla i kolača koji se tradicionalno puni slatkom pastom od crvenog graha). Ambijent je kao iz snova, sa šarenim cvijećem, kabinama i ljuljačkom za sjedenje, ugodna osvjetljenja i zidova s cvjetnim uzorcima, a potpuno prati šarenilo ukusnih slastica. Možete ih kušati u South Kensingtonu, Knightsbridgeu ili London Westfield White Cityju.
Divovski kroasani za prijatelje i cijelu obitelj u slastičarnici Philippea Conticinija
Delicije poznatog francuskog chefa Philippea Conticinija došle su u Camden Town i u South Kensington. U blizini jednog od najpopularnijih marketa koji se obilaze nedjeljom, Camden Towna, možete uživati u divovskim kroasanima u kojima ćete se rastopiti od užitka. Najveći takav kroasan može nahraniti osmero ljudi, znači i širu obitelj. U ponudi su i druge slastice, ali najpopularniji su kroasani s izdašnim punjenjem čije tijesto je iznimno putrasto, hrskavo i punjeno ukusnim nadjevima. Zamislite kroasan od pola metra kako se lomi pod vašim prstima dok birate najslasnije dijelove punjenja i tijesta… Nije li to san koji morate ispuniti? Ovi kroasani posebno su ukusni, a kada ih dijelite sa svojim najbližima, to ima posebnu čar.
Japanske palačinke iz snova bez glutena i laktoze
Popularne japanske soufflè palačinke donijet će vam inspirativne okuse u mekom podatnom tijestu s bezbroj finih umaka i dodataka. Oblikom i veličinom slične su američkim palačinkama, ali rahlije su i slađe teksture zbog čega se tope u ustima. U slastičarnici CA Japanese Pancakes sav namještaj je roza boje, a zidovi imaju cvjetne motive s dekoracijom neonskih svjetala. Palačinke su veličanstveno i moderno dekorirane u tanjuru, prekrivene su šarenim nadjevima, voćem i jestivim cvijećem raznih boja. Popisu nadjeva na jelovniku ne vidi se kraja, a čak imaju i slane palačinke. Rade se bez glutena i laktoze, a tijesto i nadjevi su toliko podatni i mekanida se palačinke gibaju same od sebe kada pomičete tanjur.
Najluđi sladoled u Sohou
Kreativno, inovativno i sasvim genijalno. Slastičarnica Chin Chin Club radi nešto drugačije od većine slastičarnica u Londonu. Ovdje se sladoled ekstra brzo zamrzava tekućim dušikom i poslužuje se potpuno svjež s obzirom na to da njegova priprema traje nepunih deset minuta. Radi se u kuhinji, na licu mjesta, a okusi se kreću od klasičnih do inovativnih poput creme brȗléea, osvježavajućeg Mango Lassia (ljuto-slatki dekadentni sladoled s aromom manga) i od pandan tropskog bilja i voća. U simpatičnom Chin Chin Dessert Clubu preporučuju i pitu od sladoleda s keksima i džemom od banane, sladoledom od karameliziranog šećera i toplim umakom od karamele. Ideje za svoje kreacije osmišljavaju u Chin Chin Labs slastičarnici smještenoj na Camden Townu.
London je veliko kulturološko središte i to se odražava u njegovoj gastronomskoj ponudi, praćenju trendova, kreiranju gastronomskih inovacija, raznovrsnim i mnogobrojnim restoranima i jelima te načinu posluživanja, a svojom ponudom potvrđuje da je kuhinja srž obiteljskog doma koja okuplja obitelj i prijatelje kako bi se povezali uživajući u odličnoj hrani i piću. Za još gastronomskih čari Londona, saznajte više ovdje.