Svake druge nedjelje u svibnju obilježavamo Majčin dan, prigodu kojom odajemo počast nevjerojatnim ženama koje nas nesebično vode kroz život. No, često se nađemo u dilemi što pokloniti našim majkama kako bismo im zahvalili na ljubavi i podršci koju nam pružaju, a mi vjerujemo da nema boljeg načina da im zahvalimo od ukusnog ručka koji će njihova srca ispuniti toplinom i radosti doma.
Za one koji možda nisu vješti u kuhinji, tu je brzo i praktično rješenje – Međimursko pile s bučinim sjemenkama, uzgojeno bez upotrebe antibiotika. Ovo sočno pile obogaćeno je ukusnom marinadom i posuto hrskavim bučinim sjemenkama, a zahvaljujući praktičnom pakiranju u vrećici za pečenje, priprema je vrlo jednostavna – samo ga ubacite u pećnicu, što ostavlja dovoljno vremena za pripremu priloga koji će upotpuniti slavljeničku trpezu, ali i uživanje u aperitivu i druženju s obitelji.
Jer ono što majke uistinu najviše žele je upravo to – vrijeme provedeno s nama, a to vrijeme možete dodatno obogatiti čestitkom u kojoj ćete podijeliti najdraže anegdote na zajedničke trenutke kako biste ih nasmijali i pokazali im koliko su dragocjene u vašim životima. A ako vam ponestane riječi, uvijek ima dovoljno mjesta za još jedan zagrljaj i još jedan ukusan zalogaj.
Sretan Majčin dan!
Količina: Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 80 minuta
Sastojci:
Za pile
- 1 Međimursko pile s bučinim sjemenkama
Za salatu
- 1 velika glavica salate (kristalka, puterica…)
- 500 g rajčica
- maslinovo ulje – prema ukusu
- morska sol – prema ukusu
Za pire
- 500 g slatkog krumpira
- 50 g maslaca
- 2 prstohvata soli
- 100 g sjemenki bundeve
Za vodu s okusom
- 2 l vode
- 2 šake svježih borovnica
- 1 krastavac
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Pile pecite prema uputama na pakiranju.
- Dok se pile peče, napravite pire.
- Slatki krumpir ogulite pa narežite na male komade i kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša.
- Procijedite kako biste uklonili vodu pa u topli slatki krumpir dodajte maslac i sol te ispasirajte u pire. Kušajte pa po potrebi dodajte još soli. Dodajte bučine sjemenke pa sve dobro izmiješajte. Poklopite posudu s pireom kako bi ostao topao dok se pile ispeče.
- Zatim napravite salatu. Operite glavicu salate pa listove natrgajte na manje komade i dodajte ih u zdjelu. Rajčicu narežite na manje komade. Maslinovo ulje i sol dodajte prije posluživanja.
- Zatim napravite vodu s okusom. Operite krastavac i borovnice. Krastavac narežite na tanke trake. Natočite vrč pun pitke vode pa u vodu dodajte narezani krastavac i borovnice.
- Kada je pile pečeno, začinite salatu pa sve poslužite uz pire i čašu osvježavajućeg napitka.
Uslast!
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji s Perutninom Ptuj i Kefirolicious studiom prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.