Danas je Svjetski dan jabuka, koji se obilježava svake godine 20. listopada te podsjeća nas da dublje uronimo u čaroban svijet ovog sočnog i osvježavajućeg voća. Jabuke su vjerojatno najpoznatije voće koje se spominje još u Bibliji, ali i povezuje s velikim otkrićima poput gravitacije. Uz slavu koju uživa i kao omiljen sastojak u raznim kulinarskim kreacijama, kako slatkim, tako i slanim, jabuka je također simbol zdravlja, vitalnosti i tradicije. Djeca već u vrtiću uče poslovicu „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“.
Danas ćemo zajedno istražiti jedan od najomiljenijih recepata u svijetu pripreme jabuka – štrudlu od jabuka, i to u verziji s domaćim vučenim tijestom, baš onako kako ga pripremaju bake. Ova neodoljiva slastica često se priprema u našem domu, ali idealna je i za izlete kada mirisna štrudla ima dodatnu čar kao slatki užitak nakon obroka.
Upravo ovaj omiljen desert ističe bogatstvo okusa i aroma koje se kriju unutar tankih slojeva hrskavog tijesta i sočnog nadjeva od jabuka koje po želji možemo obogatiti grožđicama i raznim začinima. Sada je red na vama da otkrijete tajnu njezine popularnosti i obogatite svoj stol na ovaj poseban dan.
Štrudla od jabuka
Količina: 1 veliki pleh
Vrijeme pripreme: 2 sata
Sastojci za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 1 veće jaje
- 40 g ulja
- 4 g soli
- 160 – 170 ml mlake vode
Sastojci za nadjev:
- 6 – 7 većih jabuka
- 1 – 2 šake grožđica
- šećer, po želji
- cimet, muškatni oraščić
Još je potrebno:
- maslac
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Sve sastojke za tijesto dobro umijesiti, podijeliti u dvije loptice, nauljiti ih i pustiti da odmore barem pola sata, a najbolje nekoliko sati.
2. Jabuke naribati i pustiti da malo odstoje.
3. Tijesto najprije valjkom istanjiti na stolu na pobrašnjenom stolnjaku, a kada više ne ide valjkom, nauljiti s gornje strane i razvlačiti lagano rukama, od sredine prema van na sve strane. Pripaziti da rubovi ne ostanu debeli.
4. S jedne strane na otprilike polovicu tijesta rasporediti jabuke iz kojih smo dobro istisnuli sok šakama, posipati po želji šećerom i začinima te dodati grožđice koje prethodno možemo namočiti u rumu. Zatim ostatak tijesta poškropiti otopljenim maslacem, zarolati uz pomoć stolnjaka te prebaciti u namašćenu posudu za pečenje. Ponoviti postupak i s ostatkom tijesta i nadjeva.
5. Premazati štrudle s malo otopljena maslaca i peći na 200 °C dok ne porumeni.
6. Pečene i lagano prohlađene štrudle posipati šećerom u prahu, spakirati u posudice i ponijeti sa sobom na izlet!
Uslast!