Ljeto je idealno vrijeme za lagane, osvježavajuće slastice, a brzi raffaelo kolač jedan je od takvih deserata. Za ovaj slastan kolač inspiraciju sam pronašla u poznatim Raffaello kuglicama, a kombinira bogate okuse kokosa i bijele čokolade s kremastim nadjevom. Savršen je za vruće ljetne dane ako, kao i ja, želite uživati u nečemu slatkom, a da pritom ne provodite puno vremena u kuhinji.
Zahvaljujući jednostavnim sastojcima i brzom postupku pripreme, ovaj će vam kolač postati omiljen desert, a kod nas je postao hit na obiteljskim okupljanjima!
Raffaello kolač bez pečenja
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Količina: za 6 – 8 osoba
Sastojci za podlogu:
- 300 g petit/plazma keksa
- 180 g maslaca/margarina
- malo hladnog mlijeka
Dodatno:
- 12 komada petit keksa
- malo mlijeka
- 2 žlice bijele Linolade
Krema:
- 350 ml vrhnja za šlag
- 250 g mascarponea
- 40 g šećera u prahu
- 100 g bijele čokolade (ja sam koristila onu za kuhanje)
- 2 velike žlice Linolade Kokos ili bijele Linolade Milk
- 5 žlica kokosa
Preljev:
- 200 g Linolade Milk ili Kokos
Napomena: kalup za kolač/kvadratnu tortu iznosi 24 x 24 cm.
Priprema:
- Za podlogu: mljevenim keksima dodajte otopljeni maslac i malo po malo dodavajte mlijeko (oko pola decilitra). Pomiješajte pa smjesu dobro utisnite u kalup (možete se poslužiti dnom čaše).
- Podlogu premažite s dvjema velikim žlicama bijele Linolade Milk.
- Jedan po jedan keks sa svake strane kratko namočite u toplo mlijeko pa posložite po premazanom namazu.
- Za kremu: mikserom miksajte vrhnje za šlag dok ne postane čvrsto.
- U drugoj zdjeli izmiksajte mascarpone i šećer u prahu pa lagano umiješajte prethodno pripremljeno vrhnje za šlag.
- U dobivenu smjesu dodajte otopljenu bijelu čokoladu i Linoladu Kokos (ili Milk) pa kratko miksajte na najmanjoj brzini da se sve poveže.
- Na kraju dodajte u kremu kokos i sve dobro promiješajte špatulom.
- Kremu premažite preko podloge od keksa.
- Za preljev: otopite u mikrovalnoj bijelu Linoladu Milk ili Kokos pa prelite preko kreme.
Ukrasite po želji, dobro je rashladite i uživajte u ljetnim okusima!