Kulinarska avantura s kraljicom željeza u vašem domu: Donosimo vam ukusne recepte Hotela Zlatan u koje ćete se zaljubiti!

Pesto od koprive, Hotel Zlatan. (Foto: Dobix Photography)

Znate li da nedaleko od Zagreba postoji hotel u kojem za doručak možete uživati u domaćem kruhu od kopriva, pogačicama i kiflicama obogaćenima koprivom, omletu s koprivama, ili za obiteljski ručak kušati najfinije mesne rolice s koprivom, domaću tjesteninu s pestom od koprive, sushi s koprivom i slastice poput najkremastije torte ili jastučića od koprive punjenih šumskim voćem i posluženih uz osvježavajući sladoled? Pitate se gdje se nalazi taj raj za gurmane

Samo dva kilometra dalje od centra Koprivnice Hotel Zlatan ne samo da nudi udoban smještaj, već pruža i doživljaj autentičnih jela s potpisom Nikoline Lončar, majstorice kuhinje nagrađivane na najuglednijim domaćim i međunarodnim gastronomskim smotrama. 

Hotel Zlatan. Jastučići od koprive punjeni džemom od jagode sa sladoledom od crnog vina.
Jastučići od koprive punjeni džemom od jagode sa sladoledom od crnog vina. (Foto: Dobix Photography)

Njezina strast prema kulinarstvu i ljubav prema lokalnim sastojcima kao što je kopriva, ljekovita biljka po kojoj i grad nosi ime, obogaćuje jelovnik restorana jedinstvenim okusima koprivničkog kraja. 

Puno je razloga da se ovo zdravo, samoniklo bilje, češće nađe na jelovniku modernog čovjeka, a pronaći ćete ga u svakodnevnoj ponudi Hotela Zlatan, od predjela do deserta, objašnjava nam Manuela Sirovec, voditeljica hotela Zlatan. 

Sushi s koprivom, Hotel Zlatan.
Sushi s koprivom. (Foto: Dobix Photography)

Priprema proljetnih jela od koprive

Iako ovu „peckajuću” biljku nalazimo uz putove, ceste, po vlažnim šumama i zapuštenim mjestima, Hotel Zlatan u svoja jela dodaju koprivu iz vlastita koprivina vrta. „Kako posijemo, tako ćemo i žeti, a ako želimo samo najkvalitetnije za svoje goste, onda moramo voditi brigu o namirnicama koje poslužujemo”, potvrđuje nam Manuela.

Beru je u proljeće i ujesen, a pri njezinoj pripremi kaže, važno je blanširati listove. Blanširaju se tako da se opare u kipućoj vodi, nakon čega ih treba staviti u posudu s ledom ili ocijediti u vrlo hladnoj vodi kako bi zadržale boju.

Juha od koprive.
Juha od koprive. (Foto: Dobix Photography)

Blanširane koprive odlične su za pripremu pesta, kruha, krem juha, tjestenina, rižota, sushija, umaka, rolada, štrukli, sladoleda i drugih jela… Najčešći je izbor kod proljetne detoksikacije, a njezinu zelenu raskošnu boju djeca obožavaju i u smoothiejima te lisnatim prutićima.

Ako se i sami želite okušati u pripremi proljetnih jela od koprive, donosimo vam provjereno dobre recepte Hotela Zlatan koji će osvojiti i ona najzahtjevnija nepca.

Gastrobloger Darko Debić posjetio je najživopisniju španjolsku regiju. Evo što doživjeti i okusiti i zašto je poželio vratiti se!

Tjestenina s koprivom i pestom od koprive s parmezanom.
Tjestenina s koprivom i pestom od koprive s parmezanom. (Foto: Dobix Photography)

Domaća tjestenina od koprive s pestom od koprive

Količina: 2 osobe

Vrijeme pripreme: 60 minuta + 1 sat za odmaranje tijesta

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 3 jaja
  • 1 žlica ulja
  • 100 g pirea od koprive (cca 250 – 300 g svježe koprive za blanširanje)
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Pomiješajte obje vrste brašna.
  2. Pomiješajte jaja, sol, ulje, pire od koprive pa postupno dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali.
  3. Mijesite dok ne dobijete mekano tijesto (tijesno se ne smije lijepiti za prste).
  4. Tijesto ostavite 1 sat da odstoji na hladnome.
  5. Nakon što tijesto odstoji, razvaljajte ga do željene debljine te ga režite na široke rezance.
Pesto od koprive.
Pesto od koprive. (Foto: Dobix Photography)

Domaći pesto od koprive

  • 60 g blanširanih vrhova mlade koprive
  • 50 g bučinih koštica
  • 50 ml maslinova ulja
  • 30 g parmezana
  • 2 češnja češnjaka
  • sol

Postupak:

  1. U mužaru ili blenderu zajedno usitnite bučine koštice i češnjak.
  2. Dodajte blanširanu koprivu, sol i parmezan te ulje. Potom dodavajte kap po kap ulja dok ne dobijete kremastu strukturu.
  3. Pesto možete koristiti odmah ili ga možete pospremiti u hladnjak gdje može stajati do tjedan dana.

Priprema tjestenine s pestom:

  1. U lonac stavite vodu i sol. Kada voda počne ključati, stavite rezance. 
  2. Kada voda ponovno uzavre, ocijedite tjesteninu i stavite je na tavu u kojoj ste prethodno rastopili maslac.
  3. Dodajte pesto i malo vode u kojoj su se kuhali rezanci.
  4. Pomiješajte i poslužite.
Pileće rolice punjene s koprivom.
Pileće rolice punjene s koprivom i svježim sirom. (Foto: Dobix Photography)

Pileće rolice s koprivom i svježim sirom

Količina: 4 osobe

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci:

  • 400 g pilećih prsa
  • 200 g hamburgera
  • 100 g svježeg sira
  • 50 grama parmezana
  • 50 grama pire od koprive
  • Sol, papar, češnjak 

Priprema:

  1. Prsa narežite na odreske, istucite i začinite sa solju i paprom.
  2. Izradite nadjev od svježeg sira, parmezana, pirea od koprive, sitno sjeckanog češnjaka, papra i soli.
  3. Napunite odreske nadjevom i zarolajte u rolice. Nakon toga svaku rolicu omotajte jednom kriškom hamburgera. (Po želji ih učvrstite čačkalicom prije pečenja).
  4. Pecite ih na tavi ili na roštilju na laganoj vatri.
  5. Poslužite ih s njokima, povrćem ili nekim drugim prilogom po želji.
Hotel Zlatan, tortica od koprive.
Zlatan tortica od koprive. (Foto: Dobix Photography)

Hotel Zlatan tortica ili kolač od koprive

Količina: 6 osoba

Vrijeme pripreme: 90 minuta

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g šećera
  • ½ praška za pecivo
  • 50 g maslaca

Priprema:

  1. Istucite bjelanjke te postupno dodajte šećer, a potom lagano umiješajte jedan po jedan žumanjak. 
  2. Kad se sve pomiješa, dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo.
  3. Ulijte u lim i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C 10 do 15 minuta.

Sastojci za kremu:

  • 200 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 200 g šećera
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 2 paketića želatine
  • 50 g pirea od koprive
  • 150 g bijele čokolade

Priprema:

  1. Namočite želatinu u mlijeku i rastopite na laganoj vatri.
  2. Žumanjke istucite na pari sa šećerom (dok se ne zgusne), stavite želatinu i bijelu čokoladu da se rastopi.
  3. Istucite vrhnje za šlag i dodajte u smjesu.
  4. Podijelite kremu u dva dijela. U jedan dio kreme stavite pire od koprive. (Kreme ne stavljajte u hladnjak prije dovršetka kolača ili tortica).

Sastojci za žele:

  • 250 g pirea od malina
  • 50 g šećera
  • 6 g želatine

Priprema:

  1. Ukuhajte pire od maline i šećer, malo ohladite, a potom dodajte želatinu.
  2. Prije ulijevanja u kalupe ohladite do stezanja.

Priprema tortice:

  1. Tortice možete slagati u male silikonske kalupe. 
  2. Prvo stavite kremu s koprivom, onda žele te nakon toga žutu kremu. Završite s biskvitom.
  3. Tortice stavite u zamrzivač. Zamrznute tortice izvadite iz kalupa i ostavite da se odmrznu.
  4. Ako se odlučite za kockasti kalup za kolač, na biskvit stavite žutu kremu, potom žele i na kraju kremu s koprivom. 
  5. Stavite u hladnjak da se stisne, a potom narežite na kocke i poslužite.

Uslast želi vam Hotel Zlatan!

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji s Hotelom Zlatan prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci