Bliži se Božić, a s njim i trenutci koje donosi tradicija – okupljanje obitelji oko blagdanskog stola, uz smijeh, toplinu doma i slatke zalogaje koji povezuju generacije. Za tu posebnu prigodu pripremili smo blagdanski vijenac s okusom medenjaka – desert koji u sebi nosi mirise, hrskavost i nježnost u savršenu skladu. Svaki zalogaj podsjeća nas na djetinjstvo, na iščekivanje i radost, i upravo je zato ovo slastica kojoj nećete moći odoljeti ni vi ni vaši gosti. Pa krenimo u pripremu.

Blagdanski vijenac s okusom medenjaka – slastica kojoj nećete odoljeti
Količina: za jedan vijenac
Vrijeme pripreme: 2 sata, bez vremena hlađenja
Sastojci za kremu s „medenjacima“:
- 450 ml mlijeka
- 60 g smeđeg šećera
- 4 žumanjka
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- začini za medenjake, 1 – 2 žličice, po želji
- prstohvat soli
- 2 žlice škrobnog brašna
- 200 ml slatkog vrhnja
Hrskava kora od „medenjaka“ – craquelin:
- 100 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica začina za medenjake
- 100 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- po želji jestiva zelena boja
Tijesto za princeze:
- 125 g vode
- 125 g mlijeka
- 125 g maslaca narezanog na kockice
- 2 žličice šećera
- 150 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 250 ml jaja
Priprema kreme:
- Mlijeko ugrijte u loncu. Pomiješajte u zdjeli žumanjke, šećer, začine, vaniliju, škrobno brašno i prstohvat soli, a zatim počnite ulijevati 1/4 vrućeg mlijeka i promiješajte.
- Nakon što se pomiješa, ulijte još malo. Nastavite miješati.
- Vratite u lonac i miješajte na vatri dok se ne zgusne, kuhajte dvije minute, moraju se vidjeti mjehurići.
- Ulijte kroz sito u zdjelu i pritisnite sloj plastične folije na vrh tako da dodiruje kremu kako se ne bi stvorila korica.
- Ostavite da se ohladi.
Priprema hrskave korice – craquelina:
- Ovo treba napraviti unaprijed kako biste ga mogli staviti u zamrzivač i izrezati na krugove koji će se staviti na princeze. Maslac treba omekšati.
- Miksajte omekšali maslac sa šećerom u mikseru dok ne postane kremasto oko 4 minute, zatim špatulom sastružite po zdjeli i miješajte još minutu kako biste bili sigurni da se sve sjedinilo.
- Dodajte začine, sol i brašno te ponovno miješajte dok se dobro ne sjedini. Smjesa će biti vrlo mekana.
- Stavite tijesto na list papira za pečenje. Stavite još jedan list papira za pečenje na vrh tijesta, a zatim ga valjkom tanko razvaljajte. Stavite u zamrzivač da se stegne.
Priprema tijesta za princeze:
- U posudu dodajte vodu i mlijeko. Dodajte nasjeckani maslac i šećer, zagrijavajte dok se maslac ne otopi i smjesa proključa.
- Dok je posuda na vatri, umiješajte brašno i sol te miješajte dvije minute dok ne dobijete kompaktnu i glatku smjesu. U početku će izgledati čudno, ali nastavite miješati i sjedinit će se. Provjerite je li sve brašno umiješano. Tijesto će se odvajati od rubova posude.
- Stavite smjesu u zdjelu (ako imate samostojeći mikser, upotrijebite nastavak s lopaticom i miješajte da se ohladi) i ohladite desetak minuta. Postupno umiješajte jaja. Smjesa će biti mekana i sjajna.
- Stavite tijesto u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom ili jednostavno odrežite kraj vrećice za jednokratnu upotrebu.
- Na lim oblikujte hrpice koje će se napuhati u pećnici, pa pazite da ostavite razmak između njih.
- Izvadite craquelin iz zamrzivača i izrežite ga okruglim rezačem. Ostaci se mogu ponovno razvaljati i rezati.
- Na vrh svake princeze stavite disk od craquelina, a zatim pecite 20-ak minuta na 190 °C bez otvaranja vrata pećnice. Smanjite temperaturu na 165 °C bez otvaranja vrata pećnice i pecite još 15-ak minuta.
- Probušite rupice u princezama i vratite ih u pećnicu 20-ak minuta na 120 °C kako bi se unutrašnjost osušila.
- Ohladite hrskave princeze.
- Umutite 200 ml vrhnja za šlag i umiksajte u hladnu kremu. Stavite u vrećicu za ukrašavanje s nastavkom za punjenje i napunite svaku princezu kroz male otvore koje ste napravili za sušenje.
- Složite poput vijenca i ukrasite po želji.
Sretan Božić i uspješnu novu godinu želi vam „Samo jedan griz“!
Inspirirajte se i otkrijte ostale recepte ovdje.

