10 najljepših ljubavnih romana za djecu i mlade za čitanje tijekom školskih praznika u mjesecu ljubavi

Ljubavni romani za djecu i mlade. (Foto: Shutterstock)

Razvijanje ljubavi prema čitanju knjiga kod djece donosi brojne prednosti poput razvoja jezičnih vještina, kreativnosti i empatije. Veljača je mjesec ljubavi, a bliže se i školski praznici, stoga izdvojili smo najljepše knjige za djecu ljubavne tematike namijenjene mladim čitateljima koje će ih potaknuti na razmišljanje, zabaviti i razviti ljubav prema čitanju. 

Ljubavni romani za djecu i mlade.
Ljubavni romani za djecu i mlade. (Foto: iStock)

Ljubavna je tematika jedna od najzastupljenijih u književnosti 

U današnje vrijeme sve je više romana koji obrađuju motive ljubavi na način primjeren mlađoj populaciji. Uz ljubavne motive, dječji romani ljubavne tematike najčešće uključuju i druge elemente iz života djece kao što su školski i obiteljski izazovi. U nastavku vam predstavljamo neke od najljepših dječjih ljubavnih romana koji će kod djece razviti ljubav prema čitanju i odvesti ih u svijet mašte. 

Sanja Pilić: „Jesam li se zaljubila?“ 

Ovaj roman prati život djevojčice Zlatke i ima sva obilježja dječjeg romana. Naime, ona je odlična učenica koja sve svoje zadatke obavlja na vrijeme i zapravo, može se reći, da je prava štreberica. Također, ona se smije prijateljima koji su zaljubljeni i smatra da se to njoj ne može dogoditi. Naravno, Zlatku očekuje iznenadna i neočekivana ljubav koja će joj promijeniti razmišljanje. Knjiga se sastoji od 13 numeriranih poglavlja, a pripovjedač je ujedno i glavni lik, dok je radnja pisana iz perspektive djeteta što olakšava čitanje mlađoj populaciji.

Miro Gavran: „Zaljubljen do ušiju“ 

Roman „Zaljubljen do ušiju“ prati život dječaka Maria koji živi u Novoj Gradiški i misli da se samo slabići i kukavice zaljubljuju. Roman se sastoji od trideset poglavlja koja su naslovljena tako da odaju o čemu se radi u svakome od njih. Roman prikazuje dječje ljubavne boli, objašnjava što je ljubomora i na primjeru Marijevih roditelja objašnjava na koje sve prepreke nailaze parovi u zreloj dobi, usporedno s problemima mladenačke zaljubljenosti. U ovom se romanu također pripovijeda u prvom licu, uz izmjenu kratkih dijaloga i postavljanje likova u različite uzbudljive situacije. 

Romantično i praktično: 11 najboljih poklona povodom Dana zaljubljenih za ljubitelje putovanja

Knjige za djecu i mlade.
Knjige za djecu i mlade. (Foto: Shutterstock)

Miro Gavran: „Kako je tata osvojio mamu“ 

„Kako je tata osvojio mamu“ roman je o dječaku Antunu koji uz pomoć svoje ljubavi Bernarde spaja oca i majku nakon što se oni odluče razdvojiti. Roman je pisan u prvom licu iz perspektive mladog Antuna. Naime, njegov nezaposleni otac predan je svom snu o patentu kojim će svojoj obitelji pružiti sve što joj je potrebno, dok s druge strane Antunova majka skrbi o njima. Nakon svađe ona odlazi k baki, a Antun uz pomoć Bernarde odluči pomiriti roditelje.

Sanja Pilić: „E, baš mi nije žao“ 

U zbirci priča za djecu „E, baš mi nije žao“ djecu i mlade upoznaje se s različitim problemima i odnosima tijekom odrastanja. U prvom ciklusu crtica pod nazivom „Autoportret“ autorica prenosi probleme s kojima se suočavaju mladi tijekom puberteta. Otkrivaju se njihovi pogledi na ljubav, školu i položaj u svijetu odraslih. U crtici „Jako dobar san“ opisuje se pubertet dječaka kojemu se ne da učiti. Nadalje, u crtici „Sat prirode“ koriste se gramatički netočne riječi kako bi se opisao dječak kojemu je dosadno i kojem se spava za vrijeme sata prirode. Problematičan odnos odraslih i djece prikazuje se u ciklusu crtica „Takav život“, dok se u „Čudesnoj ceduljici“ prenosi priča osmoškolaca i njihov odnos prema prvim ljubavima. Posljednji ciklus „Slikar i ptica“ potiče djecu da budu otvorena prema novim stvarima te nikada ne izgube svoju znatiželju. 

Grupa autora: „Priče o ljubavi“ 

„Priče o ljubavi“ zanimljiva je priča koja prati pustolovine i avanture medvjedića Benija. Iako je vrlo nespretan, uvijek je spreman pomoći. Beni ima obitelj koja ga jako voli, a kroz radnju knjige sklopit će nova prijateljstva i otkriti koliko su ona važna. Beni upoznajte malenu kornjaču koja se izgubila i tuljana s kojim će proživjeti uzbudljivu pustolovinu. Ova knjiga je savršen izbor za mlađu djecu jer objašnjava koliko su nam važni ljubav i pravo prijateljstvo. 

Sanja Pilić: „Sasvim sam popubertetio“

Roman „Sasvim sam popubertetio“ prati život petnaestogodišnjeg Luke koji prolazi kroz razne adolescentske probleme. Luku muči kraj školske godine i nastavak školovanja, zaljubljenost, nepripadanje, nezadovoljstvo samim sobom i raspad obitelji uzrokovan odlaskom oca. Ovo djelo je pisano u prvom licu iz perspektive glavnog junaka, i nagrađeno je 2002. nagradom „Grigor Vitez“ za najbolju knjigu za mlade.

Miro Gavran: „Ljeto za pamćenje“

„Ljeto za pamćenje“ duhovit je i zabavan roman za mlade koji opisuje odnos unuka i djeda te njihove zajedničke avanture. Dvanaestogodišnji Ivo poslan je s djedom na ljetovanje kako bi pratio što se događa u njegovu životu. Naime, djedov život postao je vrlo zanimljiv kada se na proslavi mature zaljubio u svoju nekadašnju školsku kolegicu. Obitelj šalje dječaka u špijunsku misiju, međutim stvari se dodatno zakompliciraju kada Ivo upoznaje Hanu – unuku djedove djevojke Elizabete. 

Miro Gavran: „Profesorica iz snova“

„Profesorica iz snova“ duhovita je priča o Ivi, četrnaestogodišnjaku koji se zaljubljuje u svoju mladu profesoricu. Radnja opisuje probleme tinejdžerskog doba kroz dnevničke zapise u kojima Ivo opisuje ljubav prema svojoj profesorici iz zemljopisa, svoj život, obitelj, brige i probleme.

Pavao Pavličić: „Mjesto u srcu“ 

Roman za mlade „Mjesto u srcu“ govori o ljubavi i prijateljstvu, odrastanju i važnim tajnama koje se odrastanjem razotkrivaju. Radi se o romanu koji sadrži elemente misterije, uči nas životnim vrijednostima, govori o prvim ljubavima i ljubomori. Iako roman ima sretan završetak, uči mlade da svaki postupak ipak ima svoje posljedice. „Mjesto u srcu“ jedan je od rijetkih romana koji je iste godine dobio dvije najznačajnije nagrade hrvatske književnosti za djecu; nagradu „Mato Lovrak“ i nagradu „Grigor Vitez“.

Šime Storić: „Poljubit ću je uskoro, možda“ 

„Poljubit ću je uskoro, možda“ roman je o 12-godišnjem dječaku Filipu koji odlazi k baki na ljetovanje i tamo upoznaje djevojčicu Mirnu. Filip je pretio i djeca ga nazivaju pogrdnim imenima, međutim Mirna mu pomaže zbog čega on pomisli da se i on njoj sviđa. Nakon što saznaje da ona ima dečka, Filip je neutješan sve dok ne upozna zagonetnu Liviju. Livija je bolesna i zbog toga svaki dan nosi drugu periku, a uz pomoć Filipove majke i bake te Livijinih roditelja Livija i Filip uče kako se nositi s problemima odrastanja i bolesti. Ovaj je roman osvojio nagradu Povjerenstva za dodjelu nagrade u sklopu „Alfina“ natječaja za roman iz našega suvremenog života za mladež. 

Dječji ljubavni romani pomažu djeci da bolje razumiju vlastite osjećaje i emocionalne procese koje razvijaju prema i među drugim ljudima. Kroz sadržaj koji je primjeren njihovoj dobi, djeca uče o važnosti komunikacije i poštivanju odnosa s drugima. Ljubav prema čitanju se gradi i uči, a slobodni trenuci lišeni školskih obaveza za vrijeme školskih praznika idealni su za pokoje ljubavno štivo ispunjeno ljubavnim i drugim dječjim avanturama.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci