Ako volite talijanske okuse, ali tražite nešto lagano i jednostavno za pripremu, gnudi su idealan izbor. Ove meke kuglice od sira slične raviolima, ali bez potrebe za izradom i rezanjem tijesta, osvojit će vas svojom nježnošću i bogatim okusom.
Vlaga u smjesi omogućuje da se na kuglice uhvati tanak sloj brašna koji stvara savršenu ovojnicu, a raznovrsna punjenja poput sira i špinata ili sušenih rajčica pružaju bezbroj mogućnosti za kreativnost u kuhinji. Svakako se poigrajte punjenjima.

Gnudi sa sirom
Količina: 4 porcije
Vrijeme pripreme: 20 minuta plus vrijeme odležavanja u brašnu (6 do 8 sati)
Sastojci:
- 500 g svježeg kravljeg sira, dobro ocijeđenog
- 1 jaje
- 60 g naribanog parmezana
- sol i papar
- prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
- cca 800 g oštrog brašna za prekriti gnude
Dodatno:
- maslac za prženje
- parmezan za posipanje (po želji)
Priprema:
- Pomiješajte sir, jaje, sušene rajčice (ako ih upotrebljavate), naribani parmezan, sol, papar i muškatni oraščić.
- Žličicama ili vrećicom za ukrašavanje oblikujte smjesu u kuglice veličine oraha i izravno ih stavljajte u posudu s brašnom. Pospite brašnom i odozgora. Držite u hladnjaku pokriveno.
- Nakon sat vremena lagano oblikujte kuglice rolajući između dlanova i držite tijekom noći prekrivene brašnom u hladnjaku.
- U velikom loncu zakuhajte vodu i posolite je.
- Izvadite iz brašna gnude, otresite brašno i stavite u kipuću vodu u manjim količinama (nemojte pretrpati lonac). Kada gnudi isplivaju na površinu, kratko ih još kuhajte.
- Ocijedite i poslužite s umakom po želji.
Uslast!