Seoski turizam Kezele nudi spoj tradicije, prirode i jedinstvenih okusa za idiličan obiteljski odmor. Idemo ga otkriti!

Domaći kruh iz krušne peći. (Foto: Seoski turizam Kezele)

Za pravi obiteljski odmor i nezaboravne trenutke s najbližima uvijek je važno odabrati destinaciju koja nudi sadržaje za sve uzraste i dobre domaćine koji će se potruditi da boravak ostane u lijepom sjećanju svima. Naš odabir je ovaj put Seoski turizam Kezele.

Moslavina je oduvijek bila skrivena regija u samom središtu Hrvatske, upravo kako njen turistički slogan i kaže: „Daleko od očiju, ali blizu srca“. Ova nedovoljno poznata regija bogate prošlosti nadomak Zagreba nudi pregršt mogućnosti za nezaboravne obiteljske izlete, odmore, proslave, kao i brojne aktivnosti za sve uzraste. Jesen je idealno godišnje doba za posjet Moslavini i bijeg od užurbane gradske svakodnevnice, uz luksuz koji si možete priuštiti u ambijentu pitomog moslavačkog sela i netaknute prirode.

Moslavačka gora je uz Papuk i Krndiju jedna od najstarijih gora u Hrvatskoj.
Moslavačka gora, Vis. (Foto: arhiva, TZG Kutine)

Malo zanimljivosti iz povijesti

Moslavačka gora je uz Papuk i Krndiju jedna od najstarijih gora u Hrvatskoj te smatra se da je bila otok u Panonskom moru. Zbog svoje geološke starosti bogata je raznim rudama, a posebno nalazištima nafte i plina pa je upravo ovdje začeta hrvatska naftna industrija na što i danas podsjećaju brojne kačaljke uz važnije prometnice. Moslavina je omeđena s trima močvarama od kojih je najpoznatija Lonjsko polje.

Stoga ne čudi da je naziv dobila po Moslavačkoj gori čije ime pak dolazi od latinskog Mons Claudius što znači zaprta, odnosno zatvorena gora. Ime je dobila u srednjem vijeku kada je zbog svojeg sigurnog položaja bila pogodno mjesto za gradnju mnogih gradova, utvrda i samostana o čemu svjedoče ostaci najpoznatijih Garić-grada i Jelengrada te pavlinskog samostana Bela crkva. Na toj gori su još stari Rimljani sadili vinovu lozu i uživali u beskrajnom zelenilu pa zašto ne biste i vi?

Seoski turizam Kezele, Moslavina.
Seoski turizam Kezele. (Foto: arhiva, seoski turizam Kezele)

Seoski turizam je posao s puno vještina

U Moslavini se nalazi jedan od prvih, a možda i najpoznatiji seoski turizam kontinentalne Hrvatske. U selu Šumećani nedaleko od Ivanić-Grada, vrijedna obitelj Kezele dugi niz godina radi na očuvanju i predstavljanju bogate prošlosti Moslavine te pruža mogućnost jedinstvenog doživljaja moslavačkog sela. Na imanju se nalazi desetak tradicijskih drvenih kuća i štala, a obitelj i njihov vrijedni tim na 10 hektara uzgajaju vinovu lozu, povrće i brojne domaće životinje.

Ovo imanje najpoznatije je po vrhunskoj tradicijskoj gastronomiji, vinima i zaštiti kulturne baštine moslavačkog sela. Vizija vlasnika je ponuditi posjetiteljima što više kvalitetnih domaćih proizvoda pa se tako na imanju proizvodi po desetak vrsta vina, rakija i likera, više vrsta domaćih tjestenina i kruha, domaći mesni proizvodi kao što su krvavice, češnjovke, roštiljke, ćevapi i pljeskavice, pekmezi, ajvar i sl.

Smještaj u etno sobama na seoskom turizmu Kezele.
Smještaj u etno sobama. (Foto: arhiva, Seoski turizam Kezele)

Smještaj za dušu i buđenje uz zvukove i mirise prirode

Želite li se probuditi uz pjev pijevca i cvrkut ptica, noćiti možete u jednoj od 14 soba i kući za odmor. Na imanju je uređeno pet tradicionalnih moslavačkih kuća od kojih su neke stare i više od 100 godina. Uz moderno uređene sobe, na raspolaganju su i sobe uređene u etnostilu i opremljene starim obnovljenim namještajem iz Moslavine. Tu kreveti malo škripe kao u stara vremena, ali ovakav luksuz teško ćete doživjeti negdje drugdje.

U cijenu noćenja uključen je i bogati seoski doručak.
Domaći doručak. (Foto: arhiva, Seoski turizam Kezele)

U cijenu noćenja uključen je i bogati seoski doručak s domaćim jajima, špekom i kobasicama te žgancima, sirom i vrhnjem, namazima i domaćim kruhom koji će vas sigurno vratiti u neka mirnija i ukusnija vremena. Bilo da dolazite u obiteljski posjet ili organizirate obiteljsku proslavu, ovdje ćete se osjećati kao u vlastitom domu. Kućni ljubimci su dobrodošli!

Na Seoskom turizmu Kezele mogu se upoznati konje, ovce, koze, svinje, zečeve, kokoši, patke i ostale domaće životinje, a po želji i jahati uz prethodni dogovor.
Domaće životinje. (Foto: arhiva, Seoski turizam Kezele)

Obitelj Kezele nudi mnoštvo aktivnosti za djecu i odrasle

Djeca su na ovom imanju uvijek vesela i zaigrana te upravo ona sa imanja Kezele odnose najsnažnije doživljaje. Ovdje mogu upoznati konje, ovce, koze, svinje, zečeve, kokoši, patke i ostale domaće životinje, a po želji i jahati uz prethodni dogovor. Za djecu je na raspolaganju uređeno igralište, a za male i velike tereni za košarku, nogomet i odbojku.

Ako poželite prošetati ili biciklirati, obližnja šuma Marča u kojoj je uređena Poučna staza do jezera Sudarice idealan je odabir u svako godišnje doba. Za malo ozbiljnije bicikliste i pješake obilježene su brojne rute i putevi, a ovu pitomu šumu posjećuju svi oni željni čistog zraka i netaknute prirode. A kada jesen oboji šumsko lišće prekrasnim bojama, poznavatelji gljiva rado će se uputiti u potragu za ovim šumskim blagom.

Bogata etnografska zbirka Kezele broji više od 4.000 izložaka.
Etno zbirka. (Foto: arhiva, Seoski turizam Kezele)

Je li se na ovo ubola Trnoružica? Ovo je najčešće pitanje koje djeca postavljaju obilazeći bogatu etnografsku zbirku Kezele koja broji više od 4.000 izložaka. Ovdje se možete vratiti u prošlost i podsjetiti na stare, često i zaboravljene predmete koji su bili u upotrebi u moslavačkim selima. Posuđe, pegle, mlinci, ćupovi, satovi, i drveni lavori koji su nekada služili za pranje rublja, djece, voća i povrća, pravljenje kobasica, a ponekad i za sanjkanje pokazat će vam svu raskoš starih vremena. I dok ćete sami vjerojatno prepoznati većinu predmeta, ovo je idealna prilika da svoje znanje podijelite s najmlađima.

Poseban naglasak je na sezonalnosti kuhinje pa ujesen svakako kušajte jela od bundeve, krvavice, češnjovke i čvarke od svinja iz vlastitog uzgoja.
Unutrašnjost restorana. (Foto: arhiva, Seoski turizam Kezele)

Tradicionalna hrana uz mirise i okuse za pamćenje

Obiteljska ugostiteljska priča počela je prije 60 godina kada su baka Marija i djed Franjo pripremali kotlovinu na lokalnim sajmovima. Na tom nasljeđu pred gotovo 30 godina Drago i Dobrila pokreću svoj seoski turizam. Kao uspomenu na ta vremena obitelj Kezele u restoranu čuva najstariji tanjur za kotlovinu u Hrvatskoj.

Za ručak i večeru možete uživati u brojnim jelima pripremljenima po tradicijskim receptima moslavačkog kraja. Posebnost je što se na imanju mnoge namirnice proizvode u vlastitoj proizvodnji počevši od svinjetine i janjetine pa do tjestenina i sezonskog povrća. Iz bogatog jelovnika izdvajamo meso iz žbanje, divljač na lovački, vratinu i pljeskavicu od crne svinje, patku s ražnja s domaćim mlincima te vegetarijanske heljdine popečke.

Poseban naglasak je na sezonalnosti kuhinje pa ujesen svakako kušajte jela od bundeve, krvavice, češnjovke i čvarke od svinja iz vlastitog uzgoja. Tradicionalne štrudle i štrukli te knedle i palačinke s domaćim pekmezom poželjet ćete ponijeti i kući. Jedinstvenu mogućnost isprobavanja većine jela iz jelovnika nudi vam nadaleko poznati Moslavački stol, brend obitelji Kezele, koji se uslužuje vikendom i praznikom i za koji je potrebno rezervirati mjesta unaprijed.

Vrhunska vina iz Kezele podruma mogu se kušati u suvenirnici s pogledom na vinograde kroz koje se može prošetati uz pašnjake na kojima pasu konji autohtone pasmine hrvatski posavac.
Vinski podrum. (Foto: arhiva, Seoski turizam Kezele)

Kezele u ponudi imaju i autohtonu ponudu pića

Vrhunska vina iz Kezele podruma mogu se kušati u suvenirnici s pogledom na vinograde kroz koje se može prošetati uz pašnjake na kojima pasu konji autohtone pasmine hrvatski posavac. Svakako treba kušati škrlet, autohtonu moslavačku vinsku sortu otrgnutu od zaborava, koja polako zauzima zasluženo mjesto na vinskoj karti Hrvatske.

Vrhunska vina iz Kezele podruma mogu se kušati u suvenirnici s pogledom na vinograde kroz koje se može prošetati uz pašnjake na kojima pasu konji autohtone pasmine hrvatski posavac.
Kezele vinograd. (Foto: arhiva, Seoski turizam Kezele)

Tu su i vina od poznatih bijelih sorti graševina, rajnski rizling, chardonnay i muškat žuti te kupaža crnih sorti cabernet sauvignon, merlot i shiraz, sve iz vlastitih vinograda. Novost u ponudi predstavljaju tri pjenušca Rose Bella, Mušketir i Dragon koji svojom svježinom i bogatstvom okusa intrigiraju vinske radoznalce. Posjet vinariji i vođena degustacija vina mogući su uz prethodnu najavu. Uz vina, kušati možete i desetak vrsta Kezele rakija i likera, a najmlađi mogu uživati u domaćim sokovima s obližnjih gospodarstava.

Dječak s balonom veselo trčkara seoskim imanjem Kezele.
Djeca na seoskom turizmu Kezele. (Foto: arhiva Kezele)

Izleti u okolicu izvrsna su prilika za upoznavanje Moslavine

Dolazite li na nekoliko dana, u okolici se nalaze brojni sadržaji vrijedni posjeta. Uz biciklističke, pješačke i poučne staze, na Moslavačkoj gori možete obići ostatke srednjovjekovne utvrde Garić-grada i monumentalni Spomenik revoluciji naroda Moslavine. Gradski muzeji u Čazmi, Ivanić-Gradu i Kutini nude vam upoznavanje s bogatom prošlošću ovog kraja, a Park prirode Lonjsko polje i Centar za posjetitelje Natura 2000 mogućnost upoznavanja s florom i faunom Moslavine i područja uz rijeku Ilovu.

Za ljubitelje kupanja, nedaleko od imanja nalazi se prvi biološki bazen u Hrvatskoj u Čazmi (dostupno sezonski) te novouređeni otvoreni i zatvoreni bazeni u Ivanić-Gradu u sklopu lječilišta Naftalan. Prijedlog izleta s ovog imanja možete pogledati ovdje.

Seoski turizam Kezele uspješno surađuje s nizom lokalnih poljoprivrednih proizvođača čije proizvode i
prerađevine možete kušati na imanju i kupiti za doma.
Seoski dućan. (Foto: arhiva, Seoski turizam Kezele)

Zdravi proizvodi i suveniri za doma i prijatelje

Obitelj Kezele uspješno surađuje s nizom lokalnih poljoprivrednih proizvođača čije proizvode i prerađevine možete kušati na imanju i kupiti za doma. Zbog toga su otvorili i Seoski dućan kako bi vam njihovi vlastiti proizvodi i suveniri, kao i proizvodi iz okolice bili nadomak ruke i nadomak srca. Kao i Moslavina s početka ove priče.

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji s Udrugom ruralnog turizma Republike Hrvatske prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci