Recept majstora bakalara: ove pohane okruglice obožavaju i djeca

Pohane okruglice od bakalara. (Foto: Saša Halambek)

Iz poznate istarske bakalarnice Baccalà della Mamma stiže recept za brzo i jednostavno jelo, idealno za Badnjak. Kako je bakalar, skandinavska riba postala tradicionalno mediteransko jelo, koje se servira posebno u blagdansko vrijeme, otkrio nam je jedan od najvećih majstora bakalara Aleksandar Stefanov, vlasnik prve hrvatske bakalarnice, smještene u mjestu Bačva pokraj Višnjana.

Mletački plemić Piero Querini glavni je „krivac“ što možemo danas uživati u bakalaru. Tijekom jednog od svojih putovanja 1431. doživio je havariju i završio na sjeveru Norveške, na Lofotskom otočju, gdje su ga domaćini počastili tom ribom.

Pohane okruglice od bakalara.
Pohane okruglice od bakalara. (Foto: Saša Halambek)

Od Lofotskog otočja do istarske Bačve

„Lukavi trgovac pri povratku u domovinu ponio je sa sobom velike količine bakalara i tako ga uveo u mediteransku kuhinju. Od 16. stoljeća počinje se uvoziti u europske zemlje, gdje ubrzo postaje traženi specijalitet“, ispričao je Aleksandar, koji bakalarnicu ima od 1996.

Danas u proizvodima Baccalà della Mamma uživaju gurmani diljem Europe, a osim klasičnog bakalara na bijelo, u ponudi su namazi i paštete s dodatkom crnih tartufa, crvene paprike i chili papričica te zelenih maslina i maslinova ulja.

Iz male istarske konobe do stolova europskih gurmana – nepca osvaja bakalar po recepturi mame Milene

Pohane okruglice od bakalara.
Pohane okruglice od bakalara. (Foto: Saša Halambek)

Zdravlje i gurmanski doživljaj

Bakalar je ukusan, ali i iznimno zdrav. Osim omega-3 masnih kiselina, odličan je izvor proteina, minerala i vitamina te sadrži vrlo niske razine štetnih masnoća. Nije to problem objasniti odraslima, ali kako pridobiti najmlađe da posegnu za ovom ribljom poslasticom?

„Lako, uz recept za pržene ili pohane okruglice od bakalara koji će oduševiti male i velike gurmane“, dodao je Stefanov i otkrio recept za ovu riblju poslasticu. Evo kako ih pripremiti.

Pohane okruglice od bakalara.
Pohane okruglice od bakalara. (Foto: Saša Halambek)

Pržene (pohane) okruglice od bakalara

Količina: za dvije osobe

Sastojci:

  • 250 g bakalara na bijelo Baccalà della Mamma
  • 1 jaje
  • brašno
  • krušne mrvice
  • mlijeko (ili gazirana mineralna voda)
  • ulje za prženje
  • sol i papar

Priprema:

  1. Pripremite smjesu za pohanje od jedne čaše mlijeka (ili vode), jednog jaja, dvije žlice brašna, prstohvata soli i papra te sve dobro pomiješajte.
  2. Od bakalara na bijelo žličicom oblikujte okruglice, uronite ih u smjesu i ispržite u većoj količini vrelog ulja.
  3. Kad poprime zlatno-smeđu boju, izvadite ih, ocijedite i kratko posušite na kuhinjskom papiru.
  4. Poslužite s kriškom limuna i omiljenim umakom.

Savjet: Umjesto navedene smjese, možete primijeniti i klasičan postupak pohanja – uvaljati okruglice redom u brašno, jaje i krušne mrvice.

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci