Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko od Ozlja. Na samo pola sata vožnje od Zagreba i sat vremena od Rijeke smjestio se festival koji svake godine posjete tisuće posjetitelja.
Ove godine Štrudlafest opet nudi sjajne okuse, a mi smo doznali sjajan recept inspiriran kuhinjom i starim receptima plemićke obitelji Zrinski za štrudlu koja se pripremala na čarobnom Starom gradu Ozlju u 17. stoljeću. Evo kako ju pripremiti.
Štrudla s ozaljskog dvora
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Dodatno: 30 minuta da tijesto odstoji i 30 minuta pečenja
Količina: 12 porcija
Sastojci za tijesto:
- 480 g brašna
- 100 ml ulja
- 20 g soli
- 300 ml vode
Sastojci za nadjev:
- 1,5 kg buče (ako nemate, može i tikvica)
- 0,10 kg đumbira
- 0,5 kg vrganja ili drugih gljiva (ako nemate, mogu i šampinjoni)
- 0,5 kg špeka
- 0,3 kg starog luka (crveni luk)
- 0,2 kg domaće svinjske masti
- sol po potrebi i ukusu
Priprema:
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.
- Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2 – 3 minute kako bi ga tijesto upilo.
- Za to vrijeme pripremite nadjev: na masti popržite luk dok ne pozlati, dodajte špek i gljive, dinstajte otprilike 20 minuta.
- Smjesu ohladite. Naribajte buče, posolite ih i ostaviti 10 minuta da stoje kako bi pustile vodu.
- Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje. Na polovicu razvučenog tijesta stavite ocijeđene buče, zatim posipajte ohlađenu smjesu luka, gljiva i špeka.
- Naribajte đumbir i posipajte ga po prethodno stavljenom nadjevu. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu.
- Štrudlu zarolajte u željeni oblik (u manje porcije – čime se dobije više okrajaka za sve one koji ih vole ili oblikujte puža ili napravite neki drugi oblik).
- Štrudlu stavite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C, 25 – 30 minuta.
Uslast i dođite u Jaškovo!