Poznato je da preferiram azijsku kuhinju zbog njene raznolikosti, brzine pripreme i kratke termičke obrade namirnica, uz obilnu upotrebu svježeg voća, povrća i začina.
Inspiraciju za ovo jelo pronašao sam u šrilanskoj kuhinji, poznatoj po svojoj raskošnoj upotrebi začina i aroma, a jedno od najomiljenijih jela svakako je curry s bučom. Stoga, s dolaskom jeseni, nije iznenađujuće što sam odlučio iskoristiti kraljicu okusa – buču, koja svojim slanim i slatkastim notama pruža bogatstvo okusa u ovom jelu. Buča se inače izvrsno slaže s raznovrsnim začinima poput kurkume, kumina i cimeta, a upravo ovi okusi odvest će i vas na daleko putovanje kroz tropske vrtove.
Uživajte u jeseni, usporite na trenutak, povežite se s prirodom, istražujte nove okuse i uživajte u jednostavnim trenucima kao što je priprema ovog izuzetno ukusnog jela.
Što kažete na obiteljsko zimovanje u Italiji i aktivan odmor za sva osjetila u Val di Fassi?
Šrilanski curry s bučom
Količina: za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci:
- 1 manja buča
- 2 češnja češnjaka
- 1 čili paprika
- 1 crveni luk
- 2 čajne žličice curry praha
- na vrh noža kumina
- ½ čajne žličice kurkume
- jedan mali komadić kore cimeta
- 8 curry listova, ako imate
- ½ čajne žličice piskavice usitniti u mužaru u prah
- 1 čajna žličica sjemenki gorušice
- 2 dl kokosovog mlijeka (ostatak sadržaja konzerve možete zalediti)
- 2 žlice biljnog ulja
- sol i papar
Priprema:
- Kokosovo mlijeko staviti u hladnjak, da se odvoji masnoća u mlijeku od tekućine.
- Buču oprati, izvaditi sjemenke, oguliti te narezati na kockice veličine oko 2 x 2 cm.
- Luk i češnjak oguliti i na sitno nasjeckati.
- Čili papriku oprati i nasjeckati; ako volite ljuto, slobodno dodate još koju.
- Na vrućem ulju propržiti luk, češnjak. Dodati gorušicu, kumin, potom praškaste začine – piskavicu, curry, kurkumu, pazeći da ne pregore, odmah zalijevati tekućinom iz kokosovog mlijeka, kruti dio se dodaje pri kraju.
- Dodati oko 3 dl vode, čili papriku, curry listove i cimet u kori. Kada prokuha, dodati kockice buče, ako je potrebno dolijevati vode da prekrije buču, posoliti, lagano kuhati oko 8 – 10 minuta (ovisno o tvrdoći buče) uz povremeno miješanje.
- Potom dodati kruti dio kokosovog mlijeka, papar, ako je potrebno još soli i kuhati pet minuta, odnosno dok buča postane mekana. Uzeti u obzir da će buča još dodatno malo omekšati stajanjem u vrućem umaku.
- Poslužiti uz kuhanu rižu. Moja preporuka je jasmin ili basmati riža ili roti – tanki beskvasni lisnati kruh.
Dobar tek!