Pecivo koje nas svakako vraća u djetinjstvo su slanci. Gotovo da nema djeteta koje bi odoljelo finom, toplom i mekanom slancu. Zbog slanog preljeva koji mnogi vole pogrickati čak i prije ostatka peciva, neki posebni dodaci nisu potrebni. Upravo zbog toga idealan su izbor za užinu na svakom putovanju, pogotovo s djecom. Mogu se pojesti u automobilu, na klupici u parku, na dekici na pikniku ili jednostavno u šetnji odredištem. Uz slance, bez sumnje, ne moramo se brinuti hoće li nam djeca biti sita!
Slanci sa soli
Količina: 8 većih ili 16 manjih slanaca
Vrijeme pripreme: 1 sat
Sastojci za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 10 g suhog kvasca
- 300 ml mlijeka
- žličica šećera
- žličica soli
- 50 ml ulja
- žlica octa
- malo mlijeka za premaz
Sastojci za preljev od soli:
- 2 žlice brašna
- 1 žlica soli
- 1 žlica kukuruznog škroba
- malo vode
Priprema:
- Sve sastojke za tijesto umijesiti i pustiti da se digne.
- Formirati 8 većih ili 16 manjih slanaca, prebaciti ih na masni papir i pustiti da se malo dignu.
- Premazati mlijekom i peći na 180 °C.
- Pomiješati sve sastojke za preljev od soli u gustu smjesu.
- Nakon deset minuta pečenja prešarati preljevom od soli i peći još 20-ak minuta.
Nakon što su pečeni i malo ohlađeni, zamotajte ih eko omotom i ponesite na put. U slast!