Jeste li ikad probali keftedes – sočne ciparske mesne okruglice? Evo kako ih pripremiti kod kuće. 

Keftedes, mesne okruglice. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Keftedes su sočne grčke mesne okruglice pripremljene od mljevenog mesa (govedina, svinjetina ili janjetina) pomiješanog sa začinskim biljem (metvica, peršin), cimetom, lukom, češnjakom, krumpirom, krušnim mrvicama, jajem, a zatim pržene do zlatnosmeđe boje. 

Ovo popularno grčko jelo često se poslužuje kao predjelo s umakom od tzatzikija ili kao glavno jelo s grčkom salatom ili rižom.

Kaštil Slanica: Obiteljski restoran autentičnih dalmatinskih okusa u srcu kanjona rijeke Cetine

Keftedes, ciparske mesne okruglice.
Keftedes, mesne okruglice. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Keftedes

Količina: Za 15-16 kuglica (keftedakija) ako ih oblikujete po 60 g 

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci:

  • 500 g mljevene govedine ili svinjetine
  • 1 jaje
  • 5 g svježe mente, nasjeckane
  • 5 g svježeg peršina, nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 1 crveni luk, samljeven ili sitno nariban
  • 2 krumpira, naribana finim ribežom i ocijeđena između dlanova (obavezno!)
  • sol
  • papar
  • mljeveni cimet
  • pola žličice praška za pecivo
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. U zdjelu stavite sve sastojke za mesne kuglice. Dobro izmiješajte smjesu nekoliko minuta dok ne postane glatka i dobro spojena.
  2. Oblikujte smjesu u kuglice, svaku oko 60 g. Mogu biti i manje, npr. po 40 grama.
  3. Zagrijte tavu na srednjoj vatri i dodajte dovoljno ulja da pokrije površinu i dostigne dubinu otprilike 1 cm. Kada ulje postane vruće, pažljivo stavite nekoliko kuglica u tavu, pazeći da ne pretrpate tavu.
  4. Pržite kuglice, okrećući ih pomoću hvataljki kako bi se ravnomjerno pekle sa svih strana. Ako prebrzo postanu smeđe, smanjite vatru. Održavajte temperaturu na srednjoj vatri i pržite 10 – 15 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe i potpuno pečene. 
  5. Izvadite kuglice i poslužite uz tzatziki, grčku salatu i topao pita kruh.

Dodatni savjeti: 

  • Opcija iz pećnice: Zagrijte pećnicu na 180 °C (s ventilatorom). Stavite kuglice na papir za pečenje, ostavljajući razmak između njih. Prelijte ih s malo maslinova ulja. Pecite oko 20 minuta.
  • Iz airfryera: Premažite kuglice uljem i složite u košaru airfryera tako da nije pretrpana, zrak mora kružiti između okruglica. Pržite ih na 180 °C 15-ak minuta.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci