Obilježite Dan kruha s našim receptom za pirov kruh čiji vas miris vraća u djetinjstvo

Pirov kruh. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Miris kruha koji ispuni kuću je jedan od najneodoljivijih mirisa koji svakako vraća u djetinjstvo, a upravo kruh je osnovna hrana koja ima toliko svojih varijanata. Danas je Dan kruha, stoga donosimo recept upravo za to jelo.

Priprema domaćeg kruha je aktivnost od koje mnogi zaziru smatrajući kako je to nešto teško. Zapravo je izuzetno jednostavno, a priprema kruha može biti odlična ideja za provođenje kvalitetnog vremena s djecom gledajući radost na njihovim licima dok uživaju s tijestom pod ručicama. Kada sami vide svoj rezultat, još će više uživati u svakom zalogaju.

Odabir pirovog brašna odlična je alternativa bijelom pšeničnom brašnu. Naime, pir je izuzetno zdrava namirnica koja se među prvima počela koristiti za kruh, sadrži manje glutena pa je samim time i lakše probavljiva. No, oprezno ako je riječ o celijakiji, jer pir ipak sadrži malo drugačiji gluten te ga osobe osjetljive na ovaj protein ne smiju konzumirati.

Još jedna dobra stvar kod pirova kruha je da i nekoliko dana održava svježinu i mekoću, a korica bude jako fina i hrskava. Baš onako kako treba – idealna kombinacija. Naravno, uputno je da se kruh, kad se ohladi, čuva u adekvatnoj posudi za čuvanje kruha ili pak omota ekopapirom.

Pirov kruh. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)
Pirov kruh. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Pirov kruh

Količina: 1 kruh

Vrijeme pripreme: 2 sata

Sastojci:

  • 500 g pirova brašna
  • paketić suhog kvasca
  • 300 – 350 ml tople vode
  • žličica šećera
  • dvije žličice soli

Priprema:

1. Sve sastojke za tijesto dobro umijesiti i pustiti da se digne na toplome u pokrivenoj zdjeli.

2. Premijesiti tijesto i pustiti da se još jednom digne.

3. Upaliti pećnicu na 250 °C te u nju staviti praznu posudu s poklopcem koja je primjerena za koristiti u pećnici na toj temperaturi, npr. vatrostalna posuda, posuda od lijevanog željeza ili keramike.

4. Za to vrijeme oblikovati kruh i pustiti ga da se još malo diže na masnom papiru, pokriven krpom.

5. Kad pećnica postigne željenu temperaturu, u posudu ubaciti kruh zajedno s masnim papirom, malo zarezati oštrim nožem ili žiletom po gornjoj strani, poklopiti i peći u pećnici 20 do 25 minuta.

6. Maknuti poklopac, smanjiti temperaturu na 200 °C i peći još 15 – 20 minuta dok se lijepo ne zarumeni.

7. Izvaditi kruh i staviti ga na rešetku da se hladi.

8. Od dvije kriške kruha i željenih sastojaka možete napraviti omiljeni sendvič, zamotati ekopapirom i spakirati u ruksak za izlet!

U slast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci