Danas uživamo u okusima Latinske Amerike i pripremamo jedan od najpopularnijih tradicionalnih deserta u portorikanskoj kuhinji. Naziv deserta dolazi od španjolske riječi „temblar”, što znači drhtati, a naziv je u skladu s laganom, kremastom konzistencijom deserta. Priprema je jednostavna, a potrebno je samo nekoliko namirnica, među kojima su najvažnije kokosovo mlijeko, šećer i škrob. Obično se poslužuje u malim zdjelicama ili se stavi u kalup, a često se posipa cimetom ili ribanom koricom agruma za dodatni okus. Evo kako ga pripremiti.

Tembleque – puding od kokosova mlijeka
Količina: Tri porcije
Vrijeme pripreme: 20 min pripreme te vrijeme hlađenja pudinga
Sastojci:
- 400 ml kokosova mlijeka
- 200 ml mlijeka po izboru
- 60 – 70 g šećera
- 1 vanilin- šećer
- 40 g škroba (gustina)
- prstohvat soli
- cimet u prahu za posluživanje
- limeta, po želji
- U lonac stavite kokosovo mlijeko i pustite da provrije.
- U međuvremenu u zdjelici pomiješajte škrob, šećer, vaniliju i prstohvat soli. Dodajte mlijeko po izboru i promiješajte pjenjačom. Smjesa treba biti bez grudica.
- U kipuće mlijeko pjenjačom umiješajte smjesu sa škrobnim brašnom.
- Nastavite miješati kuhačom dok puding ne provrije i vidite mjehuriće. Kuhajte još dvije do tri minute.
- Prelijte smjesu u male posude ili kalupe. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak kako bi se potpuno stisnula.
- Prije posluživanja pospite tembleque cimetom u prahu ili, po želji, naribajte malo korice limete.
- Obavezno poslužite uz ukuhano voće, voćni umak ili svježe voće. Zreli mango sjajan je izbor.
Uslast!