Uživajte u ljetu na zalasku uz savršenu mediteransku salatu s lubenicom, feta-sirom i aromatičnim začinskim biljem

Salata s lubenicom. (Foto: Samo jedan griz, Darko Debić)

Salata s lubenicom i feta-sirom osvježavajuće je i lagano jelo, savršeno za ljetne dane kada tražimo nešto jednostavno, a ukusno. 

Ova je salata popularna u mediteranskoj kuhinji, a lako se prilagođava željama pojedinaca dodavanjem raznih sastojaka. Osnovu čine lubenica, feta-sir, svježe začinsko bilje poput mente ili bosiljka, crveni luk, maslinovo ulje i limunov sok ili balzamični ocat. Po želji, možete dodati i krastavce, avokado, masline ili orašaste plodove i tako dobiti dodatnu teksturu i okus.

Dok još traje, uživajte u okusima ljeta!

Salata s lubenicom.
Salata s lubenicom. (Foto: Samo jedan griz, Darko Debić)

Salata s lubenicom i feta-sirom

Količina: za četiri osobe

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

  • 1 kg lubenice
  • 300 g feta-sira
  • 1 mali crveni luk
  • 1 veći krastavac
  • 2 žlice svježih listova mente ili bosiljka, sjeckanih
  • 2 – 3 žlice maslinova ulja
  • sok od pola limuna ili 2 žlice balzamičnog octa
  • sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • po želji, malo rukole za serviranje

Priprema:

  1. Lubenicu očistite od kore i sjemenki te narežite na kockice veličine zalogaja.
  2. Feta-sir narežite na kockice ili natrgajte na manje komadiće.
  3. Crveni luk narežite na tanke kolute.
  4. Krastavac narežite na kockice.
  5. U velikoj zdjeli pomiješajte lubenicu, feta-sir, crveni luk, krastavce i svježe začinsko bilje.
  6. Dodajte maslinovo ulje i sok od limuna ili balzamični ocat.
  7. Posolite i popaprite po ukusu.
  8. Ako koristite masline ili orašaste plodove, sada ih dodajte.
  9. Salatu lagano promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
  10. Poslužite odmah na hladnim tanjurima.

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci