Obožavate savijače, ali nemate vremena za njihovu pripremu? Uz Pepas uvijek možete uživati u omiljenim okusima

Pepas savijače dolaze u četiri okusa. (Foto: Miljenko Hegedić)

Svi obožavamo savijače – bilo da su slatke s jabukama i cimetom ili slane s povrćem i šampinjonima. No, priprema domaćih savijača, ili pita kako ih volimo zvati, poput onih koje su radile naše bake može biti prava umjetnost – razvučeno tijesto, pažljivo pripremljeni nadjevi i puno vremena provedeno u kuhinji. Što ako bismo vam rekli da možete uživati u tim omiljenim okusima bez stresa i s lakoćom? Za to je zadužena Matea Briški koja ukusne savijače priprema za vas.

Matea Briški sa suprugom Petrom Baronićem.
Matea Briški sa suprugom Petrom Baronićem. (Foto: Miljenko Hegedić)

Od dječjih rođendana do uspješnog biznisa

Matea Briški sa suprugom Petrom Baronićem osmislila je i pokrenula brend Pepas. Riječ je o ručno rađenim savijačama koje u vaš dom dolaze zamrznute, a vi ih samo trebate ispeći. Priča o Pepas savijačama počela je u jednom zagrebačkom kvartu gdje su Matea i Petar, nakon što su na brojne rođendane i druženja donosili savijače s raznim nadjevima pa su ih prijatelji i poznanici tražili da naprave takve i za njih, odlučili pokrenuti vlastiti biznis. Inspirirani nadimkom svoje kćeri Petre, nazvali su svoj brend Pepas, a danas su njihove savijače sinonim za kvalitetu i autentičan domaći okus.

Matea Briški.
Matea Briški. (Foto: Miljenko Hegedić)

„Naša priča započela je skromno. U početku smo proizvodili savijače samo za dostavu, pri čemu su kupci dobivali svježe pripremljene savijače koje su trebali ispeći unutar 24 sata. No, sada, s nabavkom stroja za brzo smrzavanje, naši proizvodi dolaze isključivo brzo smrznuti. To omogućava da se savijače dostave u savršenom stanju i da kupci mogu uživati u svježim savijačama kad god požele, jednostavno ih peku kod kuće“, objašnjava Matea, po struci kuharica, koja je savijače počela raditi po uzoru na svoju baku i mamu. Upravo joj je majka bila nevjerojatna podrška kada je pokretala Pepas.

Za zdravlje i radost, sportski i veselo u Srijemu: Očekuje vas jubilarni 10. Triatlon Riss u kojem mogu sudjelovati baš sve generacije!

Pepas savijača od krumpira.
Pepas savijača od krumpira. (Foto: Miljenko Hegedić)

Tradicionalna priprema i lokalne namirnice

Matea tijesto priprema ručno, tradicionalno, razvlači ga na pobrašnjenoj pamučnoj krpi, a za uljenje koristi vlastite ruke. Svježe voće i povrće koje koristi za nadjev nabavlja od lokalnih OPG-ova, što omogućava da pite zadrže autentičnost i svježinu u svakom zalogaju. Budući da namirnice nabavlja od lokalnih OPG-ova, njihova je ponuda sezonska. Osim najpopularnijih savijača čijih namirnica ima tijekom cijele sezone, a koje se danas mogu naći na policama Spar i Interspar trgovina, nude i četiri okusa – savijaču od svježeg sira, savijaču od povrća i šampinjona, savijaču od jabuke i cimeta te savijaču od sira i višanja. Savijače dolaze u pakiranju od 600 grama, a cijena im je 6,99 eura.

Pepas savijača od blitve i češnjaka, ala soparnik.
Pepas savijača od blitve i češnjaka, ala soparnik. (Foto: Miljenko Hegedić)

„U početku smo proizvodili savijače samo za dostavu i koristili društvene mreže za promociju. Iako smo se suočavali s brojnim izazovima, uključujući nedostatak vlastitog prodajnog prostora, naš uspjeh ne bi bio moguć bez pomoći projekta Startaj Hrvatska, koji nam je omogućio ulaganje u proizvodnju i marketing“, objašnjava Matea i dodaje kako danas proizvode između 100 i 150 savijača dnevno, što je oko 70 do 100 kilograma savijača svakog dana. Također, najavljuju i novitete koji će uskoro izaći na tržište.

Matea Briški uprizoruje pripremu savijača.
Matea Briški uprizoruje pripremu savijača. (Foto: Miljenko Hegedić)

Kako najbolje ispeći Pepas savijače?

Savijače dolaze u aluminijskim pliticama u kojima se mogu direktno peći u pećnici. No, Matea nam je otkrila jednu tajnu za još bolje pečenje savijača.

„Aluminij se ne grije kao drugi materijali pa može doći do neravnomjernog pečenja ako se plitice stavljaju samo na rešetke. Da biste osigurali ravnomjerno pečenje, preporučujem da aluminijsku pliticu stavite u tepsiju i pečete savijače na 180 – 200 °C, ovisno o pećnici. Pecite ih oko 30 minuta, a zatim povećajte temperaturu na 200 – 220 °C i nastavite peći još 15 do 20 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju“, otkriva Matea.

savijača od povrća i šampinjona.
Pepas savijača od povrća i šampinjona. (Foto: Miljenko Hegedić)

Osim u Spar i Interspar trgovinama, savijače možete naručiti direktno preko Pepasa, gdje možete birati različite okuse, ali i naručiti veće količine za posebne prigode. Dostava je besplatna na području Zagreba, bez obzira na iznos narudžbe.

Mi smo ogladnjeli, a vi?

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji s brendom Pepas prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci