Okrugljak – zagrebački kulinarski biser sa 110 godina tradicije i obiteljskom atmosferom

Okrugljak. (Foto: arhiva restorana Okrugljak)

Kultni zagrebački restoran Okrugljak s tradicionalnom zagrebačkom i hrvatskom kuhinjom nezaobilazno je mjesto Zagrepčana i turista. Još od davnih dana tradicija obiteljskih blagovanja u Okrugljaku prenosila se s koljena na koljeno. Stare zagrebačke obitelji dolazile su u Okrugljak sa svojom djecom i unucima na objede i obiteljske proslave poput krstitki, vjenčanja ili mature, a danas njihova djeca i unuci dolaze ovamo s novim naraštajima. Tijekom svih generacija Okrugljak je zadržao kontinuitet u kvaliteti gastronomske ponude i usluge, gradski štih i atmosferu, kao i društveni status.

Okusi tradicije i lokalne namirnice

U Okrugljak se najviše dolazi na domaća jela od mesa poput teletine pod pekom, bifteka na žaru, janjetine ili „race“ na ražnju, kuhane janjetine, pašticade i sl. Ako se ipak odlučite za ribu, ni tu se nećete razočarati, pa tako možete naručiti file brancina u škartocu s povrćem, bakalar u tempuri s rižotom od vrganja, odrezak od tune sa žara, riblje štapiće od filea brancina na podlozi od špinata i šparoga ili salatu od hobotnice. Vrlo je popularno jelo i tjestenina od tartufa koja će vas opčiniti svojim okusima.

Na glavnom jelovniku su većinom tradicionalna hrvatska jela, domaće juhe, topla i hladna predjela i deserti. Na posebnom meniju su pak sezonska jela pa ćete ujesen moći uživati u domaćem bunceku s hrenom, domaćim narescima, krem juhi od vrganja, mesu iz tiblice, kolaču od kestena ili sličnim sezonskim jelima.

Djeca će uživati u domaćim juhama, bečkom ili zagrebačkom odresku, punjenoj pisanici, miješanom mesu na žaru, ćevapima ili pljeskavici s kajmakom, ali i ostalim okusima i jelima jer su sve namirnice domaće i visoke kvalitete. Namirnice nabavljaju od pouzdanih lokalnih proizvođača koji pravovremeno omogućavaju da se jelovnik oplemeni novim sezonskim ponudama.

Uživanje za sve generacije u prirodnom hladu uz žubor potoka

Prostor Okrugljaka je podijeljen na četiri različito uređena dijela i predivnu terasu s drvenim stolovima i šestinskim suncobranima te stolovima smještenima pod drvenim sjenicama. Ovdje se sjedi u prirodnom hladu, u zelenilu raznih biljaka, drveća i cvijeća, uz potok Medveščak koji prolazi kraj prostora sa sjenicama i svojim žuborom stvara poseban ugođaj. Terasa je prostrana, a sjenice daju intiman ambijent uz profesionalnu uslugu.

Masivna zelena kaljeva peć na drva koja daje poseban štih za obiteljski objed u ugodnom rustikalno uređenom prostoru restorana Okrugljak.
Okrugljak, unutrašnjost restorana. (Foto: arhiva restorana Okrugljak)

Obiteljski objed u ugodnom rustikalno uređenom prostoru

Unutarnji prostor se sastoji od starog i novog dijela. Stari dio uređen je u šestinskom duhu s autohtonim motivima, drvenim namještajem i separeima s drvenom ogradom. Na zidovima se nalaze razne fotografije i slike iz zagrebačke povijesti, prozori sa šarenim vitrajima, marame iz raznih dijelova Hrvatske i stolnjaci sa šestinskim motivom dok sa stropa vise starinski lusteri s ugodnom rasvjetom. U sredini je masivna zelena kaljeva peć na drva koja daje poseban štih. Kapacitet ovog prostora je 100 sjedećih mjesta i ovdje ćete osjetiti pravu domaću atmosferu.

Restoran Okrugljak je zagrebački gastronomski dragulj sa 110-godišnjom tradicijom, obiteljsko generacijsko sastajalište, dio kulture zagrebačkog gradskog života te mjesto obiteljskih i poslovnih druženja i proslava.
Okrugljak. (Foto: arhiva restorana Okrugljak)

Promocije, vjenčanja, maturalne proslave, rođendani ili domjenci

Novi dio uređen je u modernom stilu. Prelijepa elegantna prostrana sala ugodna ambijenta čini ju mjestom za veće proslave poput vjenčanja, promocija, domjenaka i ostalih događaja. Može primiti do 220 osoba, a zahvaljujući pomičnim dekorativnim paravanima može se i pregraditi u manju prostoriju prigodnu za druženja u intimnijem broju. U sobi se nalazi predivan kamin na drva uz koji možete sjesti u fotelju i uživati u svom omiljenom piću.

Vrt s livadom i prelijepim dječjim igralištem

U sklopu restorana i terase smještena je predivna livada i vrt s dječjim igralištem, ljuljačkama, klackalicom, penjalicama i malim nogometnim golom. Da biste došli do igrališta, morate ući u restoran tako da su vaši najmlađi sigurni od prolaznika te nesmetano se mogu igrati dok vi uživate u atmosferi restorana. Trava je gusto posađena i uredno održavana pa djeca mogu u toplijim danima uživati i bosa. Na ovom igralištu djeca će zaista uživati, a velika terasa povezana s vrtom i dječjim igralištem najčešći je izbor za proslave dječjih rođendana.

Drvene kućice za privatne proslave

U sklopu vrta i terase Okrugljak ima i dvije drvene kućice namijenjene raznim događanjima. Najnovija je nedavno renovirana i može primiti 24 osobe pa se koristi za privatna druženja, proslave i okupljanja zatvorenog tipa. Druga, malo veća kućica ima prostor za 50 osoba i služi za proslave rođendana, vjenčanja ili krstitki. U objema kućicama na raspolaganju je audio-vizualna oprema pa se tamo mogu održavati i poslovne prezentacije i seminari. Kojom god prigodom došli u Okrugljak, u većem ili manjem društvu, uživat ćete. A za izvrsnu gastronomiju, okuse, atmosferu i uslugu najviše su zaslužni ljudi Okrugljaka. Neki od njih posvetili su cijeli svoj profesionalni život ovom mjestu i time su obilježili najvažnija obiteljska događanja više naraštaja svojih gostiju. Stoga, možete biti sigurni da ćete ovdje biti vrhunski primljeni uz nenametljivu, profesionalnu i kvalitetnu uslugu i prijateljski odnos koji se prenosi s generacije na generaciju.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci