Svečani kuglof od bundeve s aromama koje donose blagdansku radost

Kuglof od bundeve. (Foto: Alica Bjeli, Okruglica)

Kad se prvi mirisi cimeta, začina za medenjake i pečene bundeve počnu širiti kuhinjom, znate da se bliži najljepši dio godine – vrijeme nježnosti i malih rituala koji pune srce. Ovaj bundevin kuglof pripemila nam je Alica Bjeli (Okruglica na Instagramu), a priprema je vrlo jednostavna. Svaka kriška ovog kuglofa donosi dašak blagdana, a njegova dekorativna forma čini ga pravim dodatkom svečanom stolu. Savršen je uz šalicu čaja, kave ili kuhano vino, za mirna popodneva ili druženja. Evo kako ga pripremiti.

Količina: 12 mafina ili manji kalup za kuglof (za oko 5 osoba)

Vrijeme pripreme: 1:30 sati – pečenje bundeve, priprema i pečenje kuglofa

Kuglof od bundeve.
Kuglof od bundeve. (Foto: Alica Bjeli, Okruglica)

Kuglof od bundeve

Sastojci:

  • 180 g pirea od bundeve
  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 110 g otopljena maslaca
  • 1 žličica cimeta
  • 1/4 žličice začina za medenjake
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 100 g čokoladnih kapljica (mliječne i tamne ili samo jedna vrsta)

Priprema:

  1. Bundevu očistiti od sjemenki i narezati na kriške (butternut sorta u ovom slučaju) pa je peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C dok ne omekša (probati vilicom je li mekana).
  2. Ohladiti i u blenderu pretvoriti u pire. Moja je praksa da je pripremim u većim količinama i podijelim u vrećice koliko mi treba za pojedine recepte (najčešće 250 ili 300 g) te zamrznem. U tom slučaju, ovaj korak mogu preskočiti jer samo izvadim iz škrinje potrebnu vrećicu.
  3. Maslac otopiti na vatri pa ohladiti.
  4. Pjenasto umutiti jaja i šećer, dodati maslac i pire od bundeve pa sjediniti smjesu.
  5. Prosijati obje vrste brašna, dodati ih u smjesu zajedno sa sodom bikarbonom i začinima te umutiti. Špatulom umiješati čokoladne kapljice (ne rastapati ih).
  6. Izliti smjesu u kalup za kruh ili u manji kalup za kuglof (moj je za 6 šalica). Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 20 do 25 minuta (provjeriti čačkalicom je li pečen).

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci