Kakvog su okusa Etna, Stromboli ili Magma, čije će tijesto ili pak kreativne kombinacije vrhunskih nadjeva biti najveći favoriti, kakva iznenađenja spremaju „Opičeni i veseli Zagorci”, ali i tvorac Dubai groznice doznajte već od 8. svibnja, kada počinje 4. Pizza Festival Zagreb.
Mnogima najdraži street food festival posvećen najpopularnijem jelu na svijetu stiže na zagrebački Trg dr. Franje Tuđmana i do 18. svibnja bit će oaza svim ljubiteljima talijanske gastronomije, glazbe i kulture. Novo izdanje Pizza Festivala još će jednom oduševiti bogatom ponudom najrazličitijih stilova pizza, ali i tjestenine i ostalih talijanskih delicija u novim, kreativnim formatima. Tu je i nikad bogatiji popratni program – radionice, kvizovi, filmovi na otvorenome, nastupi DJ-eva i sadržaji za najmlađe.

Legende napolitanske pizze stižu na festival s neodoljivim kombinacijama okusa
Među ukupno 11 kućica nalaze se već provjereni majstori kao što je zagrebački Al Dente koji stiže sa šest pizza, od kojih je svaka pravi primjer umjetnosti okusa. Na Pizza Festivalu ostat će vjerni klasici te predstaviti pizze: Margherita di Bufala, Mortadela & Stracciatella, Prosciutto & Stracciatella, Piccante, Piccante 2.0 te Bresaola & Burrata.

Među najboljima svoje mjesto zauzima i Pizza Re, pizzerija koja već četvrtu godinu oduševljava zaljubljenike u autentične pizze napoletane. Ove godine na Pizza Festival dolaze s pet neodoljivih pizza: klasičnom Margheritom, bogatom Capriciosom, vatrenom Picantom, popularnom Mortadelom te svojom posebnom pizzom kuće Pizza Re. Njihova tajna krije se u izradi tijesta koje fermentira najmanje 48 sati, a u izradi koriste posebno certificirano brašno koje je odobrilo udruženje Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN).

Pizza senzacije koje ne propuštamo!
Na festival stiže i legendarna ekipa iz Pizza Social Cluba koja se već godinama ističe svojom kvalitetom, brzinom i nepogrešivo savršenim pizzama. Prepoznatljivi su po hrskavim pizzama punijeg ruba, što je kombinacija napoletane i romane, a nakon što su lani oduševili svojim klasicima te pobrali ovacije za Biancu, koju su nadjenuli truffle riccotom, mozzarellom fior di latte, buđolom, porilukom i crispy kaparima, za ovu godinu spremaju nova iznenađenja kojima se silno radujemo.

Ljubitelje sicilijanskog stila pizze debljeg tijesta razveselit će vijest da će na festivalu ove godine sudjelovati i zagrebački RougeMarin koji je poznat po svojoj sicilijanskoj pizzi, a na stižu s pet pizza koje redom donose prave erupcije okusa. Četiri su nazvane po aktivnim talijanskim vulkanima (svi su oko Sicilije ili na Siciliji), dok je peta nazvana po vulkanskoj magmi. Tako primjerice, Etna spaja umak bolonjez, grašak, mozzarellu, gaudu, brioche mrvice, marinirane artičoke, marinirane masline, ukiseljeni patlidžan, ukiseljenu ljutiku i ukiseljene gljive, dok Vulcano, unatoč svojem nazivu, stiže s nježnim notama umaka od rajčice, mozzarelle, artičoke, ricotte, bosiljka te maslinova ulja s češnjakom. Ostale okuse morat ćete otkriti sami.

Zagyland i Pizza Fritta vraćaju se jači nego ikad
Svima koji su ga lani upoznali, sigurno će biti drago čuti da nam i ove godine stiže Zagyland, jedina pizzeria u istočnom dijelu Zagorja koja radi isključivo pizze po originalnoj talijanskoj recepturi s provjerenim kvalitetnim talijanskim sastojcima. U kratko vrijeme njezinu su kvalitetu prepoznali i stručni kritičari i svakodnevni gosti. „Opičeni i veseli Zagorci” premijerno su oduševili na prošlogodišnjem Pizza Festivalu, pa nema razloga da ne nastave u istom tonu. Kako doznajemo, za ovu prigodu pripremaju i jedinstvenu pizzu u Hrvatskoj koja, kako kažu, nema veze ni s kebabom ni s ananasom. Donose nam ukupno četiri pizze: Margheritu, Cezar, pizzu Iznenađenje i pizzu kuće Zagyland.

Fanovi pizze fritte moći će do mile volje uživati u slasnim prženim pizzama na istoimenoj kućici jer Pizza Fritta sprema nove kreativne kombinacije svojih calzone pizza prženih u dubokom ulju, koje osvajaju hrskavošću tijesta i slasnim topljenim punjenjem.

Pastamisee tjestenina koja mami poglede i nepca
Dodatni talijanski štih na Pizza Festival donosi kućica Pastemisee koja priprema svježu tjesteninu u kolutovima sira Grana Padano. Nudi dva jela: slavni talijanski Cacio e pepe, kremastu tjesteninu u umaku od sira i tostiranog papra, te tjesteninu s tartufima, i to svježe naribanima u svakoj porciji. Tjestenina na kućici Pastamisee nije samo obrok, već cijeli doživljaj jer se svaka porcija priprema pred očima gostiju u ogromnim kolutovima sira koji plijene pažnju. „Oduševili smo sve na Adventu, a sad se vraćamo još bolji”, poručuje ekipa s kućice Pastamisee, ispred koje su se pred koji mjesec stvarali ogromni redovi.

Slastice i kokteli u talijanskom stilu – sve na jednome mjestu!
Za uživanje u pravom talijanskom gelatu bit će zadužen talentirani pastry chef Juraj Klepić koji je nakon adventskih Dubai fritula, na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu uspio još više oduševiti fanove pistacije, belgijske čokolade i kadaifa svojom Fry Dubai slasticom. Nimalo ne sumnjamo da već naveliko sprema novo slatko iznenađenje za Pizza Festival.
Doznajemo da se i u svima omiljenoj i kreativnoj radionici koktela Ginglebellsa miksaju nova specijalna izdanja koktela i spritzeva koji će s notama bosiljka prizivati onaj istinski talijanski dolce vita, stil uživanja u životu. Centralni bar bit će opet zadužen za sva tekuća pitanja i pratiti talijanske delicije izvrsnim vinima, pjenušcima, rakijama, pivom i raznim bezalkoholnim pićima te još jednom oduševiti posjetitelje svojom brzom i besprijekornom uslugom.

Korisnici ZABA Mastercard kartica svakoga će dana od 18 do 19 sati moći uživati u Happy Hour popustima od 10 posto, a vraća se i ultrapopularan Food kviz powered by METRO u režiji i pod voditeljskom palicom Domagoja Jakopovića.

Naučite sve tehnike izrade pizze kao pravi pizzaiolo!
Jedinstven doživljaj koji spaja vrhunsku tehniku, autentične okuse, dobru atmosferu i savršen komad pizze, upravo onakav kakav gledamo na ulicama Napulja, posjetitelje očekuje u četvrtak, 15. svibnja 2025., s početkom u 17 sati, kada KitchenAid Hrvatska organizira svoju prvu kulinarsku radionicu na otvorenome.
Radionica je posvećena izradi prave napoletanske pizze, a vodit će je poznati kuhar i KitchenAid ambasador Vedran Bošković koji će polaznike voditi kroz svaki korak, od prve gramaže brašna do posljednjeg hrskavog zalogaja iz peći. Polaznici će naučiti kako zamijesiti savršeno tijesto, kako razumjeti fermentaciju, oblikovati tijesto kao pravi pizzaiolo, koje su male tajne velike pizze te kako ispeći vlastitu pizzu.
Osim toga, sudionici radionice moći će kući ponijeti vlastito tijesto, spremno za hladnu fermentaciju i pečenje dan kasnije, diplomu o sudjelovanju na radionici i KitchenAid goodie bag u kojem će pronaći inspiraciju za izradu pizza kod kuće. Prijave i ulaznice dostupne su na ovoj poveznici, a mjesta su ograničena, stoga se prijavite na vrijeme.

Užitak za sve generacije uz filmove, igre, umjetnost i glazbu
Filmofile očekuju čak dva termina za Staropramen Movie Night, 9. i 16. svibnja, a zabavu i razonodu za najmlađe osigurat će omiljeni Zagi eventi s trampolinima, bungee trampolinima i napuhancima. Ljubitelji umjetnosti i vina moći će sudjelovati u kreativnoj radionici Pinelli i vino, a tijekom svih dana festivala nezaboravnu atmosferu uz bezvremenske talijanske canzone i svjetske hitove stvarat će vrhunski DJ-evi koje je okupio Ozren Kanceljak.
Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu. Radno vrijeme festivala je od ponedjeljka do petka od 12 do ponoći, a subotom i nedjeljom od 11 do ponoći. Ulaz na festival je besplatan.