Gnudi sa sirom – lagan talijanski užitak za koji ne morate prethodno izrađivati tijesto

Gnudi sa sirom. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Ako volite talijanske okuse, ali tražite nešto lagano i jednostavno za pripremu, gnudi su idealan izbor. Ove meke kuglice od sira slične raviolima, ali bez potrebe za izradom i rezanjem tijesta, osvojit će vas svojom nježnošću i bogatim okusom. 

Vlaga u smjesi omogućuje da se na kuglice uhvati tanak sloj brašna koji stvara savršenu ovojnicu, a raznovrsna punjenja poput sira i špinata ili sušenih rajčica pružaju bezbroj mogućnosti za kreativnost u kuhinji. Svakako se poigrajte punjenjima.

Gnudi sa sirom.
Gnudi sa sirom. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Gnudi sa sirom

Količina: 4 porcije

Vrijeme pripreme: 20 minuta plus vrijeme odležavanja u brašnu (6 do 8 sati)

Sastojci:

  • 500 g svježeg kravljeg sira, dobro ocijeđenog
  • 1 jaje
  • 60 g naribanog parmezana
  • sol i papar 
  • prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
  • cca 800 g oštrog brašna za prekriti gnude

Dodatno:

  • maslac za prženje
  • parmezan za posipanje (po želji)

Priprema:

  1. Pomiješajte sir, jaje, sušene rajčice (ako ih upotrebljavate), naribani parmezan, sol, papar i muškatni oraščić.
  2. Žličicama ili vrećicom za ukrašavanje oblikujte smjesu u kuglice veličine oraha i izravno ih stavljajte u posudu s brašnom. Pospite brašnom i odozgora. Držite u hladnjaku pokriveno. 
  3. Nakon sat vremena lagano oblikujte kuglice rolajući između dlanova i držite tijekom noći prekrivene brašnom u hladnjaku.
  4. U velikom loncu zakuhajte vodu i posolite je.
  5. Izvadite iz brašna gnude, otresite brašno i stavite u kipuću vodu u manjim količinama (nemojte pretrpati lonac). Kada gnudi isplivaju na površinu, kratko ih još kuhajte.
  6. Ocijedite i poslužite s umakom po želji.

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci