Imamo recept za neodoljive zapečene zagorske štrukle koji se pripremaju od lako dostupnih sastojaka

Zagorski štrukli. (Foto: Samo jedan griz, Darko Debić)

Štrukli ili štruklji (zagorski ili, u ovom mojem slučaju, zagrebački) tradicionalni su specijalitet Hrvatskog zagorja te, uz neke razlike, i područja čitave središnje Hrvatske. Pripremaju od lako dostupnih sastojaka, a u želji da se zagorski štrukli zaštite kao autohtono hrvatsko jelo, umijeće njihove pripreme upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalna kulturna baština.

Štrukli se mogu pripremiti na dva načina: kuhanjem i pečenjem. Vučeno tijesto punjeno kravljim sirom koristi se u obje metode.

Štrukli kuhani u slanoj vodi mogu se pri posluživanju preliti rastopljenim maslacem i posuti preprženim krušnim mrvicama ili poslužiti u juhi s paprikom u prahu. Zapečeni se štrukli prije stavljanja u pećnicu zaliju vrhnjem. Tako ćemo ih mi pripremiti.

Zagorski štrukli, priprema.
Zagorski štrukli. (Foto: Samo jedan griz, Darko Debić)

Zapečeni zagorski štrukli

Količina: 6 – 8 osoba

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

Tijesto:

  • 250 g brašna (pola oštro, pola glatko)
  • sol
  • 1 velika jušna žlica ulja
  • cca 1,5 dl vode
  • ulje za premazati tijesto

Nadjev:

  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 1 dl domaćeg vrhnja
  • 15 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • sol

Priprema:

  1. Pripremiti 0,5 l domaćeg vrhnja ili slatkog vrhnja za šlag (ne biljno).
  2. Prvo zamijesiti tijesto: pomiješati sve sastojke za tijesto i mijesiti dok ne postane glatko. Premazati uljem i odmoriti tijesto oko pola sata.
  3. Pomiješati sve sastojke za nadjev.
  4. Stol pokriti platnenim stolnjakom, posipati ga s malo brašna. Tijesto staviti na sredinu stola, još malo premazati uljem i početi razvlačiti od sredine prema krajevima stola tako da se dobije pravokutnik veličine oko 100 × 60 cm.
  5. Nadjev od sira razmazati po dužem dijelu razvučenog tijesta tako da pokrije jednu trećinu tijesta. 
  6. Uz pomoć stolnjaka zarolati: početi od sira prema kraju tijesta. Rezati jastučiće rubom tanjurića. 
  7. Štrukle staviti u kipuću vodu s malo soli i žlicom ulja, kuhati ih nekoliko minuta, ocijediti i staviti u vatrostalnu posudu. 
  8. Preliti vrhnjem i peći na 180 °C 30 do 40 minuta, odnosno dok ne postanu zlatnožuti.

Uslast! 

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci