Štrudla od jabuka – omiljen jesenski desert koji volimo tijekom cijele godine

Štrudla od jabuka. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Danas je Svjetski dan jabuka, koji se obilježava svake godine 20. listopada te podsjeća nas da dublje uronimo u čaroban svijet ovog sočnog i osvježavajućeg voća. Jabuke su vjerojatno najpoznatije voće koje se spominje još u Bibliji, ali i povezuje s velikim otkrićima poput gravitacije. Uz slavu koju uživa i kao omiljen sastojak u raznim kulinarskim kreacijama, kako slatkim, tako i slanim, jabuka je također simbol zdravlja, vitalnosti i tradicije. Djeca već u vrtiću uče poslovicu „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“. 

Danas ćemo zajedno istražiti jedan od najomiljenijih recepata u svijetu pripreme jabuka – štrudlu od jabuka, i to u verziji s domaćim vučenim tijestom, baš onako kako ga pripremaju bake. Ova neodoljiva slastica često se priprema u našem domu, ali idealna je i za izlete kada mirisna štrudla ima dodatnu čar kao slatki užitak nakon obroka.

Upravo ovaj omiljen desert ističe bogatstvo okusa i aroma koje se kriju unutar tankih slojeva hrskavog tijesta i sočnog nadjeva od jabuka koje po želji možemo obogatiti grožđicama i raznim začinima. Sada je red na vama da otkrijete tajnu njezine popularnosti i obogatite svoj stol na ovaj poseban dan.

Štrudla od jabuka, recept.
Štrudla od jabuka. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Štrudla od jabuka

Količina: 1 veliki pleh

Vrijeme pripreme: 2 sata

Sastojci za tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • 1 veće jaje
  • 40 g ulja
  • 4 g soli
  • 160 – 170 ml mlake vode

Sastojci za nadjev:

  • 6 – 7 većih jabuka
  • 1 – 2 šake grožđica
  • šećer, po želji
  • cimet, muškatni oraščić

Još je potrebno:

  • maslac
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Sve sastojke za tijesto dobro umijesiti, podijeliti u dvije loptice, nauljiti ih i pustiti da odmore barem pola sata, a najbolje nekoliko sati.

2. Jabuke naribati i pustiti da malo odstoje.

3. Tijesto najprije valjkom istanjiti na stolu na pobrašnjenom stolnjaku, a kada više ne ide valjkom, nauljiti s gornje strane i razvlačiti lagano rukama, od sredine prema van na sve strane. Pripaziti da rubovi ne ostanu debeli.

4. S jedne strane na otprilike polovicu tijesta rasporediti jabuke iz kojih smo dobro istisnuli sok šakama, posipati po želji šećerom i začinima te dodati grožđice koje prethodno možemo namočiti u rumu. Zatim ostatak tijesta poškropiti otopljenim maslacem, zarolati uz pomoć stolnjaka te prebaciti u namašćenu posudu za pečenje. Ponoviti postupak i s ostatkom tijesta i nadjeva.

5. Premazati štrudle s malo otopljena maslaca i peći na 200 °C dok ne porumeni.

6. Pečene i lagano prohlađene štrudle posipati šećerom u prahu, spakirati u posudice i ponijeti sa sobom na izlet!

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci