Vrijeme je za Štrudlafest! Čeka vas stotinu okusa ove poslastice, a mi imamo odličan recept za štrudlu s dvora

Štrudla s ozaljskog dvora. (Foto: Štrudlafest)

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za Štrudlafest u Jaškovu nedaleko od Ozlja. Na samo pola sata vožnje od Zagreba i sat vremena od Rijeke smjestio se festival koji svake godine posjete tisuće posjetitelja. 

Ove godine Štrudlafest opet nudi sjajne okuse, a mi smo doznali sjajan recept inspiriran kuhinjom i starim receptima plemićke obitelji Zrinski za štrudlu koja se pripremala na čarobnom Starom gradu Ozlju u 17. stoljeću. Evo kako ju pripremiti.

Štrudla s ozaljskog dvora.
Štrudla s ozaljskog dvora, recept. (Foto: Štrudlafest)

Za zdravlje i radost, sportski i veselo u Srijemu: Očekuje vas jubilarni 10. Triatlon Riss u kojem mogu sudjelovati baš sve generacije!

Štrudla s ozaljskog dvora 

Vrijeme pripreme: 40 minuta 

Dodatno: 30 minuta da tijesto odstoji i 30 minuta pečenja

Količina: 12 porcija

Sastojci za tijesto:

  • 480 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 20 g soli
  • 300 ml vode

Sastojci za nadjev: 

  • 1,5 kg buče (ako nemate, može i tikvica)
  • 0,10 kg đumbira
  • 0,5 kg vrganja ili drugih gljiva (ako nemate, mogu i šampinjoni)
  • 0,5 kg špeka
  • 0,3 kg starog luka (crveni luk)
  • 0,2 kg domaće svinjske masti
  • sol po potrebi i ukusu

Priprema:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. 
  2. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2 – 3 minute kako bi ga tijesto upilo. 
  3. Za to vrijeme pripremite nadjev: na masti popržite luk dok ne pozlati, dodajte špek i gljive, dinstajte otprilike 20 minuta. 
  4. Smjesu ohladite. Naribajte buče, posolite ih i ostaviti 10 minuta da stoje kako bi pustile vodu.
  5. Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje. Na polovicu razvučenog tijesta stavite ocijeđene buče, zatim posipajte ohlađenu smjesu luka, gljiva i špeka. 
  6. Naribajte đumbir i posipajte ga po prethodno stavljenom nadjevu. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. 
  7. Štrudlu zarolajte u željeni oblik (u manje porcije – čime se dobije više okrajaka za sve one koji ih vole ili oblikujte puža ili napravite neki drugi oblik).
  8. Štrudlu stavite u lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem. 
  9. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C, 25 – 30 minuta. 

Uslast i dođite u Jaškovo!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci