Recept za brze proljetne bezglutenske pogačice punjene sa svježim sirom od domaćeg kefira i voćem po želji

Bezglutenske pogačice. (Foto: Vedrana Orlović, Kefirolicious studio)

Bezglutenske pogačice sa sirom od domaćeg kefira i svježim jagodama pravo su osvježenje, spajajući bogatstvo okusa i nutricionističke benefite u jedan elegantan zalogaj. Ovaj osvježavajući desert još je jedan način kako možete koristiti kremasti sir od domaćeg kefira, a u videu objavljenom na Instagramu pokazala sam kako ja radim ovaj kremasti sir. Kefirko teglice nisu vam potrebne, ali uvelike olakšavaju posao. Ako ih nemate, dovoljni su cjedilo i gaza te posuda u koju će se cijediti sirutka dok će u cjediljci ostati sir.

Pogačice možete kombinirati uz svoje najdraže voće, a sir sam ovog puta odabrala umjesto vrhnja za šlag. Ove pogačice su rezultat pažljivog odabira sastojaka, strasti prema kuhanju i ljubavi prema estetici hrane. Bilo da ih poslužujemo na proljetnom pikniku, kao doručak u vrtu ili kao desert nakon laganog ručka, ove pogačice će uvijek biti zvijezda stola!

58. Đakovački vezovi: Slavonija se priprema za spektakularan festival tradicije i kulture uz bogat program za djecu

Bezglutenske pogačice punjene sa svježim sirom od kefira i jagodama.
Bezglutenske pogačice punjene sa svježim sirom od kefira i jagodama. (Foto: Vedrana Orlović, Kefirolicious studio)

Bezglutenske pogačice sa sirom od domaćeg kefira

Količina: Za oko 8 pogačica. Za veću količinu poduplajte sastojke.

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci:

  • 150 g mješavine bezglutenskog brašna 
  • 1/2 praška za pecivo 
  • 1/4 čajne žlice ksantan gume 
  • 1/4 čajne žlice soli 
  • 1 čajna žlica cimeta
  • 50 g maslaca 
  • 60 ml mliječnog kefira 
  • 1 jaje za pogačice 
  • 1 jaje za premazivanje

Dodatak: 300 g sira od mliječnog kefira i količina jagoda po želji.

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, ksantan gumu, cimet i sol. 
  3. Dodajte maslac narezan na kockice pa umiješajte ga s brašnom. 
  4. Dodajte kefir, jaje za pogačice pa umiješajte sve u tijesto. 
  5. Po potrebi dodajte brašno ako se tijesto lijepi ili malo kefira ako je suho. 
  6. Razvaljajte tijesto do debljine oko 1 cm i pomoću čaše s tanjim rubovima izrezujte pogačice. Slažite ih na tavu na koju ste stavili papir za pečenje. 
  7. Razmutite jaje za premazivanje pa premažite pogačice. 
  8. Pecite ih oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatno-žutu boju. 
  9. Pustite da se ohlade pa ih premažite sirom i dodajte jagode. Ako želite slađi okus, u sir dodajte jušnu žlicu meda.

Uživajte u putovanjima i zdravim okusima!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci